Το ψευδεπίγραφο της αξιοπρέπειας

193

Η δεύτερη «τριαντάρα» που δέχθηκε ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα, στη Ρωσία από τη Χίμκι, έβγαλε μία οργή πνιγμένη στα κλισέ. «Δεν πειράζει η ήττα, η αντίδραση που δεν ήρθε πειράζει», το πιο γνώριμο, «τόση ασυλία έχει ο προπονητής, δεν τον ακουμπάμε», το λιγότερο γνώριμο, όχι, όμως, μη υπαρκτό. Τώρα, προέκυψε ακόμα ένα: «Η δεύτερη τριαντάρα δεν αντέχεται». Αυτό είναι νέα προσέγγιση, άπαξ και ήρθε η δεύτερη τριαντάρα. Είναι νέο κριτήριο, τουλάχιστον για τον Ολυμπιακό από τη σεζόν 2005-06 και έπειτα.

Το βράδυ της Παρασκευής, στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στον όμιλο της Ευρωλίγκας, μπορεί να γίνεται το «έλα να δεις». Να είναι ο Ολυμπιακός παρέα με τον Παναθηναϊκό, τη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι τέσσερις ομάδες να έχουν μόλις μία νίκη παραπάνω από τη Ζαλγκίρις Κάουνας και δύο από τη Χίμκι. Το παράλογο θα ήταν, μετά τις ήττες στη Βασκόνια και τη Μόσχα, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να είχε κι άλλη καβάτζα. Από εδώ και μπρος -και με τη βάση ότι έχει τέσσερις περισσότερες νίκες συν την ισοβαθμία με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και 11 παιχνίδια να απομένουν, οπότε δεν προλαβαίνει να αποκλειστεί- κάθε ματς είναι μία ένδειξη για το αν θα βρίσκεται στην τετράδα και πού. Αν, όμως, στέκει μία ειλικρινής ερώτηση, αυτή είναι πώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αυτό το ρόστερ.

Ο οπαδός ταυτίζει τον ανδρισμό του με την ομάδα που υποστηρίζει. Από το 2011 και έπειτα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν αποφασίσει μία στροφή στη λιτότητα. Ταυτοχρόνως, είναι παράδειγμα προς μίμηση για το γεγονός ότι στηρίζουν τους προπονητές που έχουν αναλάβει την ομάδα. Κράτησαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη χωρίς να θέλουν, μόνο και μόνο για να κάνουν το χατίρι στον πατέρα τους. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έφυγε, θριαμβευτής, μόνος του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έφυγε σχεδόν μόνος του, μετά την ήττα-σοκ από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, αρχές της σεζόν 2014-15. Μετά ήρθε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Οι Αγγελόπουλοι θα εμπιστεύονταν οποιονδήποτε προπονητή και να έφερναν. Πρέπει να είσαι πολύ χαζός για να μη δουλεύεις σαν σκύλος και πολύ κακότροπος για να απεμπολήσεις την ευκαιρία να παραμείνεις στον πάγκο. Ο Σφαιρόπουλος πρώτον δουλεύει και δεύτερον δεν φαίνεται ιδιαιτέρως εγωτιστής. Οι Αγγελόπουλοι δεν έχουν λόγο να τον διώξουν. Είναι ένας προπονητής που κάνει τη δουλειά του. Και πρέπει να υπολογιστούν τα δεδομένα. Αυτό κάνεις όταν δουλεύεις σε ένα σοβαρό οργανισμό, που έχει τα πάνω και τα κάτω του επειδή η κατάσταση είναι σφιχτή.

Ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο ότι θα βίωνε ρόλερκοστερ και τη φετινή χρονιά στην Ευρωλίγκα. Μπορεί να τύχει συγκεκριμένες βραδιές να είναι κακός, όχι όμως απέναντι σε ομάδες-χάπατα, αλλά με τουλάχιστον ισάξιο σε δυνατότητες καθαρά ρόστερ με το δικό του. Δεν γίνεται να πετυχαίνει πάντα το κόλπο αλλοίωσης, τουλάχιστον στα εκτός έδρας παιχνίδια. Η Βασκονία και η Μόσχα είναι τόποι που ιστορικά έχει πετύχει σπουδαίες ιστορικά νίκες, όμως έχει υποστεί και τρανταχτές ήττες, οι οποίες γενικώς δεν τον εμπόδισαν να ανανήψει. Όταν αυτές οι ήττες είναι μαζεμένες μπορεί να πρόκειται για ένα ζήτημα που προκύπτει μέσα από την ομάδα, αλλά απλώς να έτυχε να παίξει με ομάδες οι οποίες νικάνε και χάνουν συναρπαστικά. Δεν πρόκειται για προσβολή της αξιοπρέπειάς της, όσο κι αν είναι καλό να νιώθουν θυμό οι παίκτες, ούτε, ασφαλώς, για ευνουχισμό του οπαδικού κινήματος. Είναι ένα ψευδεπίγραφο. Δε γίνεται, ασφαλώς, να προκρίνουμε τον έναν ή τον άλλο λόγο, αλλά, αν εξαιρεθεί ο Γενάρης του 2015 και το 5-1, αλλά και εκείνος του 2017 με το 4-1, όλες τις χρονιές το ρεκόρ του δεν έχει συντριπτικό θετικό πρόσημο: τον Γενάρη του 2012 γνώρισε δύο ήττες, του 2013 και του 2014 είχε ρεκόρ 3-2, το 2016 είχε 2-2. Παράδοση, λοιπόν, ως επί το πλείστον, δεν γίνεται να προκύψει.

 

Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι αναμονή. Οι χρονιές στο μπάσκετ, άλλωστε, συνήθως αρχίζουν Φλεβάρη, αν έχεις κάνει τα αυτονόητα. Ο Ολυμπιακός έχει ακόμα ένα ματς τον Ιανουάριο, στο Βελιγράδι, με τον Ερυθρό Αστέρα. Αν το νικήσει, θα κλείσει το μήνα με 3-2, δηλαδή με πρόσημο θετικό πάλι, όπως το 2013. Ο Αστέρας, βεβαίως, θα παίξει για τη… ζωή του, με μόνο δύο ήττες, προς το παρόν, πίσω από την όγδοη θέση. Άπαξ και εξασφαλίσει, ουσιαστικά, τα play off, το αμέσως επόμενο ματς, με τη Φενέρμπαχτσε, θα δώσει και το ισχυρότερο αβάτζο για το πλεονέκτημα έδρας. Και τότε θα διαπιστωθεί η παρενέργεια των δύο ηττών με 30 πόντους στη Βασκονία και τη Μόσχα. Τότε θα διαπιστωθεί, επίσης, αν όντως πρόκειται για ένα ζήτημα στα εσώτερα της ομάδας μπάσκετ που την έχει βγάλει από τη δυνατή λειτουργία της. 

Πάντως, επειδή επιπόλαιο με λες, η πρόβλεψη θα επιχειρηθεί: ο Ολυμπιακός θα κάνει 21 νίκες, θα παίξει στα προημιτελικά με τη Ζαλγκίρις και με 3-1 θα κλείσει το εισιτήριο για το Final 4 του Βελιγραδίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή