Oscar Swahn, Ολυμπιονίκης… 72 χρονών!

110
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Ο Σουηδός αθλητής της σκοποβολής συμμετείχε στις Ολυμπιάδες του 1908, του 1912 και του 1920, κερδίζοντας συνολικά έξι μετάλλια, τα τρία χρυσά!


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πλησιάζουν (5-21 Αυγούστου) και το iperiodico.gr κάνει μια αναδρομή στις προηγούμενες διοργανώσεις, ξεθάβοντας από το χρονοντούλαπο της ιστορίας περιστατικά και γεγονότα που έχουν αφήσει εποχή. Μία από αυτές τις ιστορίες είναι και του Σουηδού Oscar Swahn, ο οποίος σε προχωρημένη ηλικία συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες, στο άθλημα της σκοποβολής, κερδίζοντας συνολικά έξι μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά, και κατέχει το ρεκόρ Γκίνες του πιο μεγάλου σε ηλικία Ολυμπιονίκη!

Oscar-Swahn-1912-Olympic-games-jpg_165432

Το 1908, στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ο γεννημένος το 1847 Oscar Swahn συμμετείχε στο άθλημα της σκοποβολής. Ένα ομοίωμα ελαφιού πέρναγε με μεγάλη ταχύτητα (σε 4 δεύτερα) μπροστά από τους αθλητές, σε απόσταση 110 γιαρδών, και αυτοί προσπαθούσαν να το πετύχουν. Ο ήρωας της ιστορίας μας κέρδισε δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο, σε ατομικό και ομαδικό διαγωνισμό.

Στην επόμενη Ολυμπιάδα, του 1912, που έγινε στην πατρίδα του, ο Oscar Swahn, σε ηλικία 64 ετών, κατέκτησε ξανά χρυσό μετάλλιο, καθώς και ένα αργυρό, ενώ στην ατομική διπλή βολή κατετάγη πέμπτος, αφού την πρώτη θέση κατέλαβε ο γιος του, Άλφρεντ! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920, στην Αμβέρσα, επανήλθε δριμύτερος και… γηραιότερος, κατακτώντας ένα ασημένιο μετάλλιο. Μάλιστα, τότε έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων.

UAN_OldAthletes_ESV_07

  • Ο Oscar Swahn συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος αθλητής που λαμβάνει μέρος σε Αγώνες, ο γηραιότερος Ολυμπιονίκης και ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή