Ο τελευταιος των αρχηγων…

578
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Το ποδόσφαιρο έχει αναδείξει κορυφαίους παίκτες, που απέκτησαν φήμη, δόξα και λεφτά, κατακτώντας τίτλους και κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό του φίλαθλου κοινού. Οι περισσότεροι έπαιξαν σε περισσότερες από μία ομάδες, δείχνοντας την κλάση τους και το πολυδιάστατο ταλέντο τους. Λίγοι είναι αυτοί που έμειναν πιστοί σε μια ομάδα, και μέσα σε αυτούς είναι και ο Φραντσέσκο Τότι…

Πώς είναι να περνάς όλη σου τη ζωή και την καριέρα φορώντας την ίδια φανέλα, μένοντας στην ίδια πόλη και πηγαίνοντας στο ίδιο γήπεδο για πάνω από 30 χρόνια; Ας ρωτήσουμε τον Τότι, ο οποίος έπαιξε μόνο στη Ρόμα, παρά το γεγονός ότι είχε δελεαστικότατες προτάσεις από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου, προκειμένου να απαρνηθεί την αγαπημένη του Ρόμα. Άλλωστε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει πει ότι θα πήγαινε με τα πόδια από το Μάντσεστερ στη Ρώμη, προκειμένου να πείσει τον Ιταλό φορ να υπογράψει στη Γιουνάιτεντ!

Τι έχει να πει ο Τότι για όλα αυτά; “Στο σχολείο μάς έμαθαν ότι η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Για μένα η Ρόμα είναι οικογένεια. Έχετε δει ποτέ κανέναν να αφήνει τους φτωχούς συγγενείς του για να ζήσει με κάποιους πλούσιους άγνωστους;”. Άλλωστε ήταν από μικρός οπαδός της ομάδας και το όνειρό του πάντα ήταν να αγωνιστεί για αυτήν: “Μεγάλωσα παίζοντας στη Ρόμα και θέλω να πεθάνω αγωνιζόμενος για τη Ρόμα, γιατί πάντα ήμουν και είμαι οπαδός της”.

760308

Οικογένεια για αυτόν η Ρόμα, αλλά και έρωτας… Σε μια από τις πιο ειλικρινείς δηλώσεις που έχουμε ακούσει, ο καπιτάνο έχει παραδεχτεί: “Έχω απατήσει όλες μου τις συντρόφους, αλλά ποτέ δεν έχω απατήσει τη Ρόμα και δεν πρόκειται να το κάνω”. Η Ρώμη για αυτόν είναι τα πάντα: μάνα, πατέρας, αδερφός, αδερφή, ερωμένη, γυναίκα, σύντροφος… Μαζί στις χαρές, μαζί στις δυσκολίες και τις λύπες.

Δεν γίνεται να μη συμπαθείς έστω αυτόν τον παίκτη. Τον θυμάσαι μόνο με τη φανέλα των “τζιαλορόσι” και της Ιταλίας, ξέροντας ότι είναι ταγμένος. Πάντα όταν ακούς για τη Ρόμα, ο Τότι και το περιβραχιόνιό του έρχονται στο μυαλό αστραπιαία. Ο ίδιος έχει πει ότι “είχα ευκαιρία να παίξω σε άλλες ομάδες, αλλά ποτέ καμία νίκη με άλλη φανέλα δεν θα μου προκαλούσε τα συναισθήματα που μου προκαλεί η νίκη με τη Ρόμα, όντας ο αρχηγός της”.

Δεν μπορείς να το μισείς, εκτός κι αν είσαι οπαδός της Λάτσιο, οπότε τα αισθήματα θα ήταν αμοιβαία… “Αν ο γιος μου υποστηρίξει τη Λάτσιο, δεν τον ξαναφήσω να μπει στο σπίτι”! Άλλη μια απόδειξη ότι είναι βέρος Ρωμαίος, που αγαπά παθολογικά τη Ρόμα και μισεί… θανάσιμα την αιώνια αντίπαλο.

2504906_full-lnd

Κάποια στιγμή ο κύκλος θα κλείσει. Το ξέρει και ο ίδιος αυτό, το βλέπει ότι δεν γίνεται άλλο, αλλά δεν το αποδέχεται ακόμα. Κι όμως, τη μέρα που θα κρεμάσει τα παπούτσια του, θα προκαλέσει συγκίνηση σε εκατομμύρια κόσμο, που δεν θα υποστηρίζει τη Ρόμα απαραίτητα, αλλά θα τρέφει σεβασμό απεριόριστο για το πρόσωπό του. Ο κόσμος εκτιμάει την ντομπροσύνη, την πίστη, την αφοσίωση και την ειλικρίνεια και ο Τότι τα είχε όλα αυτά στη σχέση του με την αγαπημένη του ομάδα. Κανείς δεν θα τον ξεχάσει, αφού “αν παίξεις για το όνομα μπροστά στη φανέλα, όλοι θα θυμούνται μετά το όνομα που γράφει πίσω”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή