Το διαστημικό σκάφος Oriris-REx της NASA κατευθύνεται προς τον αστεροειδή Bennu

53

Η εκτόξευση της αποστολής Osiris-REx της NASA πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πρόσφατα. Η αποστολή κατευθύνεται προς έναν αστεροειδή με την ονομασία Bennu.

Ο στόχος του διαστημικού σκάφους είναι να συλλέξει δείγματα από τον αστεροειδή, και στην συνέχεια να επιστρέψει στην Γη μαζί με τα δείγματα για να μελετηθούν. Η ονομασία του διαστημικού σκάφους είναι Osiris-REx, και αποτελεί το ακρωνύμιο του Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος αστεροειδής, είναι ότι οι αστεροειδείς του τύπου του Bennu αποτελούν απομεινάρια από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αστεροειδείς αυτού του τύπου ήταν πηγές νερού και οργανικών μορίων για την πρώιμη Γη και άλλους πλανήτες. Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους ένα μη-μολυσμένο δείγμα από ένα τέτοιου τύπου αστεροειδή και το αναλύσουν στην Γη θα είναι σε θέση να έχουν πολύ πιο ακριβή και λεπτομερή αποτελέσματα από εκείνα που θα είχαν αν χρησιμοποιούσαν κάποιο ρομποτικό διαστημικό εργαστήριο.

Το διαστημόπλοιο Osiris-REx εκτοξεύθηκε με την βοήθεια ενός πυραύλου Atlas V της United Launch Alliance. Η NASA λίγη ώρα μετά την εκτόξευση επιβεβαίωσε ότι οι ηλιακές συστοιχίες ξεδιπλώθηκαν, αναπτύχθηκαν και λειτουργούν κανονικά παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια στο διαστημικό σκάφος. “Με την επιτυχή εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Osiris-REx ξεκινάει το ταξίδι της εξερεύνησης στον Bennu” δήλωσε o Dante Lauretta, επικεφαλής έρευνας του Osiris-Rex από το Πανεπιστήμιο της Arizona, στο Tucson. “Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος για την ομάδα που έκανε αυτή την αποστολή πραγματικότητα, και ανυπομονώ να δω τι θα ανακαλύψουμε στον Bennu”.

Το διαστημικό σκάφος Osiris-REx αναμένεται να προσεγγίσει τον αστεροειδή Bennu το 2018, για να ξεκινήσει τις εργασίες μελέτης και χαρτογράφησης του. Τον Ιούλιο του 2020, το διαστημόπλοιο πρόκειται να απλώσει έναν ρομποτικό βραχίονα περίπου 3,5 μέτρων για να συλλέξει υλικό από τον αστεροειδή (σκόνη, μικρές πέτρες) τουλάχιστον 60 γραμμαρίων, και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Γη. Η επιστροφή αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή