Τα… παράξενα του ποδοσφαίρου!

1086

Άγνωστες ιστορίες, παράξενα στοιχεία και περίεργα από τον χώρο του ποδοσφαίρου που αξίζει να γνωρίζετε…


Μόνο δύο τελικοί στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου διεξήχθησαν χωρίς η μία από τις δύο φιναλίστ να είναι ευρωπαϊκή ομάδα. Αυτός του 1930, η πρώτη διοργάνωση δηλαδή που διεξήχθη ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ουρουγουάη απέναντι στην Αργεντινή (4-2) και αυτός του 1950, που διεξήχθη στη Βραζιλία. Η Ουρουγουάη (και πάλι) κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στη Βραζιλία.

process-3

Κι όμως… Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ που διεξήχθη στην ιστορία παίχτηκε με μπάλα… ποδοσφαίρου.

Οι ποδοσφαιριστές τρέχουν κατά μέσο όρο σε ένα παιχνίδι περίπου 9,65 χιλιόμετρα. Δεν είναι και λίγα και φυσικά δεν παίζουν στο 100% τους και στα 90 λεπτά.

Οι τερματοφύλακες μέχρι το 1913 φορούσαν την ίδια φανέλα με αυτή των συμπαικτών τους. Δεν ξεχώριζαν από τους υπόλοιπους δέκα που έτρεχαν στο χορτάρι. Από το 1913 και έπειτα, οι τερματοφύλακες φοράνε διαφορετική –σε σχέδιο και χρώματα- φανέλα από την υπόλοιπη ομάδα.

Queens Park Rangers' English goalkeeper Robert Green saves a shot on goal during the English FA Cup third round replay football match between West Bromwich Albion and Queens Park Rangers at the Hawthorns in West Bromwich, central England, on January 15, 2013. AFP PHOTO / BEN STANSALL RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or ìliveî services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.BEN STANSALL,BEN STANSALL/AFP/Getty Images

Πόσα γκολ έχει σημειώσει ένας παίκτης σε ένα παιχνίδι; Τέσσερα, πέντε, έξι; Κι όμως… Ο Στέφαν Στάνις τον Δεκέμβριο του 1942, πέτυχε 16 γκολ παρακαλώ φορώντας τη φανέλα της Racing Club Lens απέναντι στην Aubry Asturies, στο πλαίσιο αναμέτρησης για το Κύπελλο Γαλλίας.

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά διεξήχθη με 5.098 ομάδες. Το 1999 στην Μπανγκόγκ, στη 2η κατηγορία του πρωταθλήματος συμμετείχαν 35.000 παίκτες. Ενδεχομένως να παίζουν ακόμα.

popularsports

Η παραπάνω εικόνα μιλάει από μόνη της. Με πράσινο έχουν χρωματιστεί οι χώρες όπου το δημοφιλέστερο άθλημα γι’ αυτές είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα θα είναι το «όπιο του λαού». Πάντα θα αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα που προσεγγίζει δισεκατομμύρια στα γήπεδα αλλά και στις τηλεοράσεις.

Το ποδόσφαιρο «βρέθηκε» περίπου το 476 π.Χ. στην Κίνα. Το παιχνίδι το ονόμαζαν τότε «Tsu’Chu» και η μπάλα ήταν φτιαγμένη από δέρμα και την οποία είχαν γεμίσει με φτερά και μαλλιά. Μάλιστα, εκείνη την εποχή τα χέρια δεν επιτρέπονταν ούτε από τους τερματοφύλακες ώστε να αποσοβήσουν το γκολ.

Το πρώτο ποδοσφαιρικό κλαμπ είναι αυτό της Σέφιλντ από την Αγγλία. Ιδρύθηκε το 1857 από δύο Άγγλους στρατιωτικούς.

Πολλοί παίκτες έχουν σημειώσει γκολ στα πρώτα λεπτά των αγώνων, ωστόσο γνωρίζετε ποιο είναι το ταχύτερο στην ιστορία; Τον Δεκέμβριο του 1998 το σημείωσε ο Ρικάρντο Ολιβέιρα απέναντι στην Ουρουγουάη στα 2,8 δευτερόλεπτα του αγώνα.

1980122

Το 149-0 σε ποδοσφαιρικό αγώνα έχει σημειωθεί. Είναι υπαρκτό. Έχει σημειωθεί στο “Olympique de L’emyrne” από τη Μαδαγασκάρη μόνο που όλα ήταν… αυτογκόλ. Διακωμώδησαν το άθλημα διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τις αποφάσεις του διαιτητή στον προηγούμενο αγώνα.

Ο Ροναλντίνιο έχει σκοράρει 23 γκολ σε παιχνίδι που έχει τελειώσει με 23-0.

Ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής ήταν ο Arthur Wharton το 1800.

Μόνο οι Αμερικανοί και οι Καναδοί το αποκαλούν soccer αντί για football.

Το 1964, σε ένα ματς στο Περού, μία απόφαση του διαιτητή προκάλεσε ταραχές που είχαν σαν συνέπεια να σκοτωθούν 300 άνθρωποι.

Η ASEC Abidjan της Ακτής Ελεφαντοστού ήταν για 108 παιχνίδια αήττητη. Από το 1989 έως το 1994.

171447_146_news_hub_150833_677x251

«Κίτρινα υποβρύχια». Αυτό το ψευδώνυμο, το οποίο προέρχεται από το τραγούδι των Μπιτλς, μπορεί να ανήκει ως γνωστόν στη Βιγιαρεάλ, ωστόσο το χρησιμοποιούν άλλοι 26 επαγγελματικοί σύλλογοι.

Το 80% από τις ποδοσφαιρικές μπάλες έχει κατασκευαστεί στο Πακιστάν.

Το 1937 για πρώτη φορά η τηλεόραση μετέδωσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ήταν της Άρσεναλ στο Χάιμπουρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή