Το γράμμα του “Σερ” Φέργκιουσον, στον “αλήτη” Καντονά

1645

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1992 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιζε το ντέρμπι της πόλης με την Σίτι. Ένας Γάλλος με την φήμη του “αλήτη” μπαίνει για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο ερχόμενος από την Λιντς. Ήταν ο Ερίκ Καντονά. Αυτός που άλλαξε την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτός που έκανε κορυφαίο προπονητή τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ο Σκοτσέζος κόουτς ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 1986 και δεν είχε καταφέρει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με την ομάδα του. Η υπομονή είχε αρχίσει να τελειώνει και οι μέρες του, όπως έλεγαν πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή, τελειώναν. Κάποια στιγμή, το 1992 ο κόουτς, Σερ, μιλάει με την διοίκηση της ομάδας και αρχίζει να “κλαίγεται” για τις μεταγραφές. Έλεγε ότι δεν του παίρνουν παίκτες και ρωτούσε πώς είναι δυνατόν να μην πήγαν να αποκτήσουν τον Ερίκ Καντονά, πριν αυτός καταλήξει στην Λιντς. Ο Φέργκιουσον είχε ακούσει τρομερά λόγια από τον προπονητή (φίλο του) της Γαλλίας, Ζεράρ Ουγιέ. Μία μέρα λοιπόν, οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Φέργκιουσον κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι. Το τηλέφωνο χτυπάει και είναι από την Λιντς. Ρωτούσαν αν θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον ποδοσφαιριστή Ντένις Ίργουϊν.  Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπε όχι, αλλά ρώτησε τη Λιντς αν πουλάει τον Τσάμπαν. Ο Φέργκιουσον ήταν απέναντι και χτυπιότανε. Έκανε νόημα να ρωτήσουν για τον Καντονά. Μάλιστα, όπως έχει πει ο ίδιος τους έγραψε σε χαρτάκι το όνομα. “Ρωτήστε για τον Καντονά”. Τελικά ρωτούν και συμφωνούν να τον αποκτήσουν στο 1,2 εκατ. λίρες γιατί ο Καντονά τα είχε κάνει “μαντάρα” στη Λιντς και είχε τσακωθεί με όλους. Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον απέκτησε, όλοι απορούσαν για την απόφαση του Φέργκιουσον να φέρει έναν ποδοσφαιριστή στην ομάδα, ο οποίος θα μπορούσε να τσακωθεί ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό. Η ιστορία, όμως, τον δικαίωσε.

0554799-e1425428617764

Φτάνουμε στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Καντονά, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Σίτι στο “Όλντ Τράφορντ”. Δεν σκοράρει, αλλά αυτό το κατάφερε σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 19 Δεκέμβρη, κόντρα στην Τσέλσι στο “Στάμφορντ Μπριτζ”. Ο Καντονά -όπως ξέρουμε όλοι μας- ήταν πολύ απρόβλεπτος και νευρικός. Σε έναν αγώνα με την Λιντς, την πρώην ομάδα του, τσακώθηκε με έναν οπαδό και τον έφτυσε στη μούρη, στην επιστροφή του στο γήπεδο “Έλαντ Ρόουντ”. Έκανε τους πάντες εκείνη την στιγμή να καταλάβουν τι εστί Καντονά. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο και αυτό ήταν όλο. Συνέχισε να παίζει και από την στιγμή που βρέθηκε στην ομάδα εκείνη την χρονιά (1992) ως το τέλος της σεζόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε μόλις 2 φορές και πήρε τον τίτλο μετά από 26 χρόνια. Ο ίδιος σκόραρε 9 γκολ σε 22 ματς, αλλά ήταν ο κορυφαίος σε απόδοση και αυτός που άλλαξε όλη την εικόνα των “κόκκινων διαβόλων”, αφού η αλήθεια είναι ότι προ εποχής Καντονά, η Γιουνάιτεντ δεν βλεπόταν. Ο Φέργκιουσον ήταν δικαιωμένος για την απόφαση του. Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα καλύτερη (1993-94), με την Μαν. Γιουν. να παίρνει ξανά το πρωτάθλημα, με τον ίδιο να σκοράρει 25 γκολ σε 49 ματς. Και κάπως έτσι πήγαινε ως το 1997 που σταμάτησε, έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα από τα 5 που συμμετείχε, 2 Κύπελλα Αγγλίας και 3 Τσάριτι Σίλντ.cantona-ferguson

Επίσης, ο Καντονά κατάφερε κι άλλο ένα τρομερό. Άλλαξε όλη την ψυχολογία των οπαδών. Κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα όλοι φώναζαν και έκαναν σαν τρελοί. Κάτι που έλειπε από το “Όλντ Τράφορντ”. Όλοι οι οπαδοί φώναζαν το όνομα του και ο ίδιος το απολάμβανε. Όπως έχει πει ο Καντονά: “Φοβάμαι για την στιγμή που θα σταματήσω να ακούω το όνομα μου από τις κερκίδες. Και φοβάμαι γιατί μου αρέσει τόσο πολύ”.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι όσα γκολ και αν έχει σκοράρει, όσες κούπες και αν έχει σηκώσει, όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, όταν ακούνε το όνομα: Καντονά, θυμούνται την περίφημη κλοτσιά σε έναν οπαδό της Κρίσταλ Πάλας. Το σκηνικό είχε γίνει στο “Selhurst Park” του Λονδίνου, όταν ο “Βασιλιάς Ερίκ”, πήρε κόκκινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα (κλοτσιά) στον Σο. Όταν έφευγε για τα αποδυτήρια ήταν ένας οπαδός της Κρίσταλ Πάλας, ο Μάθιου Σίμονς, που του φώναζε: «Άντε γαμήσου Καντονά, τράβα πίσω στη Γαλλία βρομιάρη Γάλλε». Ο Καντονά δεν άντεξε. Πήρε φόρα και του έριξε μία κλοτσιά που θα την θυμάται όλος ο κόσμος για μία ζωή. Η τιμωρία μεγάλη. 120 ώρες κοινωνικής εργασίας, 8 μήνες αποχής από το ποδόσφαιρο και 20,000 λίρες. Ο ίδιος σκέφτηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αλλά ο Φέργκιουσον και η ομάδα γενικότερα, του άλλαξαν γνώμη και τον κράτησαν στον σύλλογο. Μετά από αυτή την κλοτσιά, ο Καντονά είχε δηλώσει: «Όταν οι γλάροι ακολουθούν τη βάρκα, είναι γιατί νομίζουν πως θα πέσουν σαρδέλες στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ πολύ», ενώ ο ίδιος δεν έχει μετανιώσει ποτέ του: «Η καλύτερη μου στιγμή; Υπήρξαν αρκετές, όμως πάντα θα θεωρώ κορυφαία την κλοτσιά μου σ’ αυτόν τον χούλιγκαν»!

erik-kantona-i-alex-fergjuson

Ο Καντονά, άλλαξε όλη την ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έκανε μεγάλο και τρανό τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Γιατί αν δεν είχε πάει στην ομάδα το 1992 ο “King Eric”, ίσως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε βιώσει αυτές τις μεγάλες στιγμές και δεν ήταν κυρίαρχη εκείνη την 5ετία. Και συνεπώς, ο Σερ, δεν θα έμενε για πολύ στον πάγκο, αφού όπως σας είπαμε και παραπάνω, η υπομονή είχε αρχίσει να εξαντλείται.

Ο Σκοτσέζος τεχνικός λοιπόν, είχε γράψει ένα γράμμα για τον Καντονά όταν αυτός αποχώρησε το 1997 από την ομάδα. Στο οποίο έλεγε.

gramma-fergkiouson-se-kantona

«Αγαπημένε Ερίκ,

πέρασαν μερικοί μήνες από τότε που μιλήσαμε και θέλησα να σου γράψω αυτό το γράμμα για να σου εκφράσω το θαυμασμό και την εκτίμηση μου στο πρόσωπο σου.

Όταν ξεκινήσαμε την προετοιμασία, περίμενα να εμφανιστείς, ως συνήθως, όμως κατάλαβα πως αυτό ήταν απλώς ένας πόθος, μακριά απ’ την πραγματικότητα. Ήξερα από τότε που βρεθήκαμε στο Μότραμ πως η “εποχή” σου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τελειώσει. Εντούτοις, αισθάνομαι πως έπρεπε να ακούσεις τη συμβουλή μου, όπως και του πατέρα σου και να κάνεις μια διακοπή ενός χρόνου προτού πάρεις μια τόσο σημαντική απόφαση.

Ένα πράγμα που θα ήθελα να θυμάσαι είναι να παραμένεις  ενεργός και σε φόρμα. Πάντα θυμάμαι πως, όταν σταμάτησα την ποδοσφαιρική μου καριέρα στα 32 μου και ξεκίνησα την προπονητική, ήμουν τόσο αφοσιωμένος στην οργάνωση της προπόνησης των παικτών, που ξεχνούσα τη δική μου υγεία και όταν το κατάλαβα μετά από έξι χρόνια, ήταν μαρτύριο για να επανέλθω σε φόρμα. Μην κάνεις το ίδιο λάθος.

Είμαι σίγουρος πως ακόμα παρακολουθείς την πορεία μας και όπως βλέπεις, τα καταφέρνουμε καλά. Πήραμε τον Τέντι Σέριγχαμ για να σε αντικαταστήσει, όμως προς το παρόν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και να κάνει ό,τι και στην Τότεναμ, οπότε πρέπει ακόμα να τον βοηθήσουμε. Πολλές φορές οι παίκτες δεν συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι να παίξουν στο επίπεδο μας, αφού κάθε παιχνίδι είναι για τον αντίπαλο μας σαν τελικός του Κυπέλλου, οπότε ελπίζω να τα καταφέρει.

Η προετοιμασία μας δεν πήγε άσχημα. Η περιοδεία μας στην Άπω Ανατολή ήταν καλύτερη απ’ ό,τι περίμενα και τα φιλικά με την Ίντερ ήταν πολύ καλά. Στο Τσάριτι Σίλντ δεν παίξαμε τόσο καλά, όμως ήμασταν καλύτεροι απ’ την Τσέλσι και δικαιούμασταν τη νίκη, έστω κι αν το ματς κατέληξε στα πέναλτι.

Αισθάνομαι ακόμα όπως όταν συζητάγαμε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, όταν έλεγα πως χρειαζόμαστε έναν κορυφαίο επιθετικό. Αυτό θα είναι πάντα ένα πρόβλημα για μας, αφού οι οικονομικοί περιορισμοί θα μας σταματούν πάντα να κάνουμε τις αγορές του παρελθόντος, λόγω της μισθολογικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Είναι κρίμα, γιατί όταν είσαι στην κορυφή πρέπει να αγοράζεις τους καλύτερους, ώστε να μην αφήνεις τους άλλους να σε ρίξουν. Αν ήμουν νεότερος, υποθέτω πως θα το έβλεπα διαφορετικά, όμως προσωπικά μου τη δίνει πολύ ανά περιόδους που δεν έχω κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και να ‘χει, συνεχίζω, πάντα έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου κι ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω. Συνεχίζω να ευελπιστώ ότι θα ανακαλύψω έναν νεότερο Καντονά! Αυτό θα ήταν ονειρώδες!

000099ea00000c1d-2883748-sir_alex_ferguson_right_has_recalled_the_moment_eric_cantona_tur-m-58_1419285474665

Κλείνοντας αυτό το γράμμα, ελπίζω πως θα τα πούμε, θα πιούμε ένα ποτό ή θα μοιραστούμε ένα γεύμα. Ξέρω πως ο σύλλογος σε έχει ενημερώσει για το επερχόμενο δείπνο κι ελπίζω να τα καταφέρεις. Δεν είναι αυτό όμως το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή, αλλά το να σου θυμίσω το πόσο καλός παίκτης ήσουν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πόσο ευγνώμων είμαι για όσα μου προσέφερες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ κι ελπίζω πως ούτε εσύ θα το ξεχάσεις.

Πάντα θα είσαι ευπρόσδεκτος εδώ κι αν προκύψει κάποια απρογραμμάτιστη επίσκεψη σου για ένα τσάι, δίχως πολλές επισημότητες, απλά για μια κουβέντα ως φίλοι, θα σήμαινε για μένα περισσότερα από οτιδήποτε. Ερίκ, ξέρεις πως είμαι εδώ για σένα αν με χρειαστείς, και τώρα δεν είσαι απλά ένας παίκτης μου. Ελπίζω να ξέρεις πως έχεις έναν φίλο.

Καλή τύχη και να έχεις το Θεό μαζί σου,

Με εκτίμηση,

Άλεξ Φέργκιουσον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή