Το έθιμο της «Boxing Day»

331

Πώς προέκυψε το όνομα της συγκεκριμένης μέρας, τι σχέση έχει με τα κοινωνικά στρώματα και το ποδόσφαιρο και πώς σχετίζεται με τον αθλητισμό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ

Εχει γίνει έθιμο πια, ακόμη και για εμάς τους Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους, να περιμένουμε τις μέρες των Χριστουγέννων για την «Boxing Day». Την αγωνιστική που έχουν οι Αγγλοι στη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου. Τι είναι, όμως, η συγκεκριμένη ημερομηνία; Τι σημαίνει και από πού προέρχεται; Πρόκειται για ένα έθιμο που οι ρίζες του βρίσκονται στο 19ο αιώνα και αφορούν κυρίως την Αγγλία και την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της κοινοπολιτείας των Εθνών, παλαιότερα γνωστής ως βρετανικής κοινοπολιτείας. Η κοινοπολιτεία ήταν μία εθελοντική-ελεύθερη ένωση που αποτελούνταν από 54 ανεξάρτητα έθνη, τα οποία ήταν πρώην αποικίες της βρετανικής αυτοκρατορίας και είχαν ως κοινή γλώσσα εργασίας τα αγγλικά, και απευθυνόταν κυρίως σε έθνη που είχαν κατά κύριο λόγο χριστιανικό πληθυσμό. Εκτός από την Αγγλία και την Ιρλανδία, το συγκεκριμένο έθιμο της «Boxing Day» εορτάζεται σε αρκετές χώρες, όπως Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Γροιλανδία και Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μαρτυρίες, η ονομασία ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και στη διάρκεια της Βικτοριανής περιόδου στην Αγγλία. Τότε οι πλούσιοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν χριστουγεννιάτικα δώρα σε ανθρώπους και οικογένειες από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (συνήθως πρόκειται για τους υπηρέτες), μία μέρα ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου. Τα δώρα αυτά μέχρι ν’ ανοιχτούν αποθηκεύονταν στο Christmas Box (κουτί των Χριστουγέννων), το οποίο άνοιγε μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα.

360_boxing_day_1224

Ακόμα την εποχή των εξερευνήσεων, όταν τα πλοία σάλπαραν προκειμένου να κάνουν ανακαλύψεις νέων χωρών, οι ναυτικοί χρησιμοποιούσαν ένα χριστουγεννιάτικο κουτί για καλή τύχη. Ο λόγος για ένα μικρό δοχείο που τοποθετούσε στα πλοία ένας ιερέας και όσοι ναυτικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ασφαλή επιστροφή έριχναν μέσα χρήματα. Το δοχείο αυτό φυλασσόταν στο κατάστρωμα όσο διαρκούσε το ταξίδι. Εφόσον το ταξίδι ολοκληρωνόταν, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα που αναλάμβανε να μοιράσει το ποσό στους φτωχούς! Τέλος, η 26η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί στην Αγγλία την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων, που σε εμάς ξεκινάει περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

christmas-football-548710

Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας και του εθίμου. Μία από αυτές αναφέρει: «Η ημέρα των Χριστουγέννων αποτελούσε αφορμή συγκέντρωσης όλων των μελών της οικογένειας στον ίδιο χώρο και οι εορτασμοί συνήθως κρατούσαν μέχρι την επομένη. Προτού, λοιπόν, χωριστεί και πάλι η οικογένεια, οι κυβερνήτες των περιοχών μοίραζαν τα… δώρα τους στον λαό (όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν βάσει νόμων), προσφέροντας σε κουτιά φαγητό, ρούχα, εργαλεία και άλλα αγαθά, αναλόγως το μέγεθος της κάθε οικογένειας, που εκείνη την ημέρα ήταν φανερό». Επίσης σύμφωνα με μία άλλη, στις εκκλησίες, τα κουτιά που προορίζονταν για ετήσιες δωρεές ανοίγονταν την ημέρα των Χριστουγέννων και τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί διανέμονταν από τον κλήρο την επομένη, την Boxing Day.

boxing-day-sales-40

Οσον αφορά το ποδόσφαιρο, τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σκωτία, η παράδοση επιβάλλει σε όλες τις κατηγορίες ποδοσφαίρου και ράγκμπι, να έχουν πλήρη αγωνιστική δράση, προκειμένου το φίλαθλο κοινό να εκμεταλλευτεί την αργία και να πάει στο γήπεδο ή να δει τον αγώνα στην τηλεόραση. Ετσι και οι φίλαθλοι είναι ευχαριστημένοι, αλλά και οι σύλλογοι γεμίζουν τα ταμεία τους από τα εισιτήρια. Οι μόνοι που δεν είναι και πολύ χαρούμενοι είναι οι παίκτες, καθώς μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων (λίγο πριν τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά), οι σύλλογοι της Premiership δίνουν κάθε χρόνο τρεις αγώνες.

4727800-800x484

Βέβαια στην «Boxing Day» είθισται να αγωνίζονται ομάδες από την ίδια πόλη, ώστε οι οπαδοί αυτών να μην κάνουν μακρινά ταξίδια μετά την κατανάλωση αξιοσέβαστης ποσότητας γαλοπούλας. Κάτι όμως που τείνει να ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων. Στην Ιρλανδία ήταν ανέκαθεν η ημέρα διεξαγωγής του μεγάλου ντέρμπι της χώρας ανάμεσα στη Λίνφιλντ και την Γκλέντοραν. Ενός ντέρμπι, στη διεξαγωγή του οποίου η Ιρλανδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απαγόρεψε για έναν χρόνο εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο «Windsor Park» το 2008.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή