Στο “χωριό” με το δικό τους παραμύθι: τη “Ζλίνσεστερ”

104

Στην αρχή της περασμένης χρονιάς όποιος έλεγε ότι η Λέστερ θα πάρει το πρωτάθλημα, θα τον περνούσαν για τρελό. Στο στοίχημα η απόδοση για την κατάκτηση του τίτλου από την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι έδινε πάνω από 500, αφού τα μεγάλα φαβορί ήταν η Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, ακόμα και η Τότεναμ. Έτσι και στην Τσεχία. Η Σπάρτα Πράγας είναι πάντα το φαβορί. Χρόνια τώρα. Αλλά φέτος, υπάρχει μία ομάδα που θυμίζει τη Λέστερ. Για αυτό έχει πάρει και το παρατσούκλι της. Ονομάζεται Φέσταβ Ζλιν. Ή αλλιώς Ζλίνσεστερ. Την περασμένη σεζόν σώθηκε στην κατηγορία έχοντας 3 βαθμούς πάνω από τις ομάδες που «χαιρέτησαν» την τσεχική Λίγκα… Φέτος, όμως, έχει ξεκινήσει δυναμικά και στα πρώτα 9 παιχνίδια, απέχει έναν πόντο από την κορυφή, αλλά το σημαντικότερο είναι άλλο. Έχει αφήσει 5 πόντους πίσω της τη Σπάρτα Πράγας.

zlin-lester

Η ομάδα με προπονητή τον Μπόχιμ Πάνικ, βρίσκεται σε ένα… χωριό της Τσεχίας, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι της δεν είναι παραπάνω από 75.000. Το γήπεδό της, που ονομάζεται «Λέτνα», χωράει 6.000 θεατές και αυτό δεν γεμίζει πάντα καλά-καλά. Το παιχνίδι της μοιάζει με αυτό της Λέστερ και έτσι χτυπάει όλους τους αντιπάλους  της φέτος. Παιχνίδι αντεπιθέσεων. Γρήγορων αντεπιθέσεων. Καλή άμυνα και στην κόντρα σκοράρει. Φέτος έχει βάλει 19 γκολ στο πρωτάθλημα και έχει δεχτεί μόλις 7. Έχει από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος και τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων απ’ όλους τους άλλους συλλόγους με συν 12 γκολ. Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Τσεχίας, η Ζλιν έδινε απόδοση 900 για να πάρει το τρόπαιο και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε αυτό το… θαύμα που έχει γίνει φέτος. Όποιος βιαστεί να πει «μα τι γράφει ο τύπος, ακόμα είναι αρχή», θα έχει δίκιο, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ήδη η Ζλιν έχει δώσει 9 ματς και έχει παίξει με την καλύτερη ομάδα της Λίγκας, έχοντας φέρει ισοπαλία (με τη Σπάρτα Πράγας 1-1). Κατάφερε στις 5/10 να νικήσει στην έδρα της Τάτσοφ με 4-0 και γενικά θυμίζει τη Λέστερ. Δεν είναι τυχαίο το… παρατσούκλι της άλλωστε.

zlin-panik

Ο προπονητής της για το “Ζλίνσεστερ” είπε: «Είναι ωραία παρομοίωση. Η Λέστερ είναι παράδειγμα για τις μικρές ομάδες. Αφού τα κατάφερε πέρσι στην Αγγλία, έδωσε μήνυμα σε όλους, ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν στο ποδόσφαιρο. Αυτήν έχουμε ως παράδειγμα”.

Η Ζλιν ιδρύθηκε το 1984 και έπαιξε επαγγελματικά για πρώτη φορά το 1938 στο πρωτάθλημα της Τσεχοσλοβακίας τότε. Δεν έχει καταφέρει να πάρει κανέναν τίτλο πέραν από ένα Κύπελλο το 1970.  Ιδρυτής ήταν ο Τόμας Μπάτα και αυτός μετουσίωσε την ιδέα του σε πράξη, φτιάχνοντας μία ομάδα σε μία μικρή πόλη, με λίγους θεατές, αλλά πιστούς. Φέτος, όλοι τους ζουν το δικό τους παραμύθι βλέποντας τον Νταμέ Ντιόπ από τη Σενεγάλη ως τον δικό τους Βάρντι και τη Ζλιν ως τη δική τους Λέστερ, ελπίζοντας σε ένα ανάλογο θαύμα.

zlin-24

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή