«Stanley Cup»: Το καλύτερο τρόπαιο στον κόσμο!

268

Στις ΗΠΑ ασχολούνται κυρίως με το αμερικάνικο φούτμπολ (ναι, αυτό με τη μπάλα αυτό), το μπάσκετ, το μπέιζμπολ φυσικά και το χόκεϊ επί πάγου! Ποιά η ανταμοιβή για τις ομάδες αυτών στο τέλος της σεζόν; Στο NFL (φούτμπολ) έχουν το τρόπαιο «Vince Lombardi».  Στο MLB (μπέιζμπολ) υπάρχει το «World Series’ Commissioner’s Trophy». Στο ΝΒΑ (δεν χρειάζεται επεξήγηση εδώ), το «Larry O’Brien» και στο NHL (χόκεϊ επί πάγου) το «Stanley Cup»! Το τρόπαιο αυτό που μόνο στη θέα του σε μαγνητίζει. Ένα από τα ομορφότερα και αναμφισβήτητα επιβλητικό.

Συζητήσεις, αναλύσεις και σαφέστατα διαφωνίες για το ποιο από όλα τα παραπάνω είναι το πιο δύσκολο να κερδίσεις, υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ωστόσο μία ματιά ίσως στο πρόγραμμα (82 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια) και ιδίως στα πλέι οφ (16 αγώνες) του NHL, ενδεχομένως θα καταλάβει κανείς πως είναι το πιο δύσκολο τρόπαιο να κατακτήσει κάποια ομάδα σε όλα τα σπορ. Μιλάμε για ικανότητες, δύναμη, ταχύτητα, τεχνική… πάνω στον πάγο!

Σε λίγες εβδομάδες κάνει εκκίνηση και το NHL οπότε πάμε να το δούμε μερικά πράγματα για το σπέσιαλ «Stanley Cup»!

15. ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΔΟΥΣ

afghanistan-1

Ίσως και να προκαλεί έκπληξη ωστόσο το τρόπαιο έχει ταξιδέψει σε μέρη όπως η Ρωσία και η Σουηδία. Μιλάμε για αγορές όμως όπου το χόκεϊ έχει κοινό και προσελκύει το ενδιαφέρον. Τι κοινό όμως μπορεί να έχει στο… Αφγανιστάν; Κι όμως το 2007 βρέθηκε εκεί. Σε μία χώρα όπου δεν έχουν ιδέα για το άθλημα. Η αφορμή ωστόσο δεν ήταν για να προμοτάρουν το άθλημα σε μία αγορά άγουρη, ούτε για να τους μάθουν χόκεϊ. Ήταν για να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν, σαν ένα είδος κινήτρου, τους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί. Πήγε στο Camp Nathan Smith στο Kandahar, μία ζώνη πολέμου ώστε να το απολαύσουν οι Καναδοί στρατιώτες καθώς το χόκεϊ γι αυτούς σημαίνει πάρα πολλά.

14. ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ

baptism

Κάθε θρησκεία έχει την τελετή της για τα νεογέννητα παιδιά, με την πιο γνωστή να είναι το βάπτισμα. Φυσιολογικά, στις τελετές υπάρχει η κολυμπήθρα, αλλά σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το «Stanley Cup»! Η πρώτη ήταν το 1996 στο Κολοράντο όταν ο αμυντικός των Avalanche Sylvain Lefebvre βάφτισε την κόρη του στο βαρύτιμο τρόπαιο. Η δεύτερη έλαβε χώρα το 2008, μετά την κατάκτηση του τίτλου από τους Detroit Red Wings. Ο φόργουορντ Tomas Holmstrom πήρε το Κύπελλο στη Σουηδία ώστε η ξαδέλφη του να βαφτίσει σε αυτό την κόρη της.

13. ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΟ

handler

Είθισται πράγματα που έχουν μεγάλη αξία να έχουν και τον συνοδό τους για ασφάλεια. Όποτε λοιπόν το «Stanley Cup» βρίσκεται στον «δρόμο» πάντα μαζί με αυτό βρίσκεται και ο συνοδός του. Αυτός είναι συνήθως μία παλιά δόξα του χόκεϊ και μέλος του Hall Of Fame του αθλήματος, όπου έχει τον νου του να μην πάθει τίποτα το τρόπαιο. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη κιόλας φορά που δημιουργήθηκε το Κύπελλο.

12. ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

usa_hgnh

Σε κάθε άθλημα, η ομάδα που κερδίζει στο τέλος της σεζόν παίρνει το τρόπαιό της το οποίο έχει δημιουργηθεί για εκείνη τη σεζόν. Το προηγούμενο, το κρατά ο περσινός νικητής. Στο NHL όμως δεν συμβαίνει αυτό. Κάθε ομάδα που κερδίζει στην απονομή σηκώνει το ίδιο Κύπελλο με όλες τις προηγούμενες. Δεν υπάρχει αντίγραφο για κάθε χρονιά, αλλά είναι ένα και μοναδικό. Πάνω στα δακτυλίδια από τα οποία αποτελείται το Κύπελλο χαράσσονται τα ονόματα των νικητών.

11. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ «STANLEY CUPS»

original-cup

Εντάξει, μη βαράτε… Είπαμε πιο πάνω ότι υπάρχει ένα «Stanley Cup». Ένα και μοναδικό αλλά στην πραγματικότητα τα «Stanley Cups» είναι τρία. Το αυθεντικό ήταν το πρώτο που απονεμήθηκε το 1892 και το έπαιρναν οι ομάδες μέχρι και το 1970 όταν και αντικαταστάθηκε από το «Presentation Cup»! Το κύπελλο το οποίο κατακτούν οι ομάδες μέχρι σήμερα. Ο αυθεντικό, το πρώτο Κύπελλο, ήταν αρκετά εύθραυστο οπότε μεταφέρθηκε στο Vault Room του Hall Of Fame όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα. Στο Hall Of Fame κρατείται και το «Presentation Cup», αυτό που δίνεται τώρα στις ομάδες, όποτε χρειαστεί λοιπόν να βγει στον… δρόμο, το αντικαθιστούν με ένα πιστό αντίγραφο ώστε να μπορεί να το θαυμάζει ο κόσμος. Μετά την  απονομή, επιστρέφεται στο Hall Of Fame.

10. ΤΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΑ

rings

Αναφέραμε πριν τα «δακτυλίδια». Μην φανταστείτε ίδια με αυτά του ΝΒΑ. Μιλάμε για δακτυλίδια του «Stanley Cup». Αν προσέξετε το Κύπελλο θα δείτε πως απαρτίζεται από πέντε δακτυλίδια. Πάνω σε αυτά είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικητών. Κάποια στιγμή βέβαια γεμίζουν, οπότε αφαιρείται ένα και τοποθετείται άλλο κενό. Το «γεμάτο» καταλήγει φυσικά στο Hall Of Fame. Σήμερα στο τρόπαιο δεν υπάρχουν χαραγμένοι οι νικητές του 1928-29 και 1953-54.

9. ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ady-with

Κι εδώ το NHL ξεχωρίζει. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διοργανώσεις, επιτρέπει σε κάθε παίκτη των πρωταθλητών να έχει για μία ολόκληρη ημέρα το τρόπαιο μαζί του ώστε να το απολαύσει και να το χαρεί με την οικογένειά του και τους φίλους του. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε ουσιαστικά το 1995 όταν πήραν το πρωτάθλημα οι New Jersey Devils. Βέβαια, η Ομοσπονδία επιτρέπει στις ομάδες και τους παίκτες να κατέχουν το Κύπελλο για συνολικά 100 ημέρες. Μην τις υπερβούν…

8. ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ (ΚΑΙ) ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

featured-image-2-pics-119

Δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά μάλλον την εξαίρεση. Αρκετές γυναίκες έχουν συνδράμει και έχουν ασχοληθεί με το NHL και φυσικά έχουν χαραχθεί τα ονόματά τους πάνω στο βαρύτιμο τρόπαιο. Συνολικά υπάρχουν δώδεκα γυναίκες με τις δύο ίο αναγνωρίσιμες να είναι η Marguerite Norris, η πρώτη γυναίκα που χαράχθηκε το όνομά της, καθώς ήταν η πρόεδρος των Detroit Red Wings τη σεζόν 1954-55 και η δεύτερη είναι η Sonia Scurfield. Η μόνη γυναικά από τον Καναδά που αναγράφεται το όνομά της πάνω στο Κύπελλο, καθώς ήταν συνιδιοκτήτρια των Calgary Flames όταν κέρδισαν το πρωτάθλημα το 1989.

7. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

usa_kjh-3

Σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν προκαταλήψεις και πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες. Το μπέιζμπολ είναι το κυρίαρχο αλλά μην πιστεύεται πως και στο χόκεϊ πάνε πίσω. Ιδίως οι ομάδες που δεν έχουν καταφέρει να το κρατήσουν στα χέρια τους. Για να φτάσει μία ομάδα στον τελικό του «Stanley Cup» πρέπει πρώτα φυσικά να κερδίσουν στις περιφέρειές τους (όπως στο ΝΒΑ). Ο νικητής της Ανατολικής περιφέρειας παίρνει το «Prince of Wales Trophy» και της Δυτικής το «Campbell Bowl». Ε, οι νικητές των περιφερειών δεν αγγίζουν αυτά τα τρόπαια γιατί πιστεύουν στην δεισιδαιμονία πως αν το κάνουν δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν το «Stanley Cup»!

6. ΕΧΕΙ… ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

la-kings_wet-republic_6-15-121

Σε τρεις περιπτώσεις το τρόπαιο, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών και των εορταστικών εκδηλώσεων, κατέληξε στην… πισίνα. Η πρώτη το 1991, στο σπίτι του Mario Lemieux, όταν ο φόργουορντ Phil Bourque ήθελε να διαπιστώσει αν το Κύπελλο μπορεί να… επιπλεύσει. Το 1993, το Κύπελλο πήγε στον πάτο της πισίνας (ξανά) στο σπίτι του Patrick Roy στο Μόντρεαλ και το 2002 όταν ο Dominik Hasek των Red Wings κολύμπησε με αυτό.

5. Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ

lord-stanley

Το «Stanley Cup» δεν άνηκε ανέκαθεν στην Αμερική και το NHL. Στην πραγματικότητα ήταν ένα πολύτιμο διακοσμητικό Κύπελλο, φτιαγμένο στο Λονδίνο. Τρο 1892 μετατράπηκε σε τρόπαιο. Ο Λόρδος Στάνλεϊ του Πρέστον υπηρέτησε ως Κυβερνήτης του Καναδά από το 1886 μέχρι και το 1893 και είχε αγοράσει το Κύπελλο τότε για 50 δολάρια. Το 1889 ο Στάνλεϊ και η οικογένειά του έγινα ένθερμοι υποστηρικτές του χόκεϊ επί πάγου καθώς το άθλημα παίζοντας στο διάστημα του χειμωνιάτικου καρναβαλιού στο Μόντρεαλ και σε εκτίμησή του για το άθλημα που του άρεσε αποφάσισε να το απονείμει στην νικήτρια ομάδα των ερασιτεχνών που έπαιρναν μέρος. Ο Λόρδος Στάνλεϊ φυσικά έγινε μέλος του Hall Of Fame το 1945.

4. ΟΙ MONTREAL CANADIENS ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ (ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΙ)

maxresdefault-172

Η πιο ιστορική ομάδα στην ιστορία τoυ NHL είναι οι Montreal Canadiens. Απαριθμούν 24 κατακτήσεις και είναι η επιτυχημένη και επαγγελματική ομάδα στο πρωτάθλημα. Βέβαια ακόμα είναι και η πιο «ένοχη» ομάδα. Γιατί; Το 1924, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα, η ομάδα πήγαινε στο σπίτι του ιδιοκτήτη για το εορταστικό τραπέζι. Το πούλμαν που τους μετέφερε όμως έπαθε λάστιχο και όταν κατέβηκαν να το αλλάξουν, για να βγάλουν τη ρεζέρβα, ακούμπησαν το Κύπελλο στο πεζοδρόμιο. Άλλαξαν λάστιχο, πήγαν στο σπίτι του ιδιοκτήτη ωστόσο όταν βγήκε η σαμπάνια κατάλαβαν ότι το είχαν ξεχάσει στον… δρόμο. Πήγαν να το πάρουν κι ευτυχώς γι αυτούς, δεν το είχε πειράξει κανείς.

3. ΤΟ ΚΛΩΤΣΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ… ΚΑΝΑΛΙ

canal

Τι είπαμε για τους Montreal Canadiens; Οι πιο ένοχοι; Ξεχάστε το! Οι Ottawa Senators κρατούν «επιτυχώς» τον συγκεκριμένο τίτλο. Το 1905 κέρδισαν το πρωτάθλημα και κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών οι παίκτες μέθυσαν πολύ. Πάρα πολύ. Αποφάσισαν λοιπόν να έχουν μια μικρή περιπέτεια με το τρόπαιο μαζί. Πήγαν μία βόλτα στο κανάλι Rideau και ένας εξ αυτών είχαν τη φαεινή ιδέα να διαπιστώσουν ποιος θα το κλωτσήσει μέσα στο κανάλι. Το… κατάφεραν, αλλά ήταν τόσο πολύ μεθυσμένοι που συνέχισαν τη βόλτα τους και το ξέχασαν εκεί. Μέσα στο κανάλι. Το επόμενο πρωί που τους… έκοψε, πήγαν και το βρήκαν και το παρέδωσαν ώστε να κρατηθεί ασφαλές.

2. ΟΠΑΔΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΨΕΙ

stolen

Κατά γενική ομολογία οι Montreal Canadiens έχουν τους καλύτερους οπαδούς αλλά όπως παντού και πάντα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Οι οπαδοί των Montreal Canadiens έχουν εμμονή με το «Stanley Cup» σε σημείο που το 1962 ένας οπαδός τους προσπάθησε να κλέψει το τρόπαιο. Οι Chicago Blackhawks είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα και είχαν το τρόπαιο στο γήπεδό τους ώστε να το θαυμάζουν οι οπαδοί τους. Ο Ken Kilander πήγε και πήρε το Κύπελλο και κρατώντας το στα χέρια του αποφάσισε να φύγει. Η αστυνομία τον σταμάτησε φυσικά και τον ρώτησε τι κάνει; Η απάντησή του; «Το πηγαίνω πίσω στο Μόντρεαλ, εκεί όπου ανήκει».

1. ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

bqstqn-bruins1

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Το «Stanley Cup» έχει πάνω του χαραγμένα τα ονόματα των νικητών στην ιστορία του NHL ωστόσο υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη σε αυτά. Για παράδειγμα: Το 1980-81 το κατέκτησαν οι New York Islanders αλλά στο τρόπαιο έχει χαραχθεί το New York «llanders». Το 1971-72 το πήραν οι Boston Bruins αλλά αναγράφεται το «as Bqstqn Bruins»! Κι άλλα πολλά… Γιατί δεν τα διόρθωσαν; Μα κοστίζει πάρα πολλά λεφτά. Συν τοις άλλοις, το κάνει ακόμα πιο μοναδικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή