4 συνήθειες που σου αφαιρούν έξι χρόνια ζωής

67

Aν δεν έχεις τις παρακάτω συνήθειες, αυξάνεις το προσδόκιμο ζωής κατά 18 χρόνια! Οι τέσσερις κυριότερες ανθυγιεινές συνήθειες που αφαιρούν από τον μέσο άνθρωπο περίπου έξι χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική έρευνα είναι:

1. Κάπνισμα

2. Κακή διατροφή

3. Έλλειψη σωματικής άσκησης

4. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Μάνουελ του Πανεπιστημίου της Οτάβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, εκτίμησαν ότι αυτές οι τέσσερις κακές συνήθειες είναι υπεύθυνες για περίπου τους μισούς πρόωρους θανάτους.

Αναλυτικότερα, εκτιμάται ότι το ένα τέταρτο (26%) όλων των πρόωρων θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα, άλλο ένα τέταρτο (24%) στη σωματική αδράνεια, το 12% στην ανθυγιεινή διατροφή και το 0,4% στο πολύ αλκοόλ.

Για τους άνδρες, το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγων κινδύνου, αφαιρώντας κατά μέσο όρο 3,1 χρόνια ζωής, ενώ για τις γυναίκες η έλλειψη σωματικής άσκησης που «κόβει» τρία χρόνια περίπου.

Όσοι κάνουν πιο υγιεινή ζωή, έχοντας κόψει και τις τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες, έχουν προσδόκιμο ζωής σχεδόν 18 χρόνια μεγαλύτερο, σε σχέση με όσους ακολουθούν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συμπεριφορές σε μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ