Mind Games: Το παράξενο ταξίδι της Σαμίκ Χόλντσκλοου !

171

Όταν τα φώτα του παρκέ σβήνουν και οι πρωταγωνιστές εισέρχονται σε μία άλλη ζωή, την…  πραγματική τους ζωή, τίποτα δεν μοιάζει ιδεατό. Ο θηλυκός Μάικλ Τζόρνταν, το αστέρι του WNBA  Σαμίκ Χόλντσκλοου, πάλεψε, όρθωσε ανάστημα και νίκησε!


Νοέμβριος του 2012 και πραγματικά τα πάντα άλλαξαν! Η Σαμίκ Χόλντσκλοου κοίταξε το 9 χιλιοστών πιστόλι που είχε ακουμπισμένο στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητό της. Το είχε γιατί ζούσε στην Ατλάντα και ο πατριός της της είχε πει ότι θα το χρειαζόταν για να προστατεύει τον εαυτό της. Η Σαμίκ συνήθιζε να πηγαίνει σε αγώνες σκοποβολής μάλιστα, με τις φίλες της. Ήταν ένα σπορ κι αυτό, μία διέξοδος, ένας τρόπος για να εκτονωθεί. Είχε πλάκα.

xlarge

Το όπλο βέβαια ήταν τώρα ο τρόπος διαφυγής της. Η οργή της την οδήγησε να σπάσει το παράθυρο του αυτοκινήτου της πρώην συντρόφου της. Δεν μπορούσε να δει τίποτα μπροστά της, παρά μόνο το… όπλο. Σκεφτόταν πως αν το σηκώσει και το πατήσει πάνω της, θα βρισκόταν ενώπιον του… ναού της.

  • «Το μόνο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ ήταν να το ακουμπήσω στο κεφάλι μου. Το χέρι μου έτρεμε»!

3951b8743065c5f7849587d145c5e5a7

Η πρώην φίλη της και για πολλά χρόνια παίκτρια του γυναικείου ΝΒΑ (WNBA), Τζένιφερ Λέισι, ικετεύει τη Χόλντσκλοου να μην κάνει κακό στον εαυτό της. Η Χόλντσκλοου είχε πάθει πραγματικά μπλακάουτ.

Έλεγε ότι δεν θυμόταν απολύτως τίποτα απ’ ό,τι συνέβη στη συνέχεια, ωστόσο αυτό που έγινε άλλαξε τη ζωή της ριζικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, η Χόλντσκλοου περπατούσε προς το πίσω παράθυρο του Ρέιτζ Ρόβερ της Λέισι, έσπασε τα τζάμια και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητό της, το Suv. Το επόμενο πράγμα που συγκράτησε η μνήμη της μετά από αυτό ήταν ότι πήγε στο σπίτι της.

  • «Έρχονταν άνθρωποι σπίτι μου και πραγματικά ήταν μία εμπειρία… Λες και βρισκόμουν έξω από το σώμα μου. Σαν να μην ήμουν καν εκεί. Μου έλεγαν τι είχε μόλις συμβεί και ήταν φοβισμένοι και εγώ ήμουν κάπως σαν… “καλά, είστε σίγουροι;”»!

Ο ΘΗΛΥΚΟΣ… ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Ποια είναι η Σαμίκ Χόλντσκλοου; Δύο δεκαετίες πριν ήταν πολύ απλά ο θηλυκός… Μάικλ Τζόρνταν!

2012-sports-topic-Chamique-Holdsclaw

Κέρδισε τρία πρωταθλήματα στη σειρά με τον πανεπιστήμιο του Τενεσί σε μία περίοδο που μπορούσε να θεωρηθεί το αποκορύφωμα της καριέρας της θρυλικής προπονήτριας Πατ Σάμιτ. Έγινε η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών, αλλά και ριμπάουντερ του κολεγίου της, όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες, καθώς τα ρεκόρ της ήταν τα καλύτερα.

Το μπάσκετ ήταν τόσο εύκολο και απλό γι’ αυτήν. Θυμάται μάλιστα πως η Πατ Σάμιτ συνεχώς έψαχνε τρόπους ώστε να την προκαλεί, να την ωθεί στα μπασκετικά της όρια και να τα ξεπερνάει ώστε να γίνεται ακόμα καλύτερη.

  • «Ακόμα κι όταν η κόουτς Σάμιτ μού φώναζε όταν ήμουν μέσα στο παρκέ, νόμιζε πως απλά έπαιζα με βάση τις κινήσεις μου και δεν πίστευε ότι δεν δίνω το κάτι παραπάνω. Ήταν λες και έβλεπες τον Πιτ Σάμπρας να παίζει τένις γιατί νόμιζες ότι δεν δουλεύει σωστά και απλά αφηνόταν στο ταλέντο του. Έτσι ήταν ο τρόπος που έπαιζε».

summitt_21187893_ver1.0_640_480

Νο.1 ΣΤΟ ΝΤΡΑΦΤ, ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΓΚΑ

Το 1999 η Χόλντσκλοου είχε επιλεγεί πρώτη στο ντραφτ του WNBA από τους Ουάσινγκτον Μίστικς και αμέσως ήταν επιφορτισμένη με την πίεση του πρωταθλήματος.

  • «Ο Βαλ Άκερμαν ήταν ο πρόεδρος του WNBA και είχε πει πως η Σαμίκ μπορούσε να έχει την ίδια επίδραση με αυτή που είχε ο Μάικλ Τζόρνταν στο άθλημα», είχε πει ο πρώην μάνατζέρ της, Λον Μπάμπι… «Δεν ήταν μόνο η προοπτική να ηγηθεί των Ουάσινγκτον Μίστικς, αλλά και όλης της λίγκας. Είναι πολύ συνηθισμένο μια ομάδα να λέει κάτι τέτοιο. Είναι επίσης σύνηθες να το λέει ένας ατζέντης. Είναι αρκετά αξιόλογο όμως και δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει άλλη φορά, ήταν προφανώς η πρώτη που ο πρόεδρος της Λίγκας έλεγε κάτι τέτοιο για μια ρούκι (πρωτάρα) που δεν είχε παίξει ακόμα».

chamiquecover

Η Σαμίκ έγινε πρωτοσέλιδο στο «Slam Magazine». Το μπάσκετ την έκανε πάντα να νιώθει καλά και άνετα. Αλλά όταν έφευγε από το γήπεδο;

  • «Ήταν μία τρέλα. Ήταν σαν να ζούσα δύο ζωές. Πάντα υπήρχε κάτι που με ενοχλούσε. Αυτές οι μέρες πίσω στην παιδική μου ηλικία, όταν ακόμα ήμουν παιδί και είχα ήδη μία πρόωρη περίοδο κατάθλιψης».

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο κολέγιο του Τενεσί, η Σάμιτ πρόσφερε στη Χόλντσκλοου μία ψυχολογική πρόσθετη βοήθεια εκτός πανεπιστημίου, αλλά τουλάχιστον μέχρι τότε, αυτά τα σημάδια ήταν τα μόνα του προβλήματος. Η Σαμίκ συνέχιζε να σκοράρει 17 με 20 πόντους ανά παιχνίδι στα πρώτα εφτά χρόνια της καριέρας της. Ήταν ρούκι της χρονιάς το 1999 και υπήρξαν έξι συμμετοχές ύστερα σε All Star.

ΤΟ ΣΟΚ ΤΟ 2002 ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟ 2004

ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS JUNE 5-6--FILE--The WNBA and Washington Mystics number one draft choice, Chamique Holdsclaw, addresses the crowd at Union Station in Washington, D.C., in this May 7, 1999, afte being introduced by the Mystics. No one plays the game like Chamique Holdsclaw. Says so herself. And nearly everyone agrees. Simply put, Holdsclaw plays basketball not like a WNBA player, but like an NBA player.(AP Photo/Greg Gibson) ORG XMIT: NY186

Όμως… Εκτός παρκέ τα πράγματα σιγά-σιγά άρχισαν να ξετυλίγονται. Η γιαγιά της που τη μεγάλωσε, το 2002 απεβίωσε και εκεί φάνηκε η κατάθλιψη να την καταβάλει.

  • «Η κύρια αιτία ήταν που έχασα τη γιαγιά μου. Με πήγε σε ένα μέρος άλλο, διαφορετικό. Είχα αρχίσει τότε να έχω μαύρη διάθεση, λιποθυμίες, να παθαίνω μπλακάουτ και να έχω ανάλογα αισθήματα. Ήμουν σαν… η μνήμη μου δεν είναι καλή, ήμουν σαν… κάτι που σίγουρα δεν ήταν σωστό»!

Το 2004 η Σαμίκ Χόλντσκλοου ανακοίνωσε στον κόσμο ότι πάσχει από κατάθλιψη. Μία σπάνια παραδοχή για έναν αθλητή ακόμα στις μέρες μας, πόσω μάλλον εκείνα τα χρόνια. Το 2006 μάλιστα η Σαμίκ πήγε στο νοσοκομείο εσπευσμένα ύστερα από απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν ένα γεγονός που το είχε κρατήσει καλά φυλαγμένο ακόμα και από τις συμπαίκτριές της, μέχρι που το αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2012.

chamique_holdsclaw

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΕ

Επέστρεψε στα παρκέ και έπαιξε από το ξεκίνημα της σεζόν του 2007, όταν στα μέσα αυτής ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόσυρσή της από την αγωνιστική δράση όντας μέλος των Λος Άντζελες Σπαρκς.

  • «Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Μου πήρε πάρα πολλή σκέψη. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για την καριέρα που είχα και την απήλαυσα τόσο ως ερασιτέχνης όσο και ως επαγγελματίας και παίρνω μαζί μου πολλές όμορφες αναμνήσεις που θα τις κρατάω για πάντα. Θα μου λείψουν περισσότερο οι συμπαίκτριές μου και οι φιλίες που ανέπτυξα όλα αυτά τα χρόνια, όπως επίσης και οι φίλαθλοι που με στήριζαν από γήπεδο σε γήπεδο. Θέλω να ευχηθώ στους Σπαρκς καλή επιτυχία γι’ αυτή τη σεζόν, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Η Σαμίκ βέβαια επέστρεψε στο παρκέ το 2009 για τους Ατλάντα Ντριμ και έπαιξε την τελευταία της σεζόν με το Σαν Αντόνιο όταν και αποσύρθηκε οριστικά πλέον το 2010.

U.S. Women's National Basketball team coach Nell Fortner, center, poses with two of her players Chamique Holdsclaw, left, and Nikki McCray at the MCI Center in Washington Saturday Aug. 14, 1999 where the completion of the team was announced. The team added five players, making a 10-member squad that faces a nonstop year of basketball in preparation for the 2000 Olympics. (AP Photo/Linda Spillers) ORG XMIT: WX105

Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΒΗ!!

 

Την επόμενη φορά που η Σαμίκ Χόλντσκλοου έγινε πρωτοσέλιδο, δεν ήταν για το μπάσκετ, αλλά όταν είχε πιάσει πάτο τότε στον δρόμο της για την Τζιόρτζια. Αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες διακεκριμένης επίθεσης, μία ποινική για ανθρώπινη βλάβη, δύο κατηγορίες για εγκληματική βλάβη δεύτερου βαθμού και μία για κατοχή όπλου, για διάπραξη κακουργήματος και περιστατικού με πυροβολισμό.

Ήταν, όμως, και το καλύτερο πράγμα που της συνέβη…

  • «Έφυγα από τα πάντα. Τίποτα άλλο δεν είχε σημασία. Τα άφησα όλα πίσω και εστίασα στο να γίνω καλά επειδή είχα φοβηθεί πολύ. 15 δευτερόλεπτα μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου»!

espnw_a_holdsclaw_kh_800

Ο τρόπος με τον οποίο επανέκαμψε η Σαμίκ Χόλντσκλοου ήταν φυσικά να ζητήσει βοήθεια. Μία βοήθεια που την έχει ακόμα και σήμερα.

  • «Όλα τριγύρω κινούνται γρήγορα αλλά εγώ απλά προσπαθώ να καταλάβω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Τι έχει μετά; Προσωπικά ήμουν καταβεβλημένη, έκανα πολλή θεραπεία και προσπαθούσα να καταλάβω την αγωγή μου».

Η Σαμίκ πήγε να δει τη Σάμιτ που εκείνη την περίοδο είχε ήδη διαγνωστεί με μία μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ και ήθελε να δει πώς το διαχειρίζεται…

  • «Πήγα και τη βρήκα και ήταν κάπως “Μικ, τι συνέβη;”. Της εξήγησα τι μου είχε συμβεί και μου είπε “ανησυχώ πολύ για σένα. Νοιάζομαι για σένα αλλά όλα θα πάνε καλά. Οι άνθρωποι είναι κοντά σου γιατί ξέρουν τι άνθρωπος είσαι εσύ. Αυτό είναι κάτι που μόλις συνέβη”».

1116-chamique-holdsclaw-court-1

Στην απόηχο του περιστατικού, η Χόλντσκλοου είχε διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Ντελόντ Γουέστ. Μετά την ομολογία της για την ενοχή της καταδικάστηκε τον επόμενο Ιούνιο με αστυνομική επιτήρηση τριών χρόνων, πλήρωσε 3.000 δολάρια και άσκησε 120 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Την ίδια ώρα η Λέισι, μέσω του εκπροσώπου της, αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό για το θλιβερό περιστατικό.

Τρία χρόνια αργότερα, η Χόλντσκλοου πρωταγωνίστησε σε ένα ντοκιμαντέρ «Παιχνίδια του μυαλού: Το παράξενο ταξίδι της Σαμίκ Χόλντσκλοου». Την πήρε τηλέφωνο ο Μπάμπι, ο πρώην μάνατζέρ της και πρόεδρος πλέον επικοινωνίας των Φοίνιξ Σανς, και την έφερε σε επαφή με τον Ρικ Γκόλντσμιθ -δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ- καθώς ήθελε να εμβαθύνουν στην ιστορία της. Η Σαμίκ ήταν πολύ νευρική…

wnba-player

  • «Είναι ένα κομμάτι δικό σου, δεν είναι τόσο καλό αλλά πραγματικά μοιράσου το με τον κόσμο» της είπε και η Σαμίκ απάντησε «ήταν ΟΚ τότε, ήταν στον έλεγχό μου. Αλλά όταν βγάζεις κάτι τέτοιο έξω, επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Όταν η Χόλντσκλοου μίλησε για την ψυχική της ασθένεια, ήρθε ξανά σε επαφή με τον παιδικό της φίλο Μέτα Γουόρλ Πις (Ρον Αρτέστ) ο οποίος «ανοίχθηκε» κι αυτός για τα θέματα ψυχικής υγείας που είχε. Πήρε μέρος στο φιλμ μιλώντας για τα δικά του προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία αποκαλύφθηκαν όταν ευχαρίστησε τον ψυχίατρό του μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

  • «Όταν βγήκα στη δημοσιότητα, μπροστά σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους και είπα, θέλω να ευχαριστήσω τον ψυχίατρο μου, ο κόσμος με είπε τρελό. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι είμαι τρελός επειδή προσπαθούσα να θεραπεύσω τον εαυτό μου. Προχώρησα στην καθημερινότητά μου γιατί δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπομαι».

maxresdefault

ΒΡΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΗΣ

Καθισμένη σε ένα καφέ στο τρένο της Βιτζίνια, λιγότερο από πέντε μίλια μακριά από εκεί που ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα, η Χόλντσκλοου δεν είναι πλέον ένα αστέρι του μπάσκετ. Ακόμα βέβαια παίζει λίγο, αλλά κυρίως ασχολείται με το crossfit και τη γιόγκα. Είναι στους δρόμους αρκετά, καθώς μιλάει σε κολέγια για την ψυχική και πνευματική υγεία. Μπήκε σε μια νέα περίοδο στη ζωή της!

chamique-holdsclaw

Ο εσωτερικός της κύκλος πλέον είναι μικρός, καθώς απαριθμούνται οκτώ φίλοι, συμπεριλαμβανομένου και της συγκατοίκου της στο κολέγιο με την οποία είναι και πιο κοντά. Επισκεπτόταν συχνά τη Σάμιτ η οποία μάλιστα την επέπληττε για να την επισκέπτεται ακόμα πιο, συχνά ωστόσο δυστυχώς η θρυλική προπονήτρια πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή.

«Ήμασταν εκεί γι’ αυτήν. Πάντα πηγαίναμε να την υποστηρίξουμε γιατί σήμαινε πάρα πολλά για μας» έλεγε η Σαμίκ για την Πατ Σάμιτ.

Tennessee head coach Pat Summitt, left, helps Chamique Holdsclaw, right, hold up her jersey during halftime a ceremony retiring her number 23 Thursday, Feb. 1, 2001 in Knoxville, Tenn. It's only the fourth number retired by the Lady Vols. The others are Holly Warlick's 22 (1976-80), Bridgett Gordon's 30 (1985-89) and Daedra Charles' 32 (1988-91).(AP Photo/Wade Payne) ORG XMIT: TNWP108

Η Χόλντσκλοου περνάει τα πρωινά της προωθώντας το ντοκιμαντέρ της σε ειδησεογραφικούς σταθμούς και ακόμα είναι μία σταρ του μπάσκετ με τους ανθρώπους να της ζητούν συχνά να βγουν μια φωτογραφία μαζί. Η ίδια δεν θέλει ο κόσμος να τη γνωρίζει γι’ αυτό όμως. Είναι ένας άνθρωπος που βγήκε και μίλησε για τη διπολική διαταραχή, ο άνθρωπος αυτός που θα είναι γνωστός στη νέα γενιά των παικτών επειδή μίλησε για την πνευματική αρρώστια. Γιατί κράτησε μια γενναία στάση που ξεπερνάει το μπάσκετ.

  • «Είμαι πραγματικά χαρούμενη. Κάποιοι με ρωτούν: Θα επιστρέψεις να παίξεις; Τους απαντώ όχι. Αυτή είμαι τώρα. Είμαι αυτή που ευχόμουν να ήμουν και πριν. Τώρα είμαι κάπως σαν την… Κυρία Πνευματική Υγεία».

Κοιτάει μπροστά πλέον συνέχεια και κοιμάται στο δικό της κρεβάτι. Χαλαρώνει, ηρεμεί στην ησυχία της που επιτέλους βρήκε!

chamique-holdsclaw4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή