Ντουκαντάμ: Ο ήρωας της Σεβίλλης

774
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Στις 7 Μαΐου 1986 το “Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν” της Σεβίλλης φιλοξενούσε τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εκείνης της χρονιάς. Στεάουα Βουκουρεστίου και Μπαρτσελόνα διεκδικούσαν το τρόπαιο, που θα ήταν το πρώτο της ιστορίας τους και για τις δύο. Παρότι οι “μπλαουγκράνα” ήταν το φαβορί, αφού ο τίτλος δεν έφυγε ποτέ από ομάδες της Δυτικής Ευρώπης, ένας ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής: ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ.

Εκείνα τα χρόνια οι αγγλικές ομάδες απουσίαζαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω αποκλεισμού, μετά την τραγωδία του Χέιζελ, οπότε πολλές ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να διακριθούν. Έτσι, εκείνος ο τελικός ήταν ό,τι πρέπει για μια μικρή ομάδα σαν τη Στεάουα να γράψει ιστορία. Και την έγραψε χάρη στον τερματοφύλακά της…

Γεννημένος την Πρωταπριλιά του 1959 στο Σέμλατς της Ρουμανίας, ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ αγωνίστηκε κάτω από τα δοκάρια σε τρεις ομάδες της χώρας του, με κορυφαία τη Στεάουα, με την οποία έκανε 80 συμμετοχές και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ρουμανίας. Όμως, η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν όταν χάρισε στην ουσία το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ομάδα του, αφού κράτησε ανέπαφη την εστία του σε όλο τον τελικό, την παράταση και τα πέναλτι!

Το 0-0 ανάμεσα σε Στεάουα και Μπαρτσελόνα ήταν το πρώτο ματς τελικού που τελειώνει χωρίς τέρματα. Η διαδικασία των πέναλτι είναι πάντα ψυχοφθόρα, με τον γκολκίπερ να μην έχει καθόλου άγχος. Έτσι λειτούργησε και ο Ντουκαντάμ ο οποίος έκανε κάτι εκπληκτικό: απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα (Χοσέ Ραμόν Αλεξάνκο, Άνχελ Πεντράθα, Πίτσι Αλόνσο και Μάρκος) και η Στεάουα επικράτησε με 2-0!

Τα πρώτα τρία πέναλτι πήγαν στη δεξιά του γωνία και σε όλα μάντεψε σωστά. Μάλιστα, στην τέταρτη εκτέλεση, του Μάρκος, είχε το καθαρό μυαλό να τον ψαρέψει και να προβλέψει ότι θα άλλαζε γωνία. Έτσι, έπεσε στα αριστερά και απέκρουσε ξανά! “Μετά το πρώτο χτύπημα, ήταν μια ψυχολογική μάχη. Εξαρτιόταν από μένα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου”, παραδέχθηκε μετά το ματς ο Ντουκαντάμ που έπλεε σε πελάγη ευτυχίας…

Και πώς να γινόταν αλλιώς, αφού ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που πιάνει 4 πέναλτι σε αυτήν τη διαδικασία, χαρίζοντας τον πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο της Στεάουα και κάνοντάς τη την πρώτη ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που φτάνει στην κορυφή. Γι’ αυτό έγινε λαϊκός ήρωας στη Ρουμανία και χαρακτηρίστηκε “ο ήρωας της Σεβίλλης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή