Προπονητές για μια ζωή!

964
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Στην Ελλάδα όταν ένας προπονητής κάτσει για 1,5-2 χρόνια σε μια ομάδα, θεωρούμε ότι μακροημέρευσε…  Εδώ είμαστε όλοι προπονητοφάγοι, τους ξαποστέλνουμε με το παραμικρό, ενώ σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες οι τεχνικοί απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη όλων, έχουν άπλετο χρόνο να δουλέψουν και να παρουσιάσουν το έργο τους σε βάθος χρόνου. Δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα προπονητών που έμειναν μια… ζωή στον πάγκο κάποιας ομάδας, ας δούμε 5 από αυτά…

ΑΡΣΕΝ ΒΕΝΓΚΕΡ

Φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια στον πάγκο της Άρσεναλ, κάτι που δεν περίμενε κανείς να γίνει όταν υπέγραφε το μακρινό 1996. Έχοντας διαπραγματευτεί και με τον Σωκράτη Κόκκαλη, για να έρθει στον Ολυμπιακό, ο Αλσατός υπέγραψε τελικά στους “κανονιέρηδες”, με τους οποίους πλέον είναι ταυτόσημες έννοιες. Δούλεψε και ανέδειξε παικταράδες όπως ο Ανρί, ο Φαν Πέρσι και άλλοι, έχει πάρει ένα αήττητο πρωτάθλημα το 2004 και έσπασε το ρεκόρ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μετρώντας 7.584 μέρες στον πάγκο της Άρσεναλ.

wenger

ΝΤΑΡΙΟ ΓΚΡΑΝΤΙ

Για τους μυημένους στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας είναι ο επί 23 συναπτά έτη προπονητής της Κρου! Έχοντας βέβαια συνδέσει το όνομά του με την ομάδα για πάνω από 27 χρόνια, ο Γκράντι έχει υπηρετήσει τον σύλλογο από πολλά πόστα, όπως του προπονητή, του τεχνικού διευθυντή, αλλά και του γενικού αρχηγού. Ειδικεύεται στο να ανακαλύπτει ταλέντα και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

dario-gradi

ΜΙΣΕΛ ΜΙΛΙΝΕΡ

Το 1992 αποχώρησε από την αγαπημένη του Λαβάλ έχοντας κλείσει 24 χρόνια στον πάγκο της! Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας από αυτόν έγινε μάλλον… τυχαία, αλλά ο ίδιος κατάφερε να αντέξει 24 χρόνια χωρίς να γκρεμιστεί από την καρέκλα. Στη συνέχεια ανέλαβε τη Ρεν την οποία ανέβασε στην πρώτη εθνική κατηγορία.

lv09_1404995_1

ΣΕΡ ΑΛΕΞ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Έμεινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 26 χρόνια και 8 μήνες, ήτοι 7.582 μέρες. Και τι δεν είδε σε αυτόν τον πάγκο… Ανέλαβε το 1986 και επωμίστηκε το βάρος να ξεπεράσει τη Λίβερπουλ και να βάλει τέλος στην κυριαρχία της, και τα κατάφερε μια χαρά. Δούλεψε με παικταράδες και τεράστιες μορφές του ποδοσφαίρου, ενώ όλοι όσοι εργάστηκαν υπό τις οδηγίες του, έχουν να λένε τα καλύτερα. Αποσύρθηκε από τη Γιουνάιτεντ και από τότε η ομάδα ψάχνει ακόμα τα πατήματά της. Με τους “κόκκινους διαβόλους” κατέκτησε 13 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα και 2 Τσάμπιονς Λιγκ!

2011-premier-league-sir-alex-ferguson

ΓΚΙ ΡΟΥ

Πρόκειται για τον μακροβιότερο προπονητή σε πάγκο ομάδας! Στην Οσέρ διετέλεσε τεχνικός για 36,5 χρόνια (!), ενώ πήγε αρχικά στην ομάδα ως παίκτης-προπονητής το… 1952! Κοούτσαρε την Οσέρ σε 890 ματς κερδίζοντας τα 375, που σε ποσοστό μεταφράζεται κοντά στο 45%! Επί των ημερών του ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Λοράν Μπλαν και ο Ερίκ Καντονά, πήρε ένα πρωτάθλημα το 1995-96 και 4 Κύπελλα. Αποχώρησε το 2007 εξαιτίας ενός μεγάλου σερί χωρίς νίκη…

guy-roux

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή