Όταν ο Βαλβέρδε πάγωνε το “Καμπ Νόου”…

553
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Πώς τα φέρνει η ζωή… Πόσες φορές έχει βρει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο αυτή η φράση. Κάτι τέτοιο σκεφτήκαμε όταν θυμηθήκαμε μια ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε που ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπαιζε στην ομάδα της καρδιάς του, την Μπιλμπάο, και σκόραρε εις βάρος της ομάδας που προπονεί τώρα, της Μπαρτσελόνα. Και μάλιστα μέσα στο “Καμπ Νόου”…

Από το 1990 και για 6 χρόνια ο Βαλβέρδε αγωνιζόταν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, στη θέση του επιθετικού, έχοντας πάρει μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα. Σαν παίκτης ήταν καλός, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Πέτυχε αρκετά γκολ στην καριέρα του αλλά η μέτρια διετία του στη Βαρκελώνη ήταν το ταβάνι του. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1994, η Μπιλμπάο ταξίδεψε στην Καταλονία για να αναμετρηθεί με την Μπαρτσελόνα στο “Καμπ Νόου”. Η παράδοση δεν την ευνοούσε, αλλά ήθελε τη νίκη για να συνεχίσει το κυνήγι για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Κάτι που φαινόταν δύσκολο εξαρχής, αφού οι “μπλαουγκράνα” έδιναν μάχη για τον τίτλο με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Μόλις στο δεύτερο λεπτό, όμως, τα “λιοντάρια”… βρυχήθηκαν. Ο Βαλβέρδε βρέθηκε με την μπάλα από δεξιά στη μεγάλη περιοχή, ζύγισε το πλασέ και νίκησε τον Άντονι Θουμπιθαρέτα για το 0-1 της Μπιλμπάο. Μεγάλη ψυχρολουσία για την Μπαρτσελόνα που καλούνταν από νωρίς να μπει σε διαδικασία… ανατροπής, κόντρα σε μια μαχητική και δυσκολοκατάβλητη ομάδα.

Με αστέρια μέσα, όπως ο Ρομάριο, ο Στόιτσκοφ και ο Γκουαρδιόλα, οι Καταλανοί του Γιόχαν Κρόιφ δεν μπόρεσαν εντέλει να λυγίσουν την Αθλέτικ που πανηγύρισε μια τεράστια νίκη μέσα στο “Καμπ Νόου”. Ο Στόιτσκοφ απάντησε αμέσως για το 1-1, αλλά τα τέρματα των Θιγάντα και Γκερέο έκαναν το 1-3. Η Μπάρτσα απλά μείωσε με τον Μπακέρο.

Εκείνη η νίκη χάρισε στην Μπιλμπάο την έξοδο στην Ευρώπη. Ωστόσο, λίγο έλειψε ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα και νυν προπονητής της να της καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα. Η ήττα αυτή παραλίγο να κοστίσει την απώλεια του πρωταθλήματος, το οποίο όμως κατέκτησαν τελικά οι “μπλαουγκράνα” στην ισοβαθμία με την Ντεπορτίβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή