Μετά την Μπάρτσα, υπάρχει ζωή;

4102

Η μία άποψη -που φυσικά μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους- λέει πως την Μπαρτσελόνα δεν την αφήνεις! Πώς να φύγεις από τον πιο πετυχημένο σύλλογο του 21ου αιώνα; Μόνο αν δεν έχεις τα λογικά σου. Ο αντίλογος βέβαια έρχεται αυτόματα και μάλιστα με ακράδαντα στοιχεία, σε σημείο που τείνει να γίνει κανόνας.

Ο Σαμουέλ Ετό έφυγε και επέλεξε να ακολουθήσει τον Μουρίνιο στην Ίντερ και κέρδισε το «τρεμπλ» στην Ιταλία. Ο Λουίς Φίγκο πήγε στη μισητή Ρεάλ Μαδρίτης και παρ’ όλο που του πέταξαν στο «Καμπ Νόου» κεφάλι γουρουνιού, κραυγάζοντας «προδότη», κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Γιάγια Τουρέ, ναι, αναμφισβήτητα έχασε την ευκαιρία να προσθέσει περισσότερους τίτλους Τσάμπιονς Λιγκ στο βιογραφικό του, αλλά δεν του έπεσε κι άσχημα το πρωτάθλημα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Σίτι όντας αναντικατάστατο μέλος κι όχι ανενεργός.

Αυτά βέβαια είναι μερικά ιδανικά παραδείγματα γι αυτούς που αποχώρησαν από το «Καμπ Νόου» και συνέχισαν σε άλλους συλλόγους. Είναι τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα. Η τύχη βέβαια μπορεί να μην χαμογέλασε το ίδιο σε όλους ωστόσο οι περισσότεροι δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Το να φτάνεις στην Μπαρτσελόνα σημαίνει ότι μπορείς να σταθείς οπουδήποτε επάξια. Από κει και πέρα είναι και θέμα επιλογής και φυσικά προσδοκιών. Είτε θα θαυμάζεις τον Μέσι από την καλύτερη θέση και μάλιστα τζάμπα (πάγκο) είτε θα αποχωριστείς το μεγαλείο ενός κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα αλλά θα συνεχίσεις να παίζεις, να διακρίνεσαι, να είσαι ανταγωνιστικός.

082914-soccer-douglas-pereira-pi-mp-vresize-1200-675-high-20

Ας ξεκινήσουμε από ένα πρόσφατο και ανώδυνο παράδειγμα. Ο Ντάγκλας Περέιρα ντο Σάντος, έπαιξε σε δύο σεζόν στην Μπαρτσελόνα, όλα κι όλα 380 λεπτά και έφυγε δανεικός για την Σπόρτινγκ Χιχόν. Υποτίθεται ότι θα ήταν ο αντικαταστάτης -made in Brazil μάλιστα- του Ντάνι Άλβες (πήγε στη Γιουβέντους) αλλά… φευ! Θα επιστρέψει για την καθιέρωση; Δύσκολο!

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΔΡΟ

chelsea-v-newcastle_0364

Ο Πέδρο ξεκίνησε και σκόραρε στον τελικό του 2011 του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στη συνέχεια, με τον Αλέξις Σάντσες μπροστά του και μετέπειτα με τον Νειμάρ, περιθωριοποιήθηκε. Όντας απογοητευμένος, άκουσε τις συμβουλές των φίλων και της οικογένειάς του και αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα για την Τσέλσι. Πως είναι η κατάσταση πλέον; Αποτελεί δεύτερη επιλογή, πίσω από τους Γουίλαν, Όσκαρ και Αζάρ όντας ίσως περισσότερο παραγκωνισμένος από όσο θα ήταν ως πρώτη επιλογή πίσω από τους Σουάρες και Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα.

ΗΓΕΤΗΣ Ο ΑΛΕΞΙΣ ΣΑΝΤΣΕΣ

1aa6b434251cb5f81b67095af4ed73d3_large

Από την Μπαρτσελόνα έφυγε επίσης και ο Αλέξις Σάντσες για τον ίδιο λόγο με τον Πέδρο. Ο ανταγωνισμός μπροστά είναι τόσο αυξημένος στην Μπάρτσα που οι ευκαιρίες για να πατήσει χορτάρι θα έρχονταν μόνο με θαύμα. Αρχικά, λέγονταν πως θα πήγαινε στην Λίβερπουλ για να αποτελέσει αντικαταστάτης του Λούις Σουάρες, αλλά εν τέλει επέλεξε τον Αρσέν Βενγκέρ και την Άρσεναλ. Του πήρε λίγο χρόνο, αλλά βρήκε τον ηγετικό του ρόλο βγαίνοντας από τη σκιά του Μέσι.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΛΑΤΑΝ

barcelonavespanyollaligaxrhcvcprd1dxΑκόμα ένας που βρίσκονταν στο… σκοτάδι στην Μπαρτσελόνα ήταν ο «πολύς» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Εδώ, υπάρχουν δύο εκδοχές για τους λόγους της αποχώρησής του. Η μία λέει, πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέκαθεν θαύμαζε την ικανότητα του Ζλάταν, τον πίστευε και ήθελε να τον κάνει ακόμα καλύτερο. Όταν όμως αντιλήφθηκε ότι ο Ζλάταν δεν υπάκουε στην τακτική και συνέχισε να παίζει απλά το παιχνίδι του δίχως να βελτιώνεται (ανάλογα με τα «θέλω» του Πεπ), ο Γκουαρδιόλα άρχισε να αποθαρρύνεται με την περίπτωσή του.

Η άλλη θεωρία κάνει λόγο πως ο Γκουαρδιόλα πίστευε εξ αρχής πως ο Ζλάταν δεν ταίριαζε στο αγωνιστικό στυλ της Μπαρτσελόνα, αλλά αυτό ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει μετά την αποχώρηση του Σάμουελ Ετό.

Ο Ζλάταν έμεινε μόλις έναν χρόνο στην Μπαρτσελόνα και φυσικά όταν αποχώρησε δεν δημιούργησε κανένα κενό στην ομάδα. Η συνέχεια βέβαια γι αυτόν, δεν ήταν άσχημη ακόμα κι αν δεν κέρδισε τον τίτλο στην Ιταλία, ανταμείφθηκε στη Γαλλία παίρνοντας σερί πρωταθλήματα πριν μετακομίσει στο Όλντ Τράφορντ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΒΙΓΙΑ

david_villa_-_01

Δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται και ο Νταβίντ Βίγια που επέλεξε να φύγει από το πλευρό και την ασφάλεια του Μέσι. Μπορεί να έχει κατακτήσει μόνο έναν τίτλο από τότε, αλλά για ΠΟΙΟΝ τίτλο μιλάμε. Τον πρώτο της Ατλέτικο Μαδρίτης μετά από 18 χρόνια. Ένα ιστορικό πρωτάθλημα αναμφισβήτητα. Δεν έκανε τον θόρυβο του Ετό στην Ιταλία, που κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ του Μουρίνιο, αλλά δικαιωμένο τον λες κι αυτόν.

Ο ΣΕΣΚ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΙΔΙΟΣ

FC Barcelona v Malaga CF - La Liga

Ακόμα ένας που μπήκε κάτω από τις… φτερούγες του Μουρίνιο ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγκας. Επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα το 2011 και ο Γκουαρδιόλα άλλαξε το σύστημά του από 4-3-3 σε 3-4-3 για να δημιουργήσει χώρο γι αυτόν, με τον Φάμπρεγκας να τοποθετείτε στην κορυφή τους «διαμαντιού» πίσω από τον καλό του φίλο Λιονέλ Μέσι. Ο Σεσκ ήταν κάπως και σαν λαϊκή απαίτηση καθώς θεωρούνταν παιδί της Μπαρτσελόνα.

Ο Φάμπρεγκας δεν στέριωσε στην Βαρκελώνη. Δεν κόλλησε. Ο Βενγκέρ τον είχε στην κορυφή της λίστας του για να επιστρέψει στο Λονδίνο και ο Ισπανός έγινε ξανά κάτοικος Λονδίνου. Όχι για την Άρσεναλ όμως, την πρώην του ομάδα, αλλά για την Τσέλσι. Ο απολογισμός του; Πήρε το πρωτάθλημα Αγγλίας με την Τσέλσι ωστόσο η ανάμνηση του Φάμπρεγκας της Άρσενάλ έμοιαζε μακρινή. Στην Βαρκελώνη βέβαια συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να κάνει υπομονή όταν ήταν νέος και να περίμενε τη σειρά του για καθιέρωση στον σύλλογό του, αλλά εκείνος προτίμησε να φύγει για την Άρσεναλ.

«ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ ΜΑΣ»

BARCELONA - NOVEMBER 23: Luis Figo of Real Madrid is bombarded by missiles as he attempts to take a corner during the La Liga match between FC Barcelona and Real Madrid played at the Nou Camp Stadium, Barcelona, Spain on November 23, 2002. (Photo by Firo Foto/Getty Images)

Η λέξη «προδότης» είναι σκληρή ωστόσο για τους Καταλανούς ο Λουίς Φίγκο την αξίζει. Δεν ξέχασαν τι έκανε, ακόμα κι αν τα χρόνια πέρασαν και μάλιστα το 2015, τον απέρριψαν από την ομάδα των All Star της Μπαρτσελόνα, στα προεόρτια του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, με την αιτιολογία «αυτός δεν ξαναφοράει πάνω του τη φανέλα μας».

Ο Μίκαελ Λάουντρουπ δεν έφτασε στα επίπεδα μίσους του Φίγκο. Σε τελική ανάλυση, ήταν μία αναγκαστική επιλογή καθώς ο κανονισμός των τριών ξένων τον περιόριζε στην Βαρκελώνη. Μπορεί να κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Ρεάλ αλλά ποτέ δεν έφτασε στις μέρες δόξας του στης Μπαρτσελόνα.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΕ, ΑΠΛΑ… ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

SPAIN - FEBRUARY 06: SPANISCHER POKAL 96/97 REAL MADRID - FC BARCELONA 1:1; RONALDO/BARCELONA (Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images)

toureΟ Ρονάλντο, ο κανονικός, το «Φαινόμενο», φόρεσε επίσης κι αυτός τις δύο φανέλες των μεγαθήριων της Ισπανίας και της Ευρώπης, αλλά ενδιάμεσα είχε προηγηθεί η Μίλαν. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα με τη Ρεάλ σκοράροντας 83 γκολ σε 127 παιχνίδια. Σαφέστατα ένα από τα παραδείγματα που μετά την Μπαρτσελόνα μπορούσε να κάνει επιτυχημένα το οτιδήποτε σε κάθε σύλλογο.

Ίδια περίπτωση είναι και ο Γιάγια Τουρέ. Απέδειξε με την παρουσία του στο «Καμπ Νόου» πως αφού στάθηκε επάξια στην Μπαρτσελόνα, μπορεί να παίξει σε οποιονδήποτε σύλλογο. Έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Σίτι και αναμφίβολα συγκαταλέγονταν στα αστέρια της Premier League. Όσο για τον λόγο αποχώρησής του από την Βαρκελώνη; Ο Γκουαρδιόλα προτιμούσε τον Μπουσκέτς και ο Τουρέ αναζήτησε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του. Να όμως που βρήκε μπροστά του ξανά τον πρώην προπονητή του.

ΟΙ ΚΡΚΙΤΣ ΚΑΙ ΧΛΕΜΠ

bojan_krkic_celebrate

Σε περσινή του συνέντευξη ο Τζέραρντ Ντεουλοφέου της Έβερτον (σ.σ. προέρχεται από την Μπαρτσελόνα Β) είχε πει πως «ήθελα να παίξω στην Μπαρτσελόνα αλλά πολύ περισσότερο θέλω να είμαι ποδοσφαιριστής, να παίζω. Δεν θα γίνονταν στην Μπαρτσελόνα οπότε προχώρησα». Αυτό το δόγμα ακολούθησε και ο Μπόγιαν Κρκιτς (αλλά και ο Άλεξ Χλεμπ) που μπορεί η καριέρα που διαγράφει να είναι φανταχτερή ωστόσο παίζει, δεν κάθεται στον πάγκο.

Για τον Τσάβι, η Μπάρτσα είναι… κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος. Για τον Ζλάταν, ένα… πέρασμα και τίποτα παραπάνω. Η ζωή συνεχίζεται… Το μόνο σίγουρο είναι πως για να έχεις φτάσει μέχρι την Μπαρτσελόνα, σημαίνει ότι κάτι αξίζεις!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή