Τα 4 συν 1 σημαντικά στοιχεία ενός “τελικού”

108
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Οι οικοδεσπότες του φετινού Euro αντιμετωπίζουν τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, σε έναν ημιτελικό που συναρπάζει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Διαβάστε κάποια σημαντικά στοιχεία για το μεγάλο ματς


Το Euro 2016 μετράει μέρες πλέον, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να κορυφώνεται, καθώς έχουμε φτάσει στα ημιτελικά. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι αντιμετωπίζουν τους Γερμανούς, ένα ζευγάρι που θα μπορούσε να είναι και το δίδυμο του τελικού, όπως επίσης και τα Γερμανία-Ιταλία και Ιταλία-Ισπανία. Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές του μεγάλου ημιτελικού.

ΦΤΩΧΗ Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Συνολικά οι δύο αντίπαλοι έχουν τεθεί αντιμέτωποι 27 φορές στο παρελθόν, με τους Γάλλους να μετράνε 12 νίκες, έναντι 9 των Γερμανών. Όμως τέσσερα από αυτά τα ματς ήταν στο πλαίσιο τελικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης, με τα «πάντσερ» να έχουν πανηγυρίσει 2 φορές, μία είναι η νίκη των «τρικολόρ» και ένα ματς έληξε ισόπαλο. Πιο πρόσφατο είναι το 1-0 της Γερμανίας επί της Γαλλίας, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014. Το 1982 η «νασιοναλμάνσαφτ» επικράτησε στα πέναλτι της Γαλλίας, στον ημιτελικό του Μουντιάλ, μετά το 3-3 της κανονικής διάρκειας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μεξικό, η Δυτική Γερμανίας ήταν αυτή που πανηγύρισε ξανά με 2-0, όμως και στις δύο διοργανώσεις έχασε στον τελικό. Η μοναδική νίκη των Γάλλων ήταν σε μικρό τελικό το 1958.

 

 

ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ 13ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015…

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες συνοδεύτηκε με το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 η Γαλλία αντιμετώπιζε σε φιλικό ματς τη Γερμανία, όταν ανατριχιαστικοί ήχοι από εκρήξεις έξω από το «Σταντ ντε Φρανς» πανικόβαλλαν τους πάντες. Στο Σεντ Ντενίς μια ομάδα τζιχαντιστών σκόρπιζε τον τρόμο, το ματς ήταν στο 2-0 υπέρ των γηπεδούχων, αλλά οι τρομοκράτες με τις ενέργειές τους «σφύριξαν» τη λήξη πρόωρα. Ο κόσμος που ήταν στο γήπεδο έμαθε για τα γεγονότα στο Παρίσι και δεν έβγαινε από το στάδιο, ενώ όπως έγινε γνωστό, στο παρά πέντε αποτράπηκε έκρηξη βόμβας στο γήπεδο, που σίγουρα θα σκόρπιζε τον θάνατο ακόμα περισσότερο…

 

ΜΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ…

Στα τελευταία της 15 παιχνίδια, η Γαλλία μετράει 13 νίκες, έχοντας χάσει μόνο από την Αγγλία σε φιλικό με 2-0 και έχοντας έρθει ισόπαλη με την Ελβετία στο τρίτο ματς των ομίλων. Μάλιστα οι «τρικολόρ» προέρχονται από τρομακτική εμφάνιση κόντρα στους Ισλανδούς, τους οποίους φιλοδώρησαν με 5 γκολ (5-2), τα 4 στο πρώτο ημίχρονο, κάνοντας και το σχετικό ρεκόρ.

 

Από την άλλη, τα «πάντσερ» στα φιλικά δεν τα πήγαν πολύ καλά, έχασαν από τη Σλοβακία με 3-1, αλλά στο Euro δείχνουν απόλυτη σοβαρότητα με 4 νίκες και μία ισοπαλία, 0-0 με την Πολωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Μάνουελ Νόιερ έχει ηττηθεί μόνο από το σημείο του πέναλτι, από τον Μπουνούτσι, στον προημιτελικό με την Ιταλία.

 

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Με μπροστάρη και ηγέτη τον Αντουάν Γκριεζμάν, οι Γάλλοι κάνουν όνειρα για κατάκτηση του τίτλου μετά από 16 χρόνια. Ο μεσοεπιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης έχει πετύχει μέχρι στιγμής 4 τέρματα και βάζει πλώρη για να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Από κοντά τον ακολουθούν οι Ολιβιέ Ζιρού και Ντιμίτρι Παγέ, με 3 γκολ αμφότεροι, ενώ ο Πογκμπά έχει σκοράρει μία φορά. Επίσης η τριάδα των πρώτων σκόρερ έχει μοιράσει και από 2 ασίστ. Αναμφίβολα το αστέρι των διοργανωτών είναι ο Γκριεζμάν, ο οποίος έχει σκοράρει και πρόσφατα κατά του Νόιερ, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Μπάγερν Μονάχου-Ατλέτικο Μαδρίτης.

 

Οι Γερμανοί δεν μπορεί να πει κανείς ότι στηρίζονται μόνο σε έναν παίκτη. Οπωσδήποτε ο Μίλερ είναι η κολόνα της επίθεσης, με παρτενέρ τον Μάριο Γκόμεζ που έχει σκοράρει και δύο γκολ, αλλά όλο το παιχνίδι της ομάδας του Γιόακιμ Λεβ περνάει από τα πόδια του Μεσούτ Οζίλ. Σημαντικότατη είναι και η συμβολή του Νόιερ, που ήταν μάλιστα αυτός που έστειλε τη Γερμανία στα ημιτελικά αποκρούοντας δύο πέναλτι στην ψυχοφθόρα διαδικασία κόντρα στην Ιταλία. Ο 30χρονος γκολκίπερ δύσκολα δέχεται γκολ και αποτελεί εγγύηση για τη γερμανική άμυνα.

 

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ…

Την ώρα που ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει όλα τα βέλη του στη φαρέτρα έτοιμα να… τρυπήσουν, ο Λεβ πονοκεφαλιάζει έντονα, καθώς τα προβλήματα κάνουν το έργο του δύσκολο. Έξω ο Χούμελς λόγω καρτών, έξω ο Γκόμεζ λόγω τραυματισμού, έξω και οι Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ για τον ίδιο λόγο. Έτσι αναμένεται τη θέση του στόπερ να πάρει ο Μουσταφί, γι’ αυτή του Γκόμεζ ερίζουν οι Ντράξλερ και Γκέτσε, ενώ στα χαφ προβάδισμα να ξεκινήσει βασικός έχει ο Εμρέ Τσαν.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μίλερ, Νόιερ, Μπόατενγκ, Κίμιχ και Γκέτσε είναι συμπαίκτες με τον Κίνγκσλι Κομάν στην Μπάγερν Μονάχου… Ο Κεντίρα με τους Εβρά και Πογκμπά συνυπάρχουν στη Γιουβέντους, ενώ ο Κοσιελνί και ο Ζιρού γνωρίζονται με τον Οζίλ από την Άρσεναλ. Επίσης, ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ είναι συμπαίκτης στη Γιουνάιτεντ με τον Άντονι Μαρσιάλ.

 

  • Γερμανία και Γαλλία είναι ομολογουμένως οι πιο δυνατές ομάδες του φετινού Euro, κάτι που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα, τη δυναμική και την ποιότητα του ρόστερ τους, και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όποια ομάδα περάσει από τον ημιτελικό, θα είναι αυτή που θα σηκώσει και το τρόπαιο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή