Μπορεί ο Σέρχιο Γιουλ να τρελαίνει κόσμο με τα απίστευτα τρίποντα που σημειώνει, τα λεγόμενα “mandarinas” όπως τα αποκαλούν οι Ισπανοί και να αποτελεί τον πιο clutch παίκτη της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, αλλά…

Μπορεί ο Νάντο Ντε Κολό να έχει αναδειχθεί πέντε φορές MVP στις αγωνιστικές της Ευρωλίγκας και να αποτελεί τον πρώτο σε αξιολόγηση παίκτη στην διοργάνωση με 22,8 μονάδες μ.ο., δεύτερο σκόρερ αυτής με 20,2 πόντους μ.ο. και γενικότερα να νούμερά του χρόνο με το χρόνο να είναι ακόμα καλύτερα, ωστόσο…

… κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τον Μίλος Τεόντοσιτς ως τον μεγαλύτερο «μαέστρο» της Ευρώπης. Ο αλτρουισμός του, οι εμπνεύσεις του, η οξυδέρκειά του, η ωριμότητά του κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αστείρευτη μπασκετική ευφυΐα του, τον καθιστούν ως τον κορυφαίο του είδους τα τελευταία έτη στην Ευρώπη και φυσικά ως έναν από τους καλύτερους στην ιστορία. Το όνομά του βρίσκεται ήδη σε μορφές-θρύλους, όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Γιασικεβίτσιους, ο Πριτζιόνι

cska-oly_08

Ο 30χρονος Σέρβος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τις εγωιστικές του τάσεις, τα ηγετικά χαρακτηριστικά που… δεν έχει και τα ουκ ολίγα άστοχα κρίσιμα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα, μετά την κατάκτηση της περσινής Ευρωλίγκας με την ΤΣΣΚΑ, σε ένα άκρως μεστό και ώριμο τελικό, δείχνει φέτος – τουλάχιστον μέχρι στιγμής- πως διανύει την καλύτερη δημιουργικά του σεζόν.

Οι σεζόν του Μίλος Τεόντοσιτς στην Ευρωλίγκα
Οι σεζόν του Μίλος Τεόντοσιτς στην Ευρωλίγκα

Εν πρώτοις…

  • Είναι ο κορυφαίος πασέρ στην διοργάνωση φέτος. Έσπασε την πρωτοκαθεδρία του Τόμας Ερτέλ τα τελευταία δύο χρόνια (πέρσι με την Εφές, πρόπερσι με την Μπασκόνια) και του Διαμαντίδη τρία χρόνια πριν με αποτέλεσμα να φιγουράρει πρώτος στη σχετική λίστα. Σε 22 ματς, μοιράζει 7.6 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ έχει ήδη σερβίρει στο σύνολο (μόνο στην Ευρωλίγκα) 166 τελικές πάσες.
  • Έχει περάσει ήδη την περσινή του απόδοση, που είχε σε 29 παιχνίδια 165 ασίστ (5,6 κατά μ.ο.) ενώ χρειάζεται ακόμα 3 για να ξεπεράσει την κορυφαία του σε μία σεζόν. Τις 168 που είχε μοιράσει τη σεζόν 2014-15 σε 24 παιχνίδια. Εκείνη τη σεζόν είχε τον καλύτερο μέσο όρο (7 ασίστ ανά αγώνα) αλλά στο σύνολο (και σε παραπάνω παιχνίδια) είχαν περισσότερες ο Σέρτζιο Γιουλ (175 σε 30 παιχνίδια) και Τόμας Ερτέλ (179 σε 28 παιχνίδια).

milos-teodosic-cska-moscow-champ-euroleague-final-four-berlin-2016-eb15

Φέτος, έχει τελειώσει εφτά φορές παιχνίδι στην Ευρωλίγκα με διψήφιο αριθμό στις ασίστ…

  • 11 με τη Γαλατάσαραϊ εκτός στην πρεμιέρα
  • 10 με την Ούνιξ Καζάν στη Μόσχα
  • 10 με την Νταρουσάφακα εκτός
  • 10 με την Μπασκόνια εντός
  • 11 με την Μπαρτσελόνα στη Μόσχα
  • 10 με την Νταρουσάφακα εντός
  • και 12 με την Ούνιξ στο Καζάν.

capture

Οι δύο τελευταίες επιδόσεις του μάλιστα είναι back to back! Οι 22 τελευταίες ασίστ σημειώθηκαν μέσα σε 48 ώρες με αποτέλεσμα να τον φέρουν στην 2η θέση των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Πέρασε τον Βασίλη Σπανούλη φτάνοντας τις 1.095 σε 230 παιχνίδια και με μέσο όρο καριέρας 4.76 ασίστ τη στιγμή που ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει 1.091 ασίστ σε 244 παιχνίδια με μέσο όρο 4.47.

Πρώτος συνεχίζει και είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης με σύνολο 1.255 ασίστ σε 278 ματς με μέσο όρο 4.51, ενώ την πρώτη 4άδα «κλειδώνει» ακόμα ένας Έλληνας-θρύλος. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς που τελείωσε στην Ευρωλίγκα την καριέρα του με 977 ασίστ, σε 252 παιχνίδια (3.88 μέσος όρος).

Οι κορυφαίοι πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας!
Οι κορυφαίοι πασέρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας!

Ο Μίλος στο «πικ» της καριέρας του θέλει την back to back Ευρωλίγκα και το καλοκαίρι όπως αναμένεται θα κάνει το μεγάλο βήμα κι αυτός για το ΝΒΑ, με την ΤΣΣΚΑ, όπως φημολογείται να έχει ήδη βρει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Αλεξέι Σβεντ.