Ο νερουλάς από το Μαρούσι, που έγινε… μύθος!

219
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Μαραθωνοδρόμος που έμεινε στην ιστορία. Το κίνητρο για να τρέξει, πώς τελευταία στιγμή έγινε δεκτή η συμμετοχή του, αλλά και η αμφισβήτηση της νίκης του με… στοιχεία!


Από μία αναδρομή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του παρελθόντος, σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στην ιστορία του Σπύρου Λούη. Στο παραμύθι, αν θέλετε καλύτερα, καθώς έτσι μπορεί να αποδοθεί καλύτερα η ζωή του. Πώς ένας νερουλάς από το Μαρούσι, χωρίς αθλητικές καταβολές και παρελθόν, κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο Μαραθώνιο, και μάλιστα νικώντας άλλους ικανούς και πολύπειρους δρομείς; Όπως θα διαπιστώσετε, η ιστορία του Σπύρου Λούη έχει πολλά στοιχεία από αυτά που συναντάμε στα παραμύθια…

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ

Γεννημένος το 1872, από φτωχή οικογένεια καταγόταν, έμεναν όλοι μαζί στο αγροτικό τότε Μαρούσι και ο μικρός Σπύρος βοηθούσε τον πατέρα του να μοιράζει νερό στους πολίτες, καθώς τότε δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση. Νέος ακόμα, ερωτεύτηκε μια κοπέλα, την Ελένη Κόντου, η οποία όμως καταγόταν από πλούσια οικογένεια και οι γονείς της δεν τον ήθελαν για άντρα της, λόγω της χαμηλής κοινωνικής του τάξης. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Λούης αποφάσισε να τρέξει στον μαραθώνιο, έτσι ώστε να δοξαστεί, να αποκτήσει κύρος και να πείσει τα… πεθερικά του ότι είναι άξιος για άντρας της κόρης τους…

Το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωναν στην Ελλάδα, στον τόπο γέννησής τους, και το γεγονός αυτό γιορτάστηκε με τη θέσπιση ενός νέου αθλήματος, του Μαραθώνιου. Η ιδέα ήταν βασισμένη πάνω στην ιστορία του Φειδιππίδη, του Αθηναίου δρομέα που έτρεξε μέχρι την Αθήνα για να μεταφέρει στους πολίτες της τη νικηφόρα έκβαση της μάχης με τους Πέρσες στον Μαραθώνα, και ξεψύχησε μόλις φώναξε “Νενικήκαμεν”.

spproolosgssius6a

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ

Έξι αθλητές θα λάμβαναν μέρος στον Μαραθώνιο, και ο Σπύρος Λούης δεν έτρεξε καν στα προκριματικά. Τότε πάρθηκε η απόφαση να γίνουν 10 οι αθλητές, αλλά και πάλι ο Λούης δεν κατάφερε να προκριθεί. Λέγεται ότι μεσολάβησε ο συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, διοικητής του στον στρατό, και έτσι την τελευταία στιγμή έγινε δεκτή η συμμετοχή του…

Ήταν 29 Μαρτίου του 1896, όταν οι δρομείς έπαιρναν θέση για να ξεκινήσουν. Ανάμεσά τους και 4 ξένοι, έμπειροι και ικανοί, όπως ο διάσημος Έλληνας δρομέας Χαρίλαος Βασιλάκος. Λίγες ώρες μετά, ο Σπύρος Λούης έμπαινε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο, υπό τις ιαχές χιλιάδες κόσμου, που μόλις βρήκαν τον ήρωά τους… Ο βασιλιάς Γεώργιος τον υποδέχθηκε εγκάρδια και αργότερα του είπε ότι θα ικανοποιούσε κάθε αίτημά του, όπως επίσης και ο στρατηγός Αβέρωφ, που ήταν πρόθυμος να του δώσει το χέρι της κόρης του. Ταπεινός, παρά την καθολική αναγνώριση, ο Λούης αρνήθηκε ευγενικά το προξενιό, καθότι ερωτευμένος με την Ελένη, ενώ από τον βασιλιά ζήτησε μόνο ένα… γαϊδουράκι για να ξεκουράζει τον πατέρα του στη δουλειά του… Ούτε θέση στο δημόσιο κατέλαβε ούτε άλλο τιμητικό ρουσφέτι, εκτός από μια σύνταξη.

e1bd85cf84ceb1cebd-e1bd81-cf83cf80cf8dcf81cebfcf82-cebbcebfcf8dceb7cf82-cf83cf84ceb5cf86cf8ccf84ceb1cebd-e1bd80cebbcf85cebccf80ceb9cebf

ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη νίκη του. Μάλιστα, ο Ντόναλντ-Γεώργιος Μακφέιλ στο βιβλίο του “Ο Χαρίλαος Βασιλάκος και η αμφιλεγόμενη πρωτιά του Σπύρου Λούη”, υποστηρίζει ότι η νίκη του Λούη ήταν μία απάτη. Ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερμάτισε δεύτερος στον Μαραθώνιο και σύμφωνα με τον Μακφέιλ, αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής. Ο Σπύρος Λούης είχε διανύσει μεγάλο κομμάτι της διαδρομής μέσα σε ένα κάρο και εμφανίστηκε ξαφνικά λίγο πριν τον τερματισμό, ξεκούραστος και “αεράτος”. Άλλοι πάλι απορούν πώς είναι δυνατόν να βελτίωσε τον χρόνο του κατά 20 λεπτά σε μόλις τέσσερις μέρες, δηλαδή από τα προκριματικά. Λέγεται ότι ο Βασιλάκος στα αποδυτήρια του επιτέθηκε φραστικά, λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να ντρέπεται, μια και δεν τον θυμόταν να τον έχει προσπεράσει σε όλη τη διαδρομή.

Ίσως και να έχει ισχυρή δόση αλήθειας όλο αυτό. Ίσως να τον βοήθησε ο συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος και το παλάτι να τα κουκούλωσε για να μην πληγεί το κύρος των Αγώνων. Εύκολο ήταν να κλέψει κάποιος, μια και δεν υπήρχε κόσμος κατά τη διαδρομή, για να παρακολουθεί τους δρομείς. Ποιος ξέρει… Το σίγουρο είναι ότι και ο πρώτος, και ο δεύτερος που τερμάτισε ήταν Έλληνες, και ο κόσμος τότε διψούσε για έναν νέο Φειδιππίδη…

Adolf Hitler & Spyridon (Spyros) Louis

Ο Σπύρος Λούης πέθανε το 1940, σε γηροκομείο, λίγους μήνες πριν ο Χίτλερ (τον οποίο συνάντησε από κοντά στην Ολυμπιάδα του 1936 και του έδωσε και ένα κλαδί ελιάς, ντυμένος τσολιάς) καταλάβει την Αθήνα. Μπορεί να έχουν ειπωθεί πολλά για την τεράστια νίκη του, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο μύθος του θα ζει για πάντα, μια και τα παραμύθια γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Και από παραμυθένια στοιχεία, η ζωή του Σπύρου Λούη ήταν γεμάτη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή