«Βασιλιάς» της Γαλλίας για τρίτη φορά!

101

Ο Κρις Φρουμ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και κατέκτησε και φέτος τον ποδηλατικό Γύρο Γαλλίας


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ

 Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο 103ος Γύρος Γαλλίας, με τα προγνωστικά να επιβεβαιώνονται στο έπακρο και τον Κρις Φρουμ να φτάνει στην τρίτη του νίκη στον πιο σημαντικό ετήσιο αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο. Το Tour είχε πάντα τη δική του, ξεχωριστή λάμψη, και όσοι το κατακτούν μπαίνουν κατευθείαν στο πάνθεον του αθλήματος. Φανταστείτε, λοιπόν, τι σημαίνει για έναν αθλητή να ανεβαίνει στο βάθρο στο Παρίσι για τρεις φορές με την κίτρινη φανέλα στις πλάτες του (η κίτρινη φανέλα δίνεται στον ποδηλάτη που προηγείται στη γενική κατάταξη του αγώνα)…

Chris-Froome

Βεβαίως, και ο Λανς Αρμστρονγκ στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν (1999-2005) είχε καταφέρει να κερδίσει επτά φορές τον Γύρο Γαλλίας και μάλιστα σερί, αλλά οι επιδόσεις του «σβήστηκαν» μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν μπλεγμένος. Ετσι, η συγκεκριμένη επταετία έχει περαστεί με ένα τεράστιο «Χ» στα βιβλία ιστορίας του Tour. Μάλιστα, και η πορεία του 31χρονου, γεννημένου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, Βρετανού έχει αρκετές ομοιότητες με αυτήν του Αμερικανού, ο οποίος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε τη μετάβαση «from hero to zero». Οχι, δεν νίκησε τον καρκίνο όπως ο Αρμστρονγκ, αλλά και εκείνος βγήκε σχεδόν απρόσμενα στον… αφρό, καθώς στις μικρές ηλικίες δεν φανέρωσε ποτέ σπουδαία δείγματα ταλέντου. Τα διαπιστευτήρια ότι θα κάνει τη μετάβαση από τα χαμηλά (σχεδόν άγνωστος αθλητής) στα… ψηλά (να γίνει το Νο1) τα έδωσε στον Γύρο Ισπανίας 2011, όταν και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, πίσω από τον Ισπανό Χουάν Χοσέ Κόμπο.

Chris Froome Tour de France

Αλλά το… καλό ο ποδηλάτης της Sky το κράταγε για το επετειακό 100ό Tour. Αφού πρώτα μεσολάβησε η δεύτερη θέση το 2012, την επόμενη χρονιά στέφθηκε για πρώτη του φορά «βασιλιάς» της Γαλλίας. Το 2014 εγκατέλειψε την προσπάθειά του για το back to back, ωστόσο επανήλθε δριμύτερος πέρσι, φτάνοντας στη νίκη μετά από μάχη στη γενική βαθμολογία με τον Κολομβιανό Νάιρ Κιντάνα. Φέτος η επικράτηση φάνηκε να έρχεται πιο εύκολα, αλλά στο 19ο ετάπ… τα είδε όλα! Μερικά χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό στην πολύ απαιτητική ανηφόρα Σεντ Ζερβέν λε Μπεν (μια από τις πολλές φέτος) είχε μια πτώση, η οποία φάνηκε ικανή να του στερήσει το όνειρο. Τελικά, δεν το έβαλε κάτω, πήρε το ποδήλατο ενός συναθλητή του και -αν και τραυματίας- διατήρησε τη διαφορά του από τους μεγάλους του αντιπάλους. Ετσι, μπήκε σε μια κατηγορία ποδηλατών που έχουν τρεις κίτρινες φανέλες στη συλλογή όπως, μαζί με ονόματα – θρύλους του σπορ, όπως του Φιλίπ Τάις, του Λουιζόν Μπομπέ και του Γκρεγκ ΛεΜοντ.

Η… ΡΕΤΣΙΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Οι φήμες περί ντόπινγκ και τα ούρα στο πρόσωπο…

Οπως προαναφέρθηκε, υπάρχει πάντα ένα ζήτημα με την… καθαρότητα των νικών σε μεγάλες διοργανώσεις, όποιος κι αν είναι ο αθλητής! Ο Φρουμ δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, ειδικά όταν το ξεπέταγμά του ήταν αρκετά απρόσμενο. Ο γεννημένος στην Κένυα Βρετανός έχει κατηγορηθεί πολλάκις πως οι επιδόσεις του δεν έρχονται και τόσο φυσικά, αλλά υπάρχει κάποια… υποβοήθηση. Οι φήμες «άναψαν» κυρίως πέρσι, όταν στο πρώτο ανηφορικό ετάπ εκείνος πήγαινε λες και ποδηλατούσε σε ευθεία, φτάνοντας τελικά πρώτος στον τερματισμό.

1373127108_chris-froome

Στα μέσα του περσινού Tour συνέβη και ένα περιστατικό που θα θυμάται για πάντα. Κατά τη διάρκεια μιας ανάβασης του 14ου ετάπ ένας από τους θεατές τού πέταξε ούρα στο πρόσωπο, με τον Φρουμ παραλίγο να χάσει την ισορροπία του. Οπως εξομολογήθηκε ο ίδιος μετά τον αγώνα, ο δράστης του φώναζε «ντοπαρισμένε»! Ετσι, μετά τον περσινό Γύρο Γαλλίας και λίγο πριν από τη Βουέλτα 2015, πήγε με δική του πρωτοβουλία και πραγματοποίησε σχετικές εξετάσεις για να αποδείξει την καθαρότητά του. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για όποιον το επιθυμεί…

ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ

Οπως λέει η γνωστή λαϊκή ρήση «πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα». Το ίδιο ισχύει και για τον Φρουμ, ο οποίος στο πρόσωπο της Μισέλ έχει βρει σύντροφο και συμπαραστάτη στα δύσκολα. Μάλιστα, η σύζυγός του είναι η πιο ένθερμη υποστηρικτής του Κρις στις φήμες για ντόπινγκ. Μαζί έχουν και τρία παιδάκια…

article-2372532-1AE3E20D000005DC-835_964x891

Ακόμη, ο Κρις Φρουμ…

  • Ανήκει στο δυναμικό της ποδηλατικής ομάδας της Sky από το 2010, με την οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το 2018, καθώς τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε η επέκταση της πετυχημένης συνεργασίας των δύο πλευρών.
  • Το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην ατομική χρονομέτρηση, εκπροσωπώντας τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, έχει αγωνιστεί και με τα χρώματα της γενέτειράς του, Κένυας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή