Ο Μπερντ Στορκ των επιτυχιών και των… αλλαγών!

226
Bernd Storck U20-es fotballválogatott szövetségi edzője

Στην Ελλάδα ήταν γνωστός από τον Ολυμπιακό, στην Ευρώπη τον θυμόντουσαν αμυδρά ως ποδοσφαιριστή της Ντόρτμουντ, αλλά πλέον με την πορεία της Ουγγαρίας στο Euro, το όνομά του το ξέρουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι…


Το 2012 ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει… ρότα στην ακαδημία του και από το ελληνικό στοιχείο του Μπάμπη Ζελενίτσα να περάσει ξανά στο ξένο, το είχε δοκιμάσει στο παρελθόν και με τον Βερμιούλεν, ανακοινώνοντας ως διευθυντή της ακαδημίας τον Μπερντ Στορκ! Το όνομά του δεν είχε προκαλέσει και μεγάλο… πάταγο, αφού ουσιαστικά δεν ήταν και τόσο γνωστός ως προπονητής, ενώ ως ποδοσφαιριστής είχε αγωνιστεί ως αμυντικός στην Ντόρτμουντ, αλλά και σε Μπόχουμ, Βεστφάλια.

Παρόλα αυτά στον Ολυμπιακό τον είχε προτείνει ένα δυνατό χαρτί και δεν ήταν άλλος από τον γνωστό μάνατζερ Φάλι Ραμαντάνι, τότε μάνατζερ του επιθετικού των «ερυθρόλευκων» Μάρκο Πάντελιτς. Οι Πειραιώτες αποφάσισαν να τον εμπιστευτούν και όπως φάνηκε στη συνέχεια καλά έκαναν…

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ

Αρχικά ανέλαβε τον ρόλο του διευθυντή της ακαδημίας, αλλά μετά από λίγο καιρό πήρε και τη θέση του προπονητή των Νέων. Από την αρχή έδειξε ότι ήθελε να δουλέψει με τον τρόπο του και για αυτό είχαν υπάρξει και κάποιες διαφωνίες με ορισμένους προπονητές της ακαδημίας και μερικοί μάλιστα αποτέλεσαν και παρελθόν. Έφερε αρκετές αλλαγές στο Ρέντη και αυτό που κατάλαβαν άπαντες τότε στον Ολυμπιακό, ήταν πως τα πάντα θα λειτουργούσαν πλέον σε… στρατιωτική πειθαρχία και με τρόπο που τα πάντα θα ελέγχονται.

Μάλιστα το καλοκαίρι του 2012 είχε γίνει μεγάλο ξεκαθάρισμα στο ρόστερ της ακαδημίας του Ολυμπιακού, με βασικό κριτήριο του Μπερντ Στορκ οι πιτσιρικάδες των Νέων και Εφήβων να παίζουν στις τμήματα της Εθνικής ομάδας. Αυτός ήταν τότε και ένας από τους λόγους που ο Άνταμ Τζανετόπουλος είχε αποτελέσει παρελθόν από την ακαδημία των «ερυθρόλευκων» και είχε επιστρέψει στη Νίκη Βόλου απ’ όπου και κατέληξε στην ΑΕΚ.

Στα δύο χρόνια και… κάτι που έμεινε στον Ολυμπιακό, κατάφερε να κατακτήσει με τους Νέους μία φορά το πρωτάθλημα της Superleague Κ20, ενώ την ίδια χρονιά είχε φτάσει με τους μικρούς στους «8» του NextGen Series, εκεί όπου αποκλείστηκε σε νοκ άουτ ματς από την Άστον Βίλα στην Αγγλία! Νικώντας στην πορεία τους οι Πειραιώτες ομάδες όπως η Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άντερλεχτ και Άρσεναλ! Εκείνη την χρονιά μάλιστα ήταν που έγινε και ρεκόρ στην Ελλάδα προσέλευσης κόσμου σε επίπεδο ακαδημίας, καθώς στο νοκ άουτ ματς των Νέων με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη ήταν πάνω από 12.000 φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων»!

stork2

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ…

Το καλοκαίρι του 2014 ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Μπερντ Στορκ και έτσι οι δρόμοι τους χώρισαν, αλλά με τρόπο τέτοιον που και οι δύο πλευρές έχουν να λένε μόνο καλές κουβέντες για τη συνεργασία τους. Ουσιαστικά ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που του έδωσε το κάτι παραπάνω στο βιογραφικό του. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως βοηθός σε Χέρτα, Βόλφσμπουργκ και Παρτιζάν, ενώ ήταν στην ακαδημία της Ντόρτμουντ ως προπονητής των Νέων εκεί όπου έκανε καλή πορεία και στη συνέχεια ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την Αλμάτι του Καζακστάν! Την ίδια χρονιά, 2008, αρχικά ανέλαβε τους Νέους της εθνικής Καζακστάν και μετά από λίγο καιρό την τεχνική ηγεσία της πρώτης ομάδας απ’ όπου ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Το 2015 και μετά από ένα χρονικό διάστημα απραγίας σε ομάδα, ανακοινώθηκε ως τεχνικός διευθυντής της εθνικής Ουγγαρίας και παράλληλα προπονητής των Νέων. Η Ουγγαρία στην προκριματική φάση του Euro της Γαλλίας ήταν στον ίδιο όμιλο της Ελλάδας, με Βόρειος Ιρλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία και Νησιά Φερόες. Η πορεία της δεν ήταν άσχημη, το αντίθετο μάλιστα, αλλά ο προπονητής της Ουγγαρίας Παλ Νταρντάι είχε παράλληλα την τεχνική ηγεσία της Χέρτα, κάτι το οποίο δεν τον άφησε να ολοκληρώσει τη δουλειά του στην Εθνική.

Η Ομοσπονδία τέσσερις αγώνες πριν την ολοκλήρωση των προκριματικών, αποφάσισε να δώσει τα ηνία στον Μπερντ Στορκ. Ο 53χρονος Γερμανός τεχνικός είχε την ευκαιρία για το μεγάλο βήμα και την άρπαξε από τα… μαλλιά! Αρχικά τα αποτελέσματά του δεν ήταν και τα ιδανικά, δύο ισοπαλίες με Ρουμανία και Β. Ιρλανδία, νίκη με τα Νησιά Φερόες και ήττα από την Ελλάδα στην επιστροφή του Στορκ στο Καραϊσκάκη.

stork1

«ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΡΟΠΟ…»

Παρόλα αυτά η Ουγγαρία κατάφερε να τερματίσει τρίτη στον όμιλο και πήγε στα μπαράζ με αντίπαλο τη Νορβηγία. Λίγοι της έδιναν ελπίδες, αλλά είχαν υπολογίσει χωρίς τον… ξενοδόχο Μπερντ Στορκ! Γράψαμε και παραπάνω ότι ο Γερμανός θέλει να δουλεύει με τον δικό του τρόπο και στην Ουγγαρία το επιβεβαίωσε!

Λίγες ημέρες πριν τα ματς με τη Νορβηγία στην κυριολεξία «ξήλωσε» όλο το τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας αλλά και των Νέων! Γιατί πίστευε ότι τον υπονόμευαν οι συνεργάτες του, αφού ήταν άνθρωποι που τους είχε επιλέξει ο Παλ Νταρντάι! Πήρε ως βοηθό τον συμπαίκτη του στην Ντόρτμουντ και γνωστό ως ποδοσφαιριστή, Αντρέας Μέλερ.

Παράλληλα έφερε νέους παίκτες σε ηλικία αλλά και σε συμμετοχές στην εθνική Ουγγαρίας, ενώ δεν φοβήθηκε να εμπιστευτεί να καλέσει και ποδοσφαιριστή από τη Γ’ Εθνική Ουγγαρίας! Κάλεσε τον 21χρονο επιθετικό Λάζλο Κλαϊνχάισλερ για τον οποίο επίσης κυκλοφορεί μία… ιστορία.

«Φήμες» αναφέρουν ότι ο Μπερντ Στορκ είχε ζητήσει τότε στον προπονητή των Νέων της Ουγγαρίας να δοκιμάσει τον νεαρό επιθετικό, αλλά εκείνος όταν έμαθε ότι είναι από τη Γ’ Εθνική αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο! Με τον Γερμανό τεχνικό να τον απολύει και να παίρνει στη θέση του τον Ρόμπερτ Κίλιν, τον οποίο επίσης είχε προσλάβει στην ακαδημία του Ολυμπιακού και ήταν προπονητής στους Έφηβους για λίγους μήνες!

Τελικά ο Λάζλο Κλαϊνχάισλερ όχι μόνο έπαιξε, αλλά στο πρώτο ματς με τη Νορβηγία στο Όσλο σκόραρε και η Ουγγαρία έφυγε νικήτρια με 1-0! Και στον επαναληπτικό η Ουγγαρία επίσης νίκησε με 2-1 και πήρε την πρόκριση για το Euro της Γαλλίας με τον Μπερντ Στορκ να γίνεται… Εθνικός ποδοσφαιρικός ήρωας! Οι δηλώσεις πάντα, ακόμα και στην Ελλάδα είχαν ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που έκανε και τόνισε «τις αποφάσεις τις παίρνω με τον δικό μου τρόπο…».

stork

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ… ΟΘΟΝΕΣ ΣΑΣ!

Φυσικά η συνέχεια της παραπάνω ιστορίας του Μπερντ Στορκ, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στις οθόνες όσων παρακολουθούν τους αγώνες του Euro στη Γαλλία! Η Ουγγαρία ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις της νικώντας την Αυστρία με 1-0, ενώ πήρε την ισοπαλία με 1-1 από την Ισλανδία. Με τη μεγαλύτερη έκπληξη να την κάνει στο τελευταίο ματς με την Πορτογαλία, όπου παρά τη σίγουρη πρόκρισή της επίσης πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας με το εντυπωσιακό 3-3!

Αυτό που απομένει, είναι να δούμε αν το Βέλγιο στη φάση των «16» του Euro θα αποτελέσει το επόμενο… θύμα των Ούγγρων ή αν θα επιστρέψει η ομάδα του Μπερντ Στορκ στην χώρα της, αλλά και πάλι θα γίνουν αποδεκτοί ως θριαμβευτές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή