Όταν η πολιτική μπαίνει στα γήπεδα…

1205
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Όσο και να μη συμφωνούν και να μην το ασπάζονται πολλοί, ποδόσφαιρο και πολιτική δεν είναι ξεχωριστές έννοιες. Ανέκαθεν, από τότε που το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του πλανήτη Γη, επηρεάζεται από πολιτικές θέσεις, συγκρούσεις, εξελίξεις και οργανώσεις. Έτσι, πολλές ομάδες έχουν αποκτήσει πολιτικό χρώμα, κυρίως από τους οπαδούς τους, αλλά και από διοικήσεις και σε μεγάλο ποσοστό από την Ιστορία τους και τις καταβολές τους. Ας δούμε ποιοι σύλλογοι ανά χώρα έχουν πολιτικό υπόβαθρο.

ΑΓΓΛΙΑ

Στο Νησί, κυρίως μετά την εποχή Θάτσερ, τα γήπεδα αποτελούν υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο απλά για να δει το παιχνίδι, χωρίς να νιώθει την ανάγκη να εκφράσει πολιτική θέση. Πάντως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια μερίδα των οπαδών της Τσέλσι, οι “κυνηγοί κεφαλών”, είναι επηρεασμένη από τη ναζιστική ιδεολογία, κάτι που αποδεικνύουν σχετικές φωτογραφίες, αλλά και το περιστατικό στο Παρίσι πριν από μερικά χρόνια, όταν “μπλε” οπαδοί δεν επέτρεψαν σε νέγρο να εισέλθει σε βαγόνι του μετρό.

fans19

ΙΤΑΛΙΑ

Η πιο γνωστή πολιτικοποιημένη κερκίδα στη γειτονική χώρα είναι αυτή της Λάτσιο, που διέπεται από φασιστικές πεποιθήσεις και πρακτικές. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Tερνάνα και η Λιβόρνο, στις εξέδρες της οποίας συναντά κανείς σημαίες με σφυροδρέπανα και το πρόσωπο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Οι αριστεροί της Λιβόρνο είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο, όμως λίγοι ξέρουν ότι η Ελλάς Βερόνα έχει πιστούς οπαδούς με ακροδεξιές και νεοναζιστικές καταβολές…

fans8fans6

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Λόγω του ναζιστικού παρελθόντος κατά τη δικτατορία του Χίτλερ, οι αρχές στη Γερμανία προσπάθησαν και πέτυχαν τον περιορισμό στο ελάχιστο της έκφρασης και διοχέτευσης τέτοιων απόψεων στην κοινωνία, άρα και στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο κάποιοι οπαδοί της Ντόρτμουντ έχουν επηρεαστεί από ναζιστικές ομάδες και οργανώσεις, με αποτέλεσμα να έχουν παρατηρηθεί ναζιστικοί χαιρετισμοί και συνθήματα. Στoν χώρο του ναζισμού κινούνται οι οπαδοί της Χάνσα Ρόστοκ, με πολλές ρατσιστικές ενέργειες να έχουν καταγραφεί από πλευράς τους. Από την άλλη, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους φίλους της Ζανκτ Πάουλι, της πιο αναρχικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο ποδόσφαιρο. Με σημαίες, πανό, συνθήματα και ενέργειες, οι οπαδοί του συλλόγου δεν μπορούν χωρίς να εκφραστούν πολιτικά στις εξέδρες, πολλές φορές αδιαφορώντας αν έχει χάσει ή κερδίσει η ομάδα τους…

fans10

ΓΑΛΛΙΑ

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο… γεωγραφικά. Υπάρχει ο… ακροδεξιός Βορράς, που συσπειρώνεται γύρω από την Παρί Σεν Ζερμέν, και ο αριστερός Νότος, που βρίσκει πεδίο έκφρασης στο γήπεδο της Μαρσέιγ. Οι μεν Παριζιάνοι δεν διστάζουν να εκδηλώνουν τις φασιστικές αντιλήψεις τους, ενώ οι Μασσαλιώτες τις… αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές απόψεις τους. Όλο αυτό έχει αποτέλεσμα κάθε φορά που συναντιούνται οι δύο ομάδες και τα δύο στρατόπεδα, να γίνονται σοβαρά επεισόδια και να πέφτει πολύ ξύλο…

fans15

fans18

ΙΣΠΑΝΙΑ

Όσον αφορά τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, και εδώ συναντούμε δυστυχώς ναζιστικές σημαίες και ενέργειες, κυρίως από οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εσπανιόλ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το σκηνικό που οι οπαδοί της δεύτερης αποδοκίμαζαν τον τερματοφύλακα της ομάδας τους, τον Κάρλος Καμενί, επειδή έχει καμερουνέζικη καταγωγή. Οι ομάδες της Καταλονίας και της Βασκονίας είναι αρκετά πολιτικοποιημένες, στηρίζοντας τον τοπικιστικό χαρακτήρα των περιοχών τους, με την Μπαρτσελόνα και την Μπιλμπάο να κατέχουν τα ηνία σε τέτοιες περιπτώσεις. Καταλανικές και βασκικές σημαίες, συνθήματα και κάψιμο της ισπανικής σημαίας έχουν σημειωθεί πολλές φορές, όπως και γιούχα στον εθνικό ύμνο. Επίσης, αριστερή και αντιρατσιστική δράση έχουν αναπτύξει έντονα οι φίλοι της Ράγιο Βεγεκάνο, οι Μπουκανέρος, τόσο στο γήπεδο όσο και στους δρόμους της Μαδρίτης.

fans1 fans26

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ…

Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν απέχουν οι οπαδοί από τα πολιτικά δρώμενα. Χώρες όπως η Ουκρανία, η Σερβία, η Κροατία και η Τουρκία έχουν να επιδείξουν φαινόμενα πολιτικής έκφρασης μέσα στα γήπεδα, συνήθως όμως η ροπή είναι αρκετά προς τα… δεξιά. Και στην Κύπρο υπάρχει τρομερή αντιπαλότητα ανάμεσα στους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, με τους μεν να ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο και τους δε στον αριστερό. Στη χώρα μας υπάρχουν ακροδεξιές και αναρχικές ομάδες σε κάθε μεγάλο πυρήνα οπαδών, ωστόσο ειδική μνεία μπορεί να γίνει στην αντιρατσιστική κερκίδα των Fentagin του Ατρομήτου, αλλά κυρίως στους αναρχικούς του Αστέρα Εξαρχείων, οι οποίοι μετατρέπουν κάθε αγώνα της ομάδας τους σε… διαδήλωση κατά της αστυνομίας και κάθε μορφής εξουσίας.

fans21

fans29 fans27

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή