Πάβελ Νέντβεντ: Ο… ατάλαντος με τη βαριά κατάρα

9266

Παικταράς, προσωπικότητα, αντιπρόεδρος, Γιουβεντίνος. Ο Πάβελ Νέντβεντ μπορεί να περιγραφεί με πολλά επίθετα αλλά και με μόνο μία λέξη: Αντρας.

Το 2006, άλλωστε, όταν έγινε ό,τι έγινε, ο ίδιος είχε φροντίσει να πει μια ατάκα που θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων: «Τα πράγματα είναι απλά. Οι ποδοσφαιριστές θα φύγουν, οι άντρες θα μείνουν». Ο ίδιος, φυσικά, ήταν στη δεύτερη κατηγορία. Και επειδή το 2006 έκανε το σωστό, παραμένει ακόμη στη Γιούβε, έχοντας φτάσει πλέον στη θέση του αντιπροέδρου.

Πάμε να «γνωρίσουμε» μέσα από δέκα πράγματα τον Πάβελ Νέντβεντ, για τον οποίο φυσικά μπορούν να γραφτούν πολλά περισσότερα αφού μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη της ιστορίας της Γιουβέντους αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

 

Ατάλαντος

Ο Πάβελ Νέντβεντ είναι ο καλύτερος Τσέχος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους. Κι όμως, στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Κάρολ Ντομπίας, πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσεχοσλοβακία το 1976, τον χαρακτήρισε ουσιαστικά ατάλαντο, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα κάνει καριέρα. Χρόνια αργότερα, ο Νέντβεντ είπε ότι αυτή η δήλωση τον πείσμωσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

 

Γκολφ

Οση λατρεία είχε και έχει στο ποδόσφαιρο, άλλη τόση είχε και έχει για το γκολφ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχικά είχε απαντήσει αρνητικά στον Λουτσιάνο Μότζι, τον Μάιο του 2001, λέγοντάς του πως η Ρώμη έχει υπέροχα γήπεδα γκολφ και δεν βλέπει τον λόγο για να φύγει. Ακόμη και σήμερα ο Πάβελ παίζει γκολφ με την παραμικρή ευκαιρία, δίνοντας μεγάλα ντέρμπι με τον Αντρέα Ανιέλι.

 

Κυπελλούχων

Το 1999 η Λάτσιο προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αναμετρήθηκε με τη Μαγιόρκα. Ο τελικός ήταν ουσιαστικά ο ιστορικότερος όλων σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση αφού ήταν η τελευταία χρονιά που διοργανώθηκε το Κυπελλούχων, πριν συγχωνευτεί με το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι λατσιάλι επικράτησαν τελικά με 1-0 και πανηγύρισαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της, φυσικά με γκολ του Νέντβεντ.

 

Ημιτελικοί

Για κάποιο μυστήριο λόγο, οι ημιτελικοί ήταν πάντα η… κατάρα του Πάβελ. Αν εξαιρέσουμε αυτόν του Euro 1996, όπου η Τσεχία πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, οι άλλοι δύο εξελίχθηκαν σε προσωπικές τραγωδίες… Το 2003, στο 3-1 επί της Ρεάλ, ο Νέντβεντ είδε εκείνη την καταραμένη κίτρινη κάρτα και απουσίασε από τον τελικό του Champions League με τη Μίλαν ενώ έναν χρόνο μετά, στον ημιτελικό του Euro με την Ελλάδα, αναγκάστηκε να αποχωρήσει με τραυματισμό.

 

Πολυθεσίτης

Εχοντας κάνει μια εντυπωσιακή καριέρα, με πολλούς τίτλους ομαδικούς και με την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας σε ατομικό επίπεδο, ο Πάβελ κατάφερε να βάλει δύσκολα σε όλα, σε ό,τι αφορά δύο ερωτήσεις… Α) Ποιο ήταν το καλό του πόδι; Β) Ποια ήταν η πραγματική του θέση; Ακόμη και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το καλό πόδι ήταν το δεξί ή το αριστερό, όπως κανείς δεν μπορεί να τον κατατάξει σε μια συγκεκριμένη θέση. Επαιξε αμυντικό χαφ, εσωτερικός μέσος, πλάγιος χαφ, αριστερό εξτρέμ, δεξί εξτρέμ, 10άρι, δεύτερος επιθετικός…

 

Ανιέλι

Μία από τις συνήθειες του Πάβελ, όταν πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους, ήταν να ξυπνάει χαράματα και να τρέχει κάμποσα χιλιόμετρα σαν ζέσταμα πριν πάει στην προπόνηση. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος, έπαθε σοκ την πρώτη φορά που συνάντησε στον δρόμο, καθώς έτρεχε, τον Ουμπέρτο Ανιέλι. Ο πατέρας του Αντρέα συνήθιζε κι αυτός να ξυπνάει χαράματα για να περπατήσει και έτσι ήρθαν αμέσως πιο κοντά. Γενικά οι σχέσεις του Νέντβεντ με την οικογένεια Ανιέλι ήταν και είναι άριστες.

 

Πάβελ-Ιβάνα

Η σύζυγός του ονομάζεται Ιβάνα, είναι μαζί από όταν πήγαιναν σχολείο και έχουν δύο παιδιά. Ενα γιο και μία κόρη. Τα ονόματά τους; Πάβελ και Ιβάνα! Οταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη για ποιο λόγο έδωσαν τα ονόματά τους στα παιδιά τους, έδωσε την εξής απάντηση: «Γιατί όταν εμείς δεν θα είμαστε πια στη ζωή, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ένας Πάβελ και μια Ιβάνα που θα αγαπάνε ο ένας τον άλλον».

 

Αρχηγός

Στις 31 Μαΐου 2009, στο τελευταίο του ματς, ο αντίπαλος -πώς τα φέρνει η ζωή…- ήταν η Λάτσιο. Η ομάδα που τον έφερε στην Ιταλία. Ηταν το τελευταίο ματς της μεγάλης καριέρας του Νέντβεντ και το έζησε ως αρχηγός καθώς ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο του παραχώρησε το περιβραχιόνιο. Δεν το ζήτησε ο Πάβελ, ο Αλεξ το έδωσε επειδή ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Γιουβέντους.

 

Προπόνηση

Ο Πάβελ Νέντβεντ έγινε αυτός που έγινε, όχι μόνο επειδή είχε ταλέντο αλλά και επειδή είχε τρελή όρεξη για δουλειά. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να συμβαίνει με άλλους μεγάλους παίκτες, ο ίδιος λάτρευε την προπόνηση και εξακολουθεί να τη λατρεύει ακόμη και σήμερα, προσπαθώντας να εξηγήσει στους παίκτες της Γιουβέντους πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις καλά σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πρώην συμπαίκτες του στη Σπάρτα Πράγας υποστηρίζουν ότι έφευγε από το προπονητικό κέντρο με… δύο ώρες καθυστέρηση καθημερινά καθώς έμενε για να συνεχίσει τη δουλειά και αυτό το επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και πολλοί παίκτες της Γιουβέντους.

 

Ιντερ

Τον Μάιο του 2009, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα βάλει τέλος στην καριέρα του, ο Ζοσέ Μουρίνιο του τηλεφώνησε και προσπάθησε να τον πείσει να συνεχίσει για ακόμη έναν χρόνο, υπογράφοντας στην Ίντερ. Ο Πορτογάλος επιχείρησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να του αλλάξει γνώμη αλλά ο Πάβελ ήταν κάθετος, εξηγώντας στη συνέχεια το γιατί. «Μου είπε “έλα και θα πάρουμε το Champions League” αλλά δεν γινόταν να πάω. Αυτοί πήραν το Champions League, εγώ κράτησαν την αξιοπρέπειά μου. Στο κάτω-κάτω, δεν θα μου πήγαιναν τα χρώματά τους…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή