Ζινεντίν Ζιντάν: Ο μικρός καβγατζής που έγινε μύθος

3825

Έχει βγει καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών και γενικά υπήρξε ένα από τα καλύτερα δεκάρια που έχει βγάλει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και σε αυτό το κείμενο θα σας παρουσιάσω 15 πράγματα για τον Ζινεντίν Ζιντάν, που πρέπει να ξέρετε.

1. Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1972 στη Μασσαλία της Γαλλίας.

2. Σμαΐλ και Μαλικά λέγονται οι γονείς του. Μετανάστευσαν στο Παρίσι από την Αλγερία το 1953 αρχικά. Έπειτα πήγαν στη Μασσαλία και στις 23/06/1972 έκαναν το πέμπτο τους παιδί, τον Ζινεντίν. Από μικρός ο Ζιντάν ήταν οξύθυμος και δεν δίσταζε να πιάνεται στα χέρια με όποιον τον χλεύαζε για την αλγερινή καταγωγή του.

3. Από το 1982 παίζει μπάλα σε ομάδες. Πρώτη του ήταν η US Saint-Henri και ακολούθησαν οι SO Septèmes-les-Vallons, Κάννες. Αυτή ήταν και η πρώτη του ομάδα ως επαγγελματίας.

4. Έπειτα έπαιξε σε Μπορντό, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης όπου έκλεισε την καριέρα του. Δεν ήταν παίκτης γυρολόγος και γενικά “δενόταν” με κάθε του ομάδα.

5. Συνολικά με τις ομάδες του, είχε σε αγώνες πρωταθλήματος πάνω 500 συμμετοχές και 95 γκολ. Σε όλες τις διοργανώσεις είχε παραπάνω από 600 συμμετοχές και παραπάνω από 120 γκολ.

6. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε τη χρονιά 1990/91 στο Σαμπιονά με τη φανέλα των Καννών.

7. Μπορεί να ήταν ένας από τα καλύτερα δεκάρια του κόσμου, αλλά ο Ζιντάν στην αρχή της καριέρας του έχασε 3 ευρωπαϊκούς τελικούς. Το 1996 αυτόν του ΟΥΕΦΑ με την Μπορντό και όταν έπαιζε στη Γιουβέντους έχασε 2 του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη φανέλα της Ρεάλ έχασε 2 τελικούς Κόπα ντελ Ρέι. Το 2002, όμως, πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ κόντρα στη Λεβερκούζεν και εκεί πέτυχε ένα από τα πιο ωραία γκολ στην καριέρα του. Και γενικότερα ένα από τα πιο ωραία γκολ που έχουν σημειωθεί στην ιστορία του θεσμού.

8. Με την εθνική Γαλλίας έπαιξε 108 φορές και τελευταίο του ματς ήταν ο τελικός του Μουντιάλ το 2006 κόντρα στην Ιταλία. Εκεί τον σημάδεψε η κουτουλιά στον Ματεράτσι, όπου πήρε κόκκινη κάρτα και η ομάδα του τελικά ηττήθηκε.

9. Με τη Γαλλία σκόραρε 31 γκολ, έδωσε 23 ασίστ. Πρώτο του τέρμα ήταν με την Τσεχία στις 17 Αυγούστου σε ένα φιλικό. Τελευταίο του το 2006 στο Μουντιάλ, στον τελικό με την Ιταλία (έβαλε πέναλτι).zidane-materazzi-headbutt490epa_0

10. Το μεγάλο μπαμ το έκανε το 1998. Με τη Γαλλία έκανε φοβερό Μουντιάλ και πήγε στον τελικό με τη Βραζιλία. Εκεί σκόραρε 2 γκολ και πήρε την κούπα.

11. Το 2000 πήγε στον τελικό του Euro με την Ιταλία και εκεί πήρε ξανά τον τίτλο, αναδεικνυόμενος καλύτερος παίκτης του τουρνουά.

12. Πολλές διακρίσεις για τον ίδιο. Χρύση μπάλα, MVP τελικού Μουντιάλ, Καλύτερος παίκτης της ΦΙΦΑ, MVP του Euro, MVP τελικού Τσάμπιονς Λιγκ.

13. Μεγαλύτερη διάκριση από τις 44 που είχε συνολικά, είναι ότι βγήκε καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 ετών.

14. Σαν προπονητής ανέλαβε για πρώτη φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης Β’ για 1,5 χρόνο περίπου (2014-16).

15. Έπειτα, μπήκε κατευθείαν στα βαθιά και έγινε προπονητής της πρώτης ομάδας και στην πρώτη του χρονιά πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος δεν ήθελε να μείνει στον πάγκο, αφού δεν αισθανόταν έτοιμος, αλλά όπως ήταν και σαν ποδοσφαιριστής, έτσι και σαν κόουτς, αγαπήθηκε και κέρδισε την εμπιστοσύνη κατακτώντας τρεις σερί φορές την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, πριν ανακοινώσει ο ίδιος την αποχώρησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή