Μισιούνται, αλλά… μοιράζονται το ίδιο γήπεδο!

2789
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο που δύο ομάδες, συνήθως συμπολίτισσες, αναπτύσσουν μεταξύ τους αντιπαλότητα και έχθρα και βρίσκονται συνεχώς σε μια κόντρα για το ποια είναι η καλύτερη. Μάλιστα, αυτή η κόντρα εντείνεται όταν μοιράζονται και το ίδιο γήπεδο, κάτι που μόνο ασυνήθιστο δεν είναι, ειδικά στην Ευρώπη. Ας δούμε κάποια παραδείγματα όπου δύο αιώνιοι αντίπαλοι χρησιμοποιούν ως έδρα το ίδιο στάδιο.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ-ΜΟΝΑΧΟ 1860

Το “Αλιάντς Αρίνα” το εκμεταλλεύεται εμπορικά η Μπάγερν, αλλά έχει επιτρέψει και στη συμπολίτισσα Μόναχο 1860 να αγωνίζεται εκεί. Άλλωστε μπορεί να υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα, υπάρχει όμως και χαώδης διαφορά μεγέθους, οπότε οι Βαυαροί δείχνουν μεγαλοψυχία. Μάλιστα όταν αγωνίζεται η Μπάγερν, το γήπεδο εξωτερικά είναι κόκκινο, ενώ όταν έρθει η σειρά της Μόναχο 1860, μετατρέπεται σε μπλε!

alianz-arena-12

ΜΙΛΑΝ-ΙΝΤΕΡ

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση, αλλά και η πιο σπάνια. Αρχικά να σημειώσουμε ότι οι δύο ομάδες ήταν… μία και χωρίστηκαν το μακρινό 1908. Η Μίλαν είχε την επιλογή να αγωνίζεται σε δύο γήπεδα, ωστόσο από τη στιγμή που το Σαν Σίρο χτίστηκε, παίζει εκεί και το 1947 έγινε η συμφωνία να το χρησιμοποιούν και οι δύο. Μάλιστα, οι “ροσονέρι” το αποκαλούν Σαν Σίρο και οι “νερατζούρι” “Τζουζέπε Μεάτσα”…

sansiro_giuseppemeazza-1437x700

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Ούτε εμείς το ξέραμε, αλλά για κάποια χρόνια Γιουνάιτεντ και Σίτι μοιράζονταν την τότε έδρα των “πολιτών”, το “Main Road”, κι αυτό γιατί το “Θέατρο των Ονείρων” είχε καταστραφεί από την επίθεση των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, το ρεκόρ μεγαλύτερης προσέλευσης θεατών το έχει η Γιουνάιτεντ, από το 1948 στο ντέρμπι με την Άρσεναλ!

maineroad8

ΡΟΜΑ-ΛΑΤΣΙΟ

Το 1900 ιδρύθηκε η Λάτσιο και εγκαταστάθηκε στο Ολίμπικο, χωρητικότητας 72.000 θέσεων. Το ίδιο έγινε και το 1927 με τη Ρόμα και από τότε οι δύο ομάδες συγκατοικούν. Το 2011 ο πρόεδρος της Ρόμα ανακοίνωσε τα σχέδια για νέα έδρα της ομάδας, που θα είναι εμπνευσμένη από το Κολοσσαίο…

stadio-olimpico-rome

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ειδικά στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό ήταν πολύ συνηθισμένο. Εκτός από το ΟΑΚΑ, το οποίο για χρόνια μοιράζονταν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και αργότερα η ΑΕΚ, να θυμίσουμε ότι ακόμα και το γήπεδο της Λεωφόρου για κάποια χρόνια μεταπολεμικά χρησιμοποιούνταν από τους δύο “αιώνιους”!

auti-einai-i-nea-lewforos-aleksandras-fwto-w_l

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή