Αλτινόρντου: Ο παίκτης που ίδρυσε έναν σύλλογο

207

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το ποδόσφαιρο και μία από αυτές έρχεται από τη γειτονική μας Τουρκία. Εκεί υπήρξε ο Σάιντ Αλτινόρντου, ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1912 στην πόλη Uskudar. Έζησε για 66 έτη και πέθανε στις 17 Νοεμβρίου του 1978 έχοντας μαζί του μια πολύ βαριά ιστορία. Και συγκεκριμένα, μία πολύ μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο.

Ο Said Altinordu ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Αλτινόρντου, η οποία προήλθε από τη διάσπαση της ομάδας Altay SK τo 1923. Μεταξύ 1937 και 1939 συγχωνεύτηκε με την Altay SK και την Bucaspor και μετονομάστηκε σε Üçokspor.

O Said Altinordu λεγόταν αρχικά Said Bey, όμως ως ιδρυτής και υπηρέτης της ομάδας σε όλη του την καριέρα, άλλαξε το όνομά του σε Said Altinordu χάρη στον τουρκικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο κάθε Τούρκος θα διάλεγε επώνυμο με τουρκική προέλευση.

Ο Said Altinordu έπαιξε για 27 χρόνια στην Αltinordu FK, ήταν ένας αμυντικός με ποδοσφαιρική ευφυΐα, έφεση στο σκοράρισμα και εξαιρετικό σουτ, ενώ έκανε και 4 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Ο ίδιος κατέκτησε 6 πρωταθλήματα με την ομάδα που πέρασε όλη του την καριέρα, στη λίγκα που ονομαζόταν zmir Football League η οποία ξεκίνησε το 1923 και τελείωσε το 1959. Ήταν τουρκικό πρωτάθλημα, με την Altay να έχει το ρεκόρ έχοντας κατακτήσει 14 τίτλους. Να σημειωθεί ότι η ομάδα Altinordu έχει κατακτήσει 6 τίτλους. Όσους δηλαδή και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. 

Ο Said Altinordu, παρά το γεγονός ότι έπαιζε ως αμυντικός, είχε και έφεση στο σκοράρισμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε βγει και πρώτος σκόρερ μία χρονιά, το 1937 έχοντας τελειώσει με 13 τέρματα. Και γι’ αυτό άλλωστε είχε τη φήμη του ταλαντούχου και παράλληλα μπαλαδόρου αμυντικού.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του Said Altinordu, ο οποίος έπαιξε για 27 έτη σε μία ομάδα που είχε και το όνομά του.

  • Να σημειωθεί ότι: Ο Altinordu έχει ρεκόρ στο ότι έπαιξε 27 έτη στον ίδιο σύλλογο. Κανείς άλλος δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή