Η φανέλα με το νούμερο 7

3964
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών δίνονταν με βάση τη θέση που έπαιζαν. Οπότε το 1 πήγαινε στον τερματοφύλακα, το 2 στον δεξιό μπακ, το 3 και το 4 στα στόπερ κ.ο.κ. Συνήθως το 7 το έπαιρναν ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στο κέντρο, αλλά με το πέρασμα των χρόνων τα νούμερα επιλέγονταν από τους ποδοσφαιριστές με βάση άλλα κριτήρια, άσχετα με τον ρόλο τους στο γήπεδο. Λίγα απέμειναν σταθερά, όπως το 10 για τον οργανωτή του παιχνιδιού και το 9 για τον σέντερ φορ. Ωστόσο πολλοί είναι οι παίκτες που έγραψαν ιστορία στο ποδόσφαιρο, φορώντας το 7 στην πλάτη, και σας παρουσιάζουμε τους σπουδαιότερους από αυτούς.

ΡΟΜΠΕΡ ΠΙΡΕΣ

1440768969-f9e83af4332bd55f6534371e9299642e-600x400

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Άρσεναλ για 6 χρόνια, από το 2000 έως και το 2006, κατακτώντας τρόπαια και πετυχαίνοντας διακρίσεις. Υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ ο Πιρές έδειξε τα στοιχεία που τον έκαναν διάσημο, όπως η τεχνική, η ταχύτητα και η εκτελεστική δεινότητα. Πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Αγγλίας, ενώ ψηφίστηκε από τους οπαδούς των “κανονιέρηδων” ως ο 6ος μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Με την εθνική Γαλλίας κατέκτησε Μουντιάλ και Euro.

ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ

manchester_2104789b

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, ένας οξύθυμος άνθρωπος, όμως ένας μεγάλος παίκτης. Ο Γάλλος επιθετικός συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία κατέκτησε πολλούς τίτλους, πετυχαίνοντας μάλιστα πάνω από 70 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Πολλοί μπορεί να τον αντιπαθούσαν, αλλά κατάφερε να μπει στις καρδιές των οπαδών των “κόκκινων διαβόλων”, αλλά και των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων.

ΛΟΥΙΣ ΦΙΓΚΟ

maxresdefault2

Ο Πορτογάλος εξτρέμ φημιζόταν για τις πολλές ντρίμπλες και την τεράστια κλάση του, την οποία έδειξε φορώντας τις φανέλες των Ίντερ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα η απόφασή του να φύγει από τη Βαρκελώνη για να παίξει στη Μαδρίτη τον έθεσε στο στόχαστρο των “μπλαουγκράνα” οπαδών για πάντα… Με την Εθνική του δεν κατάφερε κάτι σημαντικό, παρότι για χρόνια ήταν το πρώτο βιολί της.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ

george_best_11

Άλλος ένας άσος του παρελθόντος που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ιρλανδός μεσοεπιθετικός συγκαταλέγεται από πολλούς ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών, κάτι που έχει δηλώσει και ο Πελέ. Η περίοδος ακμής του ήταν τα χρόνια 1966-1972, οδηγώντας την αγγλική ομάδα σε τίτλους και επιτυχίες. Απασχόλησε έντονα τα Μέσα της εποχής με την άστατη εξωγηπεδική ζωή του, ενώ η Ιρλανδική Ομοσπονδία τον χαρακτήρισε ως “τον σπουδαιότερο παίκτη που φόρεσε ποτέ την πράσινη φανέλα”.

ΚΕΝΙ ΝΤΑΛΓΚΛΙΣ

1660308_big-lnd

Ο Σκωτσέζος έγραψε ιστορία με τη Λίβερπουλ, φορώντας το 7. Οι οπαδοί των “κόκκινων” τον αποκαλούν ακόμα και τώρα “King Kenny” (μετ. Βασιλιάς Κένι), ενώ συγκαταλέγεται στους 100 κορυφαίους που έχουν περάσει από τον σύλλογο. Διετέλεσε και προπονητής της Λίβερπουλ, ωστόσο ως παίκτης θεωρήθηκε σημαία της ομάδας.

ΓΚΑΡΙΝΤΣΑ

garrincha-07

Στην πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία της Βραζιλίας, ανάμεσα σε τόσους και τόσους παικταράδες, ο Γκαρίντσα έχει ξεχωριστή θέση. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο 7άρι της “Σελεσάο”, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούν ότι ήταν καλύτερος και πιο κομβικός από τον Πελέ, ο οποίος πήρε όλη τη δόξα. Άλλωστε ο Γκαρίντσα έβαλε… πλάτη εν τη απουσία του Πελέ στο Μουντιάλ του 1972 και η Βραζιλία πήρε το τρόπαιο. Ιστορία έγραψε και με την Μποταφόγκο, μπαίνοντας και στην καλύτερη ομάδα του 20ού αιώνα από τη FIFA.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ

david-beckham_0ef03b1

Ο Άγγλος αστέρας, πριν ενταχθεί στον χώρο της… σόουμπιζ, έπαιξε μεγάλη μπάλα κυρίως με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με ένα δεξί πόδι που στην κυριολεξία… σκότωνε, ο Μπέκαμ αγαπήθηκε από σχεδόν όλο το ποδοσφαιρικό κοινό, τουλάχιστον για το ταλέντο του. Οι σέντρες του και τα απευθείας φάουλ αποδιοργάνωναν κάθε άμυνα και ήταν ο λόγος που πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης των “γκαλάκτικος”.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Real Madrid CF v FC Schalke 04 - UEFA Champions League Round of 16

Πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω τον έναν και μοναδικό CR7. Ο Πορτογάλος σταρ θα μπορούσε να φορά το 10, το 9, το 11 ή κάποιο άλλο πιο… εμπορικό νούμερο, όμως δείχνει έτσι και το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του. Άλλωστε από μικρός βάδιζε στα χνάρια του συμπατριώτη του Φίγκο, και ειδικά στην εθνική Πορτογαλίας, με την οποία κατέκτησε και το Euro του 2016. Δεν χρειάζονται και άλλες συστάσεις για τον Ρονάλντο, είναι γνωστά σε όλους τα κατορθώματά του και γι’ αυτό άνετα συγκαταλέγεται στα κορυφαία 7άρια όλων των εποχών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή