Τσάβι: Ο άρχοντας της πάσας που απογείωσε δύο ομάδες

1395
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Όταν σε μια κουβέντα αναφερθεί η Μπαρτσελόνα των ετών 2008-2012, από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών, σίγουρα θα (και πρέπει να) ακουστεί το όνομα του Τσάβι Ερνάντες. Ο Καταλανός χαφ αποτελεί τον παίκτη-ορχήστρα πάνω στον οποίο χτίστηκε όλο το μπλαουγκράνα οικοδόμημα, με την εθνική Ισπανίας να επωφελείται στο έπακρον από τις υπηρεσίες του.

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1980 στην Τεράσα της Καταλονίας και στην ηλικία των 11 εντάχθηκε στη Μασία, την περίφημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Είχε ποδοσφαιρικές καταβολές, αφού ο πατέρας του Χοακίμ υπήρξε παίκτης της επίσης καταλανικής Σαμπαντέλ. Στο άντρο της Μπάρτσα ο Τσάβι γαλουχήθηκε με τις αρχές και τη φιλοσοφία του περίφημου τίκι τάκα, του παιχνιδιού που λάνσαρε ο Γιόχαν Κρόιφ και εξέλιξε ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

Από το 1998 ήταν μέλος της πρώτης ομάδας, από την οποία αποχώρησε το 2015 για την Αλ Σαντ. Έπαιξε σε πάνω από 700 ματς, πετυχαίνοντας 82 γκολ και μοιράζοντας περισσότερες από 180 ασίστ σε πάνω από 50 συμπαίκτες του! Είναι ο πρώτος σε διεθνείς συμμετοχές στην ιστορία της Μπάρτσα και θεωρείται η προσωποποίηση της διάσημης αγωνιστικής φιλοσοφίας των “μπλαουγκράνα”.

Μπορεί το είδωλό του να ήταν ο μετέπειτα προπονητής του Πεπ Γκουαρδιόλα, όμως από παιδί ο Καταλανός χαφ έβλεπε και λάτρευε το αγγλικό ποδόσφαιρο. Έτσι, επηρεάστηκε πολύ από παίκτες όπως ο Πολ Γκασκόιν και ο Ματ Λε Τισιέ. Για τον Τσάβι έχουν μόνο καλά λόγια να πουν πρώη, αλλά και αντίπαλοι προπονητές του. Ο Γκουαρδιόλα έχει πει ότι “είναι ο παίκτης που έχει το DNA της Μπαρτσελόνα. Όταν τον είδα για πρώτη φορά, είπα ότι θα είναι το μυαλό πίσω από το παιχνίδι της ομάδας”, ενώ ο Κρόιφ είχε παραδεχτεί ότι “αν ο Τσάβι δεν είναι σε καλή μέρα, τότε η Μπαρτσελόνα δεν παίζει καλά”.

Από το 2008 έως το 2012 η Μπαρτσελόνα ήταν η κορυφαία ομάδα στον κόσμο και η εθνική Ισπανίας σάρωνε τα πάντα. Ο Τσάβι Ερνάντες ήταν ο μαέστρος και στις δύο, με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε να δηλώνει ότι “είναι πιο σημαντικός και από τον προπονητή”. Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό από το Μουντιάλ του 2010, που λέει ότι ο Τσάβι ολοκλήρωσε το 91% των πασών του! Το 2013, σε έναν αγώνα κόντρα στην Παρί για το Τσάμπιονς Λιγκ, έδωσε όλες τις πάσες του (96) με επιτυχία, ενώ στο Euro 2012, στο παιχνίδι της “φούρια ρόχα” με την Ιρλανδία, αυτός και ο Αντρές Ινιέστα έδωσε συνολικά 229 πάσες, περισσότερες απ’ όσες έδωσαν όλοι οι Ιρλανδοί!

Παίκτης της διοργάνωσης στο Euro 2008, έχει κατακτήσει 31 τρόπαια και έχει τερματίσει τρεις φορές πίσω από Μέσι και Ρονάλντο στην κούρσα για τη Χρυσή Μπάλα (2009, 2010, 2011). Ένας αληθινός μαέστρος στο γήπεδο, που με την μπαγκέτα του συντόνιζε άψογα την ορχήστρα τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και της Ισπανίας. Ένας σπάνιας κλάσης και ποιότητας μέσος ο οποίος με τον Αντρές Ινιέστα συνέθεσαν το τέλειο δίδυμο στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή