Λίβερπουλ-Μαν. Γιουνάιτεντ: Γιατί μισιούνται τόσο πολύ;

2209
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Ίσως το πιο μεγάλο ντέρμπι στην Αγγλία είναι αυτό ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παρότι οι δύο ομάδες εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις, που απέχουν πολλά χιλιόμετρα η μία από την άλλη, και έχουν συμπολίτισσες ομάδες να μισούν (!), η μεταξύ τους κόντρα είναι μεγαλύτερη, σε σημείο που να αποτελεί το απόλυτο ντέρμπι μίσους στο Νησί.

ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Το θέμα είναι ότι αυτή η έχθρα δεν είχε από την αρχή ποδοσφαιρικό υπόβαθρο, ούτε καν αθλητικό. Κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης (18ος αιώνας), οι δύο πόλεις, το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ, γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Από τη μία, το λιμάνι του Λίβερπουλ αποτελούσε το κέντρο του εμπορίου στη δυτική Ευρώπη, σε στρατηγική θέση και σε κρίσιμο σημείο. Από την άλλη, η πόλη του Μάντσεστερ με την ανάπτυξη της μανιφακτούρας και της βιομηχανίας. Ωστόσο δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το λιμάνι στον τομέα του εμπορίου και έτσι η τοπική διοίκηση σκαρφίστηκε κάτι έξυπνο: έφτιαξαν ένα κανάλι ώστε τα πλοία να μη χρειάζεται να περνάνε από το λιμάνι του Λίβερπουλ και να αποθέτουν εμπορεύματα και προϊόντα κατευθείαν στο Μάντσεστερ!

main-qimg-004722ce9f00bbfe45ab7c289f59cada-c

ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

Αυτό συνετέλεσε στη μεταστροφή των δεδομένων, με το Μάντσεστερ να αναλαμβάνει τα ηνία στο εμπόριο και τη βιομηχανία, κάτι που οι κάτοικοι του Λίβερπουλ δεν συγχώρησαν ποτέ. Για να ξεφύγουμε, όμως, από όλο αυτό, καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι τώρα οι ομάδες μισιούνται εξαιτίας ενός… καναλιού, να σημειώσουμε ότι απλά αυτή η έχθρα μεταφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και στο ποδόσφαιρο. Η Λίβερπουλ για δεκαετίες είχε τα πρωτεία στο Νησί, κατακτώντας τα περισσότερα πρωταθλήματα, αλλά και ευρωπαϊκά. Όλα ανατράπηκαν όταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανέλαβε το τιμόνι της Γιουνάιτεντ και κατά τη διάρκεια της θητείας του οι “κόκκινοι διάβολοι” ξεπέρασαν σε πρωταθλήματα τη Λίβερπουλ. Αναλυτικά οι τίτλοι των δύο ομάδων:

main-qimg-752833a565fadce9785480b587ce364c

ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΝΤΡΑ

Ωστόσο, πάντα οι δύο πόλεις και οι δύο ομάδες ήταν σε διαρκή κόντρα μεταξύ τους για το ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στο καλλιτεχνικό τομέα. Το Λίβερπουλ ανέδειξε τους Beatles, οι οποίοι κατέκτησαν όλη την Ευρώπη μουσικά, ενώ οι οπαδοί των “ρεντς” δανείστηκαν ένα κομμάτι των Pink Floyd. Κάτι ανάλογο έγινε και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η αγωνιστική άνοδος της Γιουνάιτεντ συνέπεσε και με το ξεπέταγμα των Oasis που ξεκίνησαν από το Μάντσεστερ. Ωστόσο, ακόμα και όταν η Λίβερπουλ μονοπωλούσε τους τίτλους στην Αγγλία, η Γιουνάιτεντ ήταν ήδη ένα πασίγνωστο κλαμπ παγκοσμίως, με παίκτες-σταρ όπως ο Τζορτζ Μπεστ, που συγκέντρωναν τα βλέμματα της δημοσιότητας σε κάθε τους κίνηση.

main-qimg-6d0f2fa2223da954d018572a840adbe0-c

Αφού έγινε το προσπέρασμα των “κόκκινων διαβόλων” επί εποχής Φέργκιουσον, το μίσος έγινε ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η Λίβερπουλ μπήκε σε μια μακρά περίοδο ξηρασίας, που έδειξε να σπάει με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005. Ωστόσο η κούπα της Πρέμιερ Λιγκ δεν ξανακατέβηκε στο Λιμάνι, αντιθέτως για κάποια χρόνια έδειξε να εγκαθίσταται στο Μάντσεστερ, κάτι που έκανε τις σχέσεις μεταξύ των οπαδών ακόμα χειρότερες. “Are you watching, Manchester?” και “Who the f*** are Man United?” είναι κάποια από τα προκλητικά συνθήματα των φίλων της Λίβερπουλ προς αυτούς της Γιουνάιτεντ, οι οποίοι απαντάνε: “Feed the Scousers! Let them know it’s Christmas time!” και “19 times and that’s a fact!”, με άκρως υποτιμητικό τρόπο.

main-qimg-5267800be230be6b05c555462d8f71d9-c main-qimg-4da4abd5579ba7efee68efbdcde3be6d-c main-qimg-0b5187e60de8ba2dc50c67fbcd161f3c-c

Όσα χρόνια και να περάσουν, πάντα αυτό το ντέρμπι θα ξεχωρίζει στην Αγγλία. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες του Νησιού μισιούνται μεταξύ τους, αφού πάντα θα νιώθουν την ανάγκη να έχουν έναν ανταγωνιστή, έναν αιώνιο αντίπαλο που θα τους αναγκάζει να είναι στην τσίτα και να βελτιώνονται, για να τον ξεπεράσουν…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή