Η ιστορία του Σόνι Φασάνου: “Δεν γίνεται. Είμαι γκέι. Λυπάμαι, αντίο”!

2480

Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα, όπως παραδέχονται όλοι. Έχουμε αναρωτηθεί, όμως, αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν είναι και τόσο άντρες; Και σίγουρα, θα βρίσκονται πολλοί σε αυτόν τον χώρο, αλλά ποιος έχει το θάρρος και το θράσος να το παραδεχτεί δημόσια; Γιατί υπάρχει το… ταμπού, που λένε ότι η μπάλα είναι για σκληρούς. Και με αφορμή αυτήν τη σκέψη που κάναμε, θυμόμαστε τον πρώτο ποδοσφαιριστή που παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι γκέι. Έναν παίκτη που έπαιζε στην Αγγλία, είχε πολλά λεφτά για εκείνη την εποχή, κατέληξε στο τέλος να μην έχει φράγκο και βρέθηκε κρεμασμένος σε ηλικία 37 ετών, μέσα σε ένα γκαράζ.

justin-fashanu-gsj-1

Ήταν ο Σόνι Φασάνου. Ο πρώτος νέγρος ποδοσφαιριστής που παραδέχτηκε ότι είναι γκέι δημόσια. Μάλιστα, μία εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων στην Αγγλία, η “Sun”, είχε βγάλει πρωτοσέλιδο το 1990 και έλεγε: “Το αστέρι του 1 εκατ. λιρών λέει: Είμαι ΓΚΕΪ”. Μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Ο Φασάνου έβγαλε πολλά λεφτά και από το ποδόσφαιρο και από άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, η εφημερίδα τότε του είχε δώσει πάνω από 15.000 λίρες για να κάνει αυτή τη δήλωση. Λεφτά που τα είχε ανάγκη, γιατί το 1 εκατ. λίρες που είχε πάρει τη δεκαετία του ’80 είχε κάνει φτερά.  Ο Σόνι είχε πάει και στην Αμερική, προσπάθησε να παίξει εκεί ποδόσφαιρο, άλλαξε 18 ομάδες και δεν στέριωσε πουθενά. Γύρισε στην Αγγλία και ξανά τίποτα. Έπαιξε σε: Νόριτς, Αδελαΐδα, Νότιγχαμ, Σαουθάμπτον, Νοτς Κάουντι, Μπράιτον, Λος Άντζελες, Μπράιμεν, Μάντσεστερ Σίτι, Γουέστ Χαμ, Λέιτον, Χάμιλτον, Σάουθχολ, Τορόντο, Νιουκάστλ, Τορκί, Ερντιόνιανς, Τρέλμποργκ, Χαρτς, Ατλάντα, Μιραμάρ. Ακόμα και στις εθνικές Κ21 της Αγγλίας.san-fasanou

Στις ΗΠΑ μάλιστα, είχε προβλήματα. Ένας 17χρονος του είχε κάνει καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση. Βρέθηκε αντιμέτωπος ακόμα και με 20 χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος δεν το άντεχε όλο αυτό. Αν και νεαρός, έχοντας βρεθεί με πολλά λεφτά στα χέρια του, ήταν άφραγκος και ένιωσε αδύναμος. Ώσπου μία μέρα, στις 2 Μαΐου του 1998, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Κρεμάστηκε σε ένα γκαράζ, κοντά σε έναν χαμάμ γκέι, που είπαν ότι εκεί πέρασε τις τελευταίες του ώρες. Άφησε επίσης ένα γράμμα, αλλά το σοκαριστικό είναι αυτό που γράφουμε και στον τίτλο. Βρήκαν στο σπίτι του έναν τοίχο χαραγμένο και έλεγε πάνω: “Δεν γίνεται τίποτα. Είμαι γκέι. Λυπάμαι, αντίο”!

  • Όνομα: Τζαστίνους Σόνι Φασάνου
  • Γεννήθηκε στο Χάκνεϊ του Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου 1961
  • Πέθανε στις 2 Μαΐου 1998
  • Θέση: Επιθετικός
  • Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος. Παράτησε τη μητέρα του με 2 παιδιά. Αυτόν και τον Τζον που επίσης ήταν ποδοσφαιριστής.
  • Ο Σόνι, στα 15 του ήταν κορυφαίος της ηλικίας του στο μποξ. Αλλά τελικά τον κέρδισε το ποδόσφαιρο, αν και ήθελε να παίζει μποξ.
  • Πήρε 1 εκατ. λίρες από τη Νότιγχαμ Φόρεστ που τότε έπαιρνε τα πρωταθλήματα.
  • Έγινε ο πρώτος νέγρος της χώρας που η μεταγραφή του κόστισε τόσα πολλά λεφτά.
  • Το γκολ που είχε βάλει με τη Λίβερπουλ το 1980-81 είχε βγει το καλύτερο της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή