ΗΛΤΕΞ Λύκοι: Οι… Γουλβς της Ελλάδας και το παραλίγο θαύμα

5719
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Σε όσους παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο (ήρωες, πραγματικά…), σίγουρα το όνομα ΗΛΤΕΞ Λύκοι θα τους ξυπνάει αναμνήσεις… Πρόκειται για μια από τις πιο καλτ ομάδες των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, με πρωτότυπη και… ολίγον τι ψαρωτική ονομασία, όπως και σήμα. Δεν έπαιξε ποτέ στην Α’ Εθνική, όμως τη θυμόμαστε από τις αναμετρήσεις του Κυπέλλου, όπου πάντα προσπαθούσε για το κάτι παραπάνω…

Οι Λύκοι υπήρχαν ως ερασιτεχνικό σωματείο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1982, το Καλοχώρι, και είχε πάρει το όνομά της από τη συμπάθεια που είχαν οι εμπνευστές της προς την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Γουλβς! Όμως, χρονιά-σταθμός ήταν το 1988, όταν ο επιχειρηματίας Κώστας Ηλιάδης, ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας ΗΛΤΕΞ ΑΒΕΕ (αλλά και άλλων εταιρειών), όταν δεν κατάφερε να μπει μετοχικά στον Ηρακλή, αποφάσισε να αποκτήσει τους Λύκους. Προχώρησε στη συγχώνευσή της με την επίσημη ομάδα Δίας Αμπελοκήπων και την ενέταξε στην Ε.Π.Σ. Μακεδονίας με το αρχικό όνομα «Δίας-Λύκοι» και από το 1993 «ΗΛΤΕΞ Λύκοι». Σε λίγα χρόνια κατάφερε να την ανεβάσει από τα τοπικά πρωταθλήματα στη Δ΄ Εθνική. Το 1996 οι Λύκοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα του ομίλου τους και ανέβηκαν στη Γ΄ Εθνική, οπότε μετατράπηκαν σε ΠΑΕ με την επωνυμία «ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ».

Ο Κώστας Ηλιάδης είχε σκοπό να αφήσει έργο στην ομάδα. Ως εκ τούτου είχε προσλάβει ειδικούς διατροφολογούς για τη δίαιτα των παικτών, όμως η μεγαλύτερη προσφορά του Ηλιάδη ήταν η κατασκευή στο Καλοχώρι ενός πρότυπου ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το γήπεδο Λύκων Καλοχωρίου “Στέλιος Ηλιάδης” εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1996 και είχε χωρητικότητα 8.369 καθήμενων θεατών, σκεπαστές κερκίδες, χλοοτάπητα, προβολείς και σύγχρονες προπονητικές εγκαταστάσεις, που δεν υπήρχαν ούτε σε ομάδες Α’ Εθνικής.

Την πρώτη χρονιά τους στη Γ’ Εθνική οι Λύκοι κέρδισαν με τη μία την άνοδό τους στη Β’, όπου έπαιξαν για δύο σεζόν, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να διεκδικήσουν τον προβιβασμό στη μεγάλη κατηγορία με αξιώσεις. Όμως, στο Κύπελλο τα έδιναν όλα, παίζοντας κατά καιρούς με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη κ.ά. Μάλιστα βρέθηκαν στους “8” της διοργάνωσης το 1999, όταν και παραλίγο να προκριθούν στα ημιτελικά κάνοντας τον Ηρακλή να φτύσει αίμα για να τους αποκλείσει.

Έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια των Αχαϊκής, Ρεθυμνιακού και Κοζάνης, και με τον διεθνή και πρώην παίκτη της ΑΕΚ Βασίλη Δημητριάδη στη σύνθεσή τους, οι Λύκοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Το πρώτο ματς στην έδρα τους ήταν αμφίρροπο, αφού κρατούσαν το 1-1 με 10 παίκτες, μέχρι το 84′ που έγινε το 1-2 και το 90′ όταν με αυτογκόλ ηττήθηκαν με 1-3. Όμως, στη ρεβάνς, στο Καυταντζόγλειο, οι Λύκοι τρόμαξαν τον Ηρακλή. Προηγήθηκαν στο α’ ημίχρονο με 1-0, ισοφαρίστηκαν στις αρχές του β’, ήταν καλύτερη ομάδα στον υπόλοιπο αγώνα, αλλά πέτυχαν ένα γκολ μόλις στο 90′, που δεν ήταν αρκετό για να τους δώσει την πρόκριση!

Από τη σεζόν 2003-04 που παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα στην εταιρεία του, ο Ηλιάδης προσπάθησε να επιτύχει συγχώνευση των Λύκων με τον Αγροτικό Αστέρα, κάτι που δεν έγινε. Η ΗΛΤΕΞ έπαψε να είναι χορηγός και το 2005 η ομάδα υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική. Την επόμενη σεζόν απορροφήθηκε από την Αναγέννηση Επανωμής και έπαψε πλέον να υφίσταται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή