Όλοφ Μέλμπεργκ: Ένας περήφανος Βίκινγκ

519
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Είχαμε την τύχη να τον δούμε από κοντά, αφού αγωνίστηκε στη χώρα μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Παρότι η καριέρα του θα μπορούσε να είναι πιο λαμπρή, ο Όλοφ Μέλμπεργκ κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό, την αναγνώριση και τη συμπάθεια του ποδοσφαιρικού κοινού λόγω του… αρρενωπού παρουσιαστικού του, που παραπέμπει σε Βίκινγκ, αλλά και του ήθους του.

Γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1977 από μητέρα καθηγήτρια φυσικής αγωγής δεν γινόταν να μην ασχοληθεί από μικρός με τον αθλητισμό. Ωστόσο το ποδόσφαιρο κόντεψε να τον χάσει, μια και το τένις ήταν το άθλημα που αρχικά έκλεψε την καρδιά του. Μάλιστα το όνειρό του ήταν να παίξει κάποια στιγμή στο Γουίμπλεντον, όμως κάπου στα 14 άλλαξε άποψη και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον βασιλιά των σπορ…

Άφου έπαιξε σε ομάδες της Σουηδίας, την Ντάγκερφορς και την ΑΙΚ, φόρεσε τη φανέλα της Ρασίνγκ Σανταντέρ, ανοίγοντας την πόρτα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του προκάλεσαν ντόρο στην Ισπανία, με την Μπαρτσελόνα να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2001 η Άστον Βίλα ήταν αυτή που κέρδισε την υπογραφή του…

Στην Αγγλία συνέχισε να εντυπωσιάζει, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του απαιτητικού κοινού. Δέθηκε με τον κόσμο και την ομάδα τόσο πολύ που άρχισε να τρέφει… μίσος για την αιώνια αντίπαλο Μπέρμιγχαμ. “Δεν θα μπορούσα ποτέ να με σκεφτώ με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ. Αυτό δεν υπάρχει καν σαν επιλογή. Δεν μου αρέσει η Μπέμιγχαμ” είχε δηλώσει και αυτομάτως μπήκε για πάντα στις καρδιές των φίλων της Βίλα!

 

Το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Άστον Βίλα πριν μετακομίσει στη Γιουβέντους ήταν κόντρα στη Γουέστ Χαμ εκτός έδρας. Πήρε μάλιστα και το όνομά του κι από τότε έχει μείνει ως το “ματς του Όλοφ Μέλμπεργκ”Μετά το τέλος του αγώνα, ο Σουηδός αμυντικός πήγε σε κάθε φίλο της Βίλα που βρέθηκε στο “Άπτον Παρκ” του έδωσε μια φανέλα με το όνομά του, η οποία έγραφε πάνω “Thanks 4 Your Support” (μιας και φορούσε το 4). Επίσης δήλωσε πως θα έκανε κορνίζα τη φανέλα που φόρεσε στο τελευταίο του ματς.

Όσον αφορά την εθνική του ομάδα, αποτέλεσε βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα… παρατράγουδα, αφού ο οξύθυμος χαρακτήρας του τον οδήγησε σε άγριους καυγάδες με το αστέρι της Σουηδίας, Λιούνγκμεργκ. Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής προπόνησης με την εθνική Σουηδίας το 2002 λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο,οι δυο τους είχαν ένα τσακωμό με αφορμή ένα σκληρό μαρκάρισμα. Μπορεί να χωρίστηκαν πριν η κατάσταση ξεφύγει, από τους συμπαίκτες τους, αλλά από τότε δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Μάλιστα, η… έχθρα υπήρχε πάντα στην ατμόσφαιρα και στο Μουντιάλ του 2006 μετά από μια ισοπαλία κόντρα στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο οι δυο τους ξέσπασαν σε έναν νέο άγριο καυγά!

Μετά από ένα όχι και τόσο επιτυχές πέρασμα από το Καμπιονάτο και τη Γιουβέντους, ο Σουηδός αμυντικός ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Με την ερυθρόλευκη φανέλα διέπρεψε, κατέκτησε τίτλους και σημαντικές νίκες στην Ευρώπη, κάνοντας τους φίλους των Πειραιωτών να τον αναπολούν ακόμα…

Το στυλ παιχνιδιού του βασιζόταν στη δύναμη και το πάθος. Ήταν αλτικός, δυναμικός και το άγριο στυλ του τρόμαζε τους αντίπαλους επιθετικούς. Ένας πραγματικός πολεμιστής, ένας γνήσιος Βίκινγκ, με το κλασικό παρουσιαστικό αλλά και το εκρηκτικό ταπεραμέντο. Ο ίδιος έχει να λέει ότι πέρασε τα καλύτερά του χρόνια στην Ελλάδα, κι ας έφυγε λόγω παρεξήγησης.

Βλέπετε, ο Ολυμπιακός, λόγω της ηλικίας του, του έκανε μειωμένη πρόταση ανανέωση συμβολαίου, ήθελε να τον κρατήσει, όμως ο Μέλπμεργκ πίστεψε ότι η ομάδα δεν θεωρούσε ότι θα ήταν το ίδιο καλός και έτσι έφυγε… Περήφανος ως άνθρωπος, ως Βίκινγκ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή