Όταν η Ντιναμό Κιέβου ξεφτίλισε τη Βέρμαχτ του Χίτλερ…

557
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Η Ντιναμό Κιέβου είναι γνωστή στο ποδοσφαιρικό κοινό τόσο για την παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, όσο όμως και για τους οπαδούς της, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ακροδεξιές και νεοναζιστικές καταβολές. Όμως, η ιστορία της ομάδας έρχεται σε αντίθεση, καθώς κάποτε οι παίκτες της ουκρανικής ομάδας είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι όχι απλά αθλητικά σπουδαίο, αλλά να γίνουν σύμβολα αντίστασης κατά του Αδόλφου Χίτλερ και των Ναζί…

Το 1942, το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης υπέφερε τις συνέπειες του πολέμου που ξεκίνησε ο Χίτλερ, με όραμα μια ναζιστική αυτοκρατορία. Το Κίεβο της Ουκρανίας (τότε ανήκε στη Σοβιετική Ένωση) ήταν υπό γερμανική κατοχή και ο Διοικητής της πόλης αποφάσισε να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα σε Ουκρανούς ποδοσφαιριστές και αιχμαλώτους και επίλεκτους Γερμανούς που υπηρετούσαν στη Βέρμαχτ. Έτσι, επιστρατεύθηκαν 8 παίκτες της Ντιναμό Κιέβου, 3 της Λοκομοτίβ και κάποιοι εργάτες, στους οποίους επετράπη να τρώνε κανονικά μόνο λίγες μέρες πριν από το παιχνίδι. Η ομάδα που σχηματίστηκε ονομάστηκε Σταρτ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ

Πριν από το σπουδαίο ματς, οι δύο αντίπαλοι έπρεπε να προετοιμαστούν, δίνοντας και φιλικά παιχνίδια με άλλες ομάδες. Μπορεί η ομάδα της Βέρμαχτ, που ονομάστηκε Φλάκελφ, να έπαιζε πολύ καλά, ωστόσο η ουκρανική πραγματικά κεντούσε στο γήπεδο. Οι παίκτες βρίσκονταν με κλειστά μάτια και σε κανένα ματς δεν κέρδιζαν με λιγότερα από 5 γκολ διαφορά. Ο Γερμανός διοικητής φρόντιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια της Σταρτ και η αλήθεια είναι ότι θορυβήθηκε αρκετά, όμως ήταν σίγουρος ότι οι… εκπρόσωποι της άριας φυλής θα επικρατούσαν άνετα των… Ουκρανών υπανθρώπων, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Στις 6 Αυγούστου του 1942 έφτασε η στιγμή του μεγάλου ματς. Όμως, το ηθικό του γερμανικού στρατεύματος καταρρακώθηκε, αφού η επίλεκτη ομάδα του καταποντίστηκε με 5-1 από τους Ουκρανούς. Ήταν μια ντροπή για τον Γερμανό διοικητή, ο οποίος ζήτησε και κανόνισε ρεβάνς, μόλις τρεις μέρες μετά, για να ξεπλυθεί η ντροπή. Έτσι, ο επαναληπτικός ορίστηκε στις 9 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα, στο γήπεδο της Ζενίτ. Η Σταρτ αγωνίστηκε με κόκκινες φανέλες, εμπνευσμένες από τα χρώματα της σοβιετικής σημαίας, με τον διαιτητή του ματς να είναι ένας από τους Γερμανούς αξιωματικούς, ο οποίος μάλιστα παρότρυνε τους Ουκρανούς να χαιρετίσουν ναζιστικά πριν από την έναρξη! Η απάντηση που πήρε ήταν αποστομωτική: “Τα στρατεύματά σας θα τα χαιρετίσουμε μόνο όταν θα φεύγουν από τον τόπο μας”…

Η ΡΕΒΑΝΣ

Οι εξέδρες ήταν γεμάτες από Γερμανούς και Ουκρανούς δωσίλογους, αφού οι Αρχές δεν επέτρεψαν σε απλό κόσμο να δει από κοντά το ματς. Αυτήν τη φορά οι Γερμανοί παίκτες παρουσιάστηκαν πιο υποψιασμένοι για το τι θα αντιμετώπιζαν, αλλά και πιο βίαιοι. Με την ανοχή του διαιτητή, λοιπόν, κλοτσούσαν, χτυπούσαν και τραβούσαν τους αντιπάλους τους ώστε να μην τους αφήσουν να παίξουν. Μάλιστα, προηγήθηκαν στο σκορ όταν ένας παίκτης τους κλότσησε στο κεφάλι τον Ουκρανό τερματοφύλακα και τον άφησε αναίσθητο! Όμως, το ημίχρονο έκλεισε με 3-1 υπέρ της Σταρτ, αναγκάζοντας τον διοικητή να πάει στα αποδυτήρια: “Εντάξει, σας θαυμάσαμε, είστε εξαιρετική ομάδα, αλλά πρέπει να τα παρατήσετε τώρα. Αναλογιστείτε τις συνέπειες…”, ήταν τα απειλητικά λόγια του, που όμως αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τους παίκτες της Σταρτ…

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Στο β’ μέρος οι δύο ομάδες πέτυχαν από δύο γκολ και με το σκορ στο 5-3, ο Ουκρανός χαφ Κλιμένκο εξευτέλισε όλη την άμυνα των Γερμανών, πέρασε δύο φορές τον τερματοφύλακα ζαλίζοντάς τον και στεκόμενος πάνω στη γραμμή του τέρματος, επιδεικτικά κλότσησε την μπάλα προς την αντίθετη κατεύθυνση! Ο διαιτητής έληξε το ματς στο 85′, με τους Ουκρανούς ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο και τους πολίτες εκτός αυτού να πανηγυρίζουν έξαλλα μια τεράστιας συμβολικής σημασίας νίκη.

Μια εβδομάδα αργότερα άρχισαν οι συλλήψεις των ποδοσφαιριστών της Σταρτ οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και φυλακίστηκαν. Άλλοι εκτελέστηκαν, άλλοι πέθαναν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, ενώ μόνο τρεις σώθηκαν και εξιστόρησαν τα γεγονότα εκείνου του παιχνιδιού, που έμεινε στην ιστορία ως “το ματς του θανάτου” και ενέπνευσε σωρεία ταινιών, βιβλίων και άρθρων μετέπειτα, με πιο γνωστή την ταινία “Η μεγάλη απόδραση των 11”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή