Θα είναι η μέρα τους;

95

Η φάση των 16 του φετινού EURO ξεκινά με τα πρώτα παιχνίδια το Σάββατο στις 25 του Ιούνη, και θα ολοκληρωθεί δίνοντάς μας τους 8 φιναλίστ αργά το βράδυ στις 27 του μήνα. Εμείς ψάξαμε τα παιχνίδια που έχουν τελεστεί αυτές τις ημερομηνίες σε όλη την ιστορία του θεσμού, και σε συνδυασμό με τους συμμετέχοντες παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα που έφεραν εκείνες τις μέρες για να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί ή θα αλλάξει.


Γράφει ο Γιάννης Γκρέκος


Βέβαια, δεδομένου ότι για πρώτη φορά η τελική φάση διεξάγεται με 24 ομάδες και συμμετέχουν πολλές «σταχτοπούτες», και παραδοσιακές δυνάμεις απουσιάζουν, για τις περισσότερες από τις 16 ομάδες δεν υπάρχει κάποια προϊστορία. Έτσι, για τις Ελβετία, Πολωνία, Κροατία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβακία και Ισλανδία δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι σε τελική φάση Euro εκείνες τις μέρες.

Ισορροπημένη Γαλλία

Οι διοργανωτές είναι ένα από τα φαβορί για κατάκτηση του τίτλου, αλλά στα παιχνίδια που έχουν δώσει στην τελική φάση στο διάστημα 25-27 Ιουνίου μετρούν δύο νίκες και δύο ήττες-αποκλεισμούς. Η αρχή έγινε στο Euro του 1984 που διοργάνωναν ξανά οι ίδιοι και στον τελικό της 27ης Ιουνίου επικράτησαν με 2-0 κόντρα στους Ισπανούς με τα γκολ των Platini (58’) και Bellone (90’). Στον ημιτελικό της 26ης Ιουνίου του 1996 όμως, ηττήθηκε 6-5 στα πέναλτι από την Τσεχία έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας.

Στα προημιτελικά της 25ης Ιουνίου του 2000 στο Βέλγιο, οι τρικολόρ για ακόμα μια φορά κέρδισαν τους Ισπανούς με 2-1 στην κανονική διάρκεια, χάρη στα τέρματα των Zidane(32’) και Djorkaeff(44’), με τον Mendieta να μειώνει προσωρινά στο 38’ με πέναλτι. Τέσσερα χρόνια μετά, την ίδια μέρα, στην ίδια φάση η παρέα του Zidane βρήκε στον δρόμο της, την εθνική μας που κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 χάρη στην κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα μετά από την ατομική ενέργεια του Ζαγοράκη.

Οι Γάλλοι αγωνίζονται το μεσημέριτης Κυριακή(26/6, 16:00) απέναντι στους Ιρλανδούς, και η προϊστορία εκείνης της μέρας τους θέλει να χάνουν.

Τα ίδια και οι Ισπανοί

Τον ίδιο απολογισμό με τους Γάλλους έχει και η εθνική Ισπανίας. Οι δύο ήττες αναφέρθηκαν παραπάνω και σημειώθηκαν από τους τρικολόρ. Η μία νίκη ήταν στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας με το 0-3 απέναντι στη Ρωσία στον ημιτελικό της 26ης Ιουνίου του 2008. Τα γκολ σημείωσαν οι Xavi (50’), Guiza (73’) και Silva (82’). Σε ημιτελικό σημειώθηκε και η άλλη νίκη των Ισπανών και συγκεκριμένα σε αυτόν του Ντόνετσκ, στις 27 Ιουνίου του 2012. Οι φούριας ρόχας πήρα το εισιτήριο για τον τελικό επικρατώντας των Πορτογάλων με 4-2 στα πέναλτι, με τα 120 λεπτά του αγώνα να ολοκληρώνονται χωρίς κάποιο τέρμα.

Φέτος οι Ισπανοί συμμετέχουν στο πιο ενδιαφέρον ματς της φάσης των “16”, αφού θα αντιμετωπίσουν τους Ιταλούς το απόγευμα της Δευτέρας (27/6, 19:00) και το πρόσφατο παρελθόν δείχνει θετικό. Μένει να δούμε αν θα ξαναχρειαστεί τα πέναλτι για να περάσει στην επόμενη φάση.

Δυνατά τα Πάντσερ

Δύο νίκες και μία ήττα μετρούν οι παίκτες του Λεβ  που σε 3 μέρες θα βρουν στον δρόμο τους την ελπιδοφόρα Σλοβακία. Στα δύο ματς που έδωσε η Γερμανία στις 26 του μήνα στο Euro, έχει να θυμάται την ήττα με 2-0 από την Δανία στον τελικό της Σουηδίας το 1992, αλλά και την επικράτηση απέναντι στους Άγγλους στον ημιτελικό του 1996. Μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας πέταξαν εκτός τελικού τους διοργανωτές με 6-5 στα πέναλτι, για να κατακτήσουν αργότερα το τρόπαιο απέναντι στην Τσεχία.

Η nationalmannschaft μετρά και μια νίκη κόντρα στους Τούρκους με 3-2 στον ημιτελικό της 25ης Ιουνίου του 2008, και μένει να δούμε τι θα γίνει με την παράδοση της 26ης του Ιούνη, όπου το έργο κόντρα στους Σλοβάκους μοιάζει εύκολο, με την ιστορία να είναι στη μέση.

Κάτι για τους Πορτογάλους

Οι  Πορτογάλοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες του Euro, την Κροατία το βράδυ του Σαββάτου (25/6, 22:00), αλλά στις 25 του Ιούνη δεν  εντοπίζουμε κανένα τους παιχνίδι σε  Euro. Υπάρχει μόνο ο αποκλεισμός από τους Ισπανούς το 2008, που έγινε όμως στις 27 Ιουνίου.

Όπως και να χει ελπίζουμε να δούμε ωραίο παιχνίδι από τις δύο ομάδες, με την απρόβλεπτη Πορτογαλία του Σάντος να ψάχνει την πρώτη της νίκη που θα της ανοίξει το μονοπάτι για ενδεχόμενο τελικό, μιας και βρίσκεται στο πάνω μέρος του ταμπλό, αποφεύγοντας τα μεγαθήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή