Οι γυναίκες Ultras της Γιούβε

405

Βρισκόμαστε στο 2013. Τότε κατά τη διάρκεια του Σούπερ Καπ της Ιταλίας μεταξύ της Γιουβέντους και της Λάτσιο, μια φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου.
Η εικόνα της οπαδού συνοδεύεται από τη λεζάντα «η σέξι οπαδός της Γιουβέντους». Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν πως ήταν φωτομοντάζ. Ήταν η στιγμή που σχεδόν όλοι έμαθαν πως υπάρχουν οι Dominae, ένα ενεργό γυναικείο τμήμα ποδοσφαιρικού συνδέσμου αλλά και πως η κοπέλα αυτή κάνει κάτι που λίγες γυναίκες θα τολμούσαν.

Η Βαλέρια Βισκέτι, από Βίτερμπο, είναι η ηγέτης του γυναικείου τμήματος ενός από τους μεγαλύτερους συνδέσμους των μπιακονέρι. Διανύει, περίπου, 600 χιλιόμετρα πήγαινε και άλλα τόσα έλα για δει έναν εντός έδρα αγώνα της ομάδας της. Ζει κάθε ματς με το ίδιο πάθος που τον ζει ένας άντρας. Μια ηγετική μορφή που καταπίνει χιλιόμετρα για τα χρώματα του συλλόγου. Πόσες γυναίκες έχουν έναν τέτοιο ρόλο;

Η αρχηγός των Dominae θεωρεί το οπαδικό κίνημα ως μια επιλογή ζωής και σε καμία περίπτωση μια ευκαιρία για να γίνει κάποιος διάσημος. Τα όσα γράφτηκαν εκείνες τις ημέρες για την ίδια, μαζί με την φωτογραφία της, την ενόχλησαν. Η Βαρέλια οργάνωνε την κερκίδα. Αυτό την ενδιαφέρει, γι’ αυτό περιμένει τις Κυριακές.

Μπήκε στην οικογένεια της Γιουβέντους από μικρή. Ο πατέρας της την έπαιρνε μαζί στο γήπεδο για να δουν την μπιανκονέρο φανέλα. Ταξίδευε 600 χιλιόμετρα για 90 λεπτά. Για να δει την αγαπημένη της ομάδα.

Οι Dominae δημιουργήθηκαν πριν 7 χρόνια. Μέλη τους δεν είναι μόνο κορίτσια από το Τορίνο αλλά από ολόκληρη την Ιταλία και το εξωτερικό. Εχουν την δική τους θέση στο πάνω διάζωμα της κούρβα sud, ακολουθούν την ομάδα και στα εκτός έδρας ματς.

«Θα μπορούσα να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή», είχε πει παλιότερα η Βαλέρια, γεγονός που δεν το βλέπουν όλοι με καλό μάτι. Βλέπετε, ο κώδικας της εξέδρας επιβάλλει να είσαι πανέτοιμος να υπερασπιστείς τα πανό σου ακόμη και με βία, αν είναι απαραίτητο.

Ποια η άποψη της Βαλέρια για τον κόσμο των Ultras; «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος των Ultras έχει διαφοροποιηθεί. Παλιά δεν υπήρχαν ούτε αστυνομικές συνοδείες, ούτε κάμερες, ούτε προστατευτικά κιγκλιδώματα. Τότε μόνο οι πραγματικοί αρχηγοί κάθονταν στην πρώτη γραμμή της εξέδρας», είχε πει.

Τα πιστεύω σου σμιλεύονται σύμφωνα με αυτό που έχεις στο μυαλό σου και όχι με αυτό που δείχνεις ή αυτό που είσαι (άνδρας ή γυναίκα). «Μία γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερο τη νοοτροπία της εξέδρας απ’ ότι πολλοί άνδρες», υποστηρίζει η ίδια και όταν είχε αναλάβει χρέη οργανωτή το είχε δεχτεί με μεγάλη χαρά.


«Έτσι θέλησε ο αρχηγός του γκρουπ μου. Και αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Πιστεύω πως το αξίζω ύστερα από πολλά χρόνια επιμελούς παρουσίας στους αγώνες της Γιουβέντους. Θέλω μόνο να βοηθώ στην ενίσχυση της ομάδας μου. Στην προσωπική μου ζωή είμαι πιο ντροπαλή και δεν θέλω να αποτελώ το κέντρο της προσοχής», είχε πει.

Την καλύτερη της ατάκα όμως την φυλάξαμε για το τέλος. Όταν η Γιούβε πριν περίπου μια πενταετία είχε βάλει cheerleaders στο γήπεδο, η Βαλέρια και όλο το γκρουπ είχε αντιδράσει. Μέσα σε μια φράση είναι όλη τους η φιλοσοφία. «Εμείς αποτελούμε καρδιά και φωνή, όχι βυζιά και κώλους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή