Η δύναμη ψυχής της Πατ Σάμιτ!

179

Η «Μεγάλη Κυρία» του μπάσκετ «αποχώρησε» έχοντας δώσει την πιο μεγάλη μάχη της ζωής της. Στο δικό της παρκέ και κυρίως, μην αφήνοντας ποτέ μα ποτέ τον εαυτό της να το βάλει κάτω! Αρνούνταν πεισματικά το ρήμα «παρατάω». Το εμφυσούσε καθημερινά στην 38η πορεία της στο κολεγιακό πρωτάθλημα στις 161 παίκτριές της που δούλεψε όλα τα χρόνια, ήταν η δεύτερη φύση της, οπότε δεν θα μπορούσε να μην το κάνει πράξη η ίδια για τον εαυτό της!

«Μαζί θα κερδίσουμε»

Πατ Σάμιτ  


Η Πατρίσια Σου Σάμιτ ή κατά κόσμον Πατ Σάμιτ -η κορυφαία προπονήτρια μπάσκετ όλων των εποχών η οποία σε 38 χρόνια καριέρας στο NCAA με τις Lady Vols του Τενεσί κατέκτησε 8 πρωταθλήματα έχοντας συνολικές νίκες 1.098 και μόλις 208 νίκες (84,1% ποσοστό επιτυχίας), τις περισσότερες ακόμα και από άντρες προπονητές (1.043 έχει ο Μάικ Σιζέφσκι)- στις 28 Ιουλίου του 2016 «έφυγε» ήσυχα και ήρεμα από τούτο τον κόσμο…

pat_summitt_with_8_trophies_-_credit_-_patrick_murphy-racey_0b7e98d1a10a737f9958a1ce54ec1d72.nbcnews-ux-2880-1000

ΤΟ «ΑΝΤΙΟ» ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΗΣ, ΤΑΪΛΕΡ

«Από το 2011, η μητέρα μου αγωνίστηκε τον τύπο της νόσου Αλτσχάιμερ όπως έκανε με τον πιο σκληρό αντίπαλό της στο μπάσκετ. Το έπραξε γενναία, αποφασιστικά όπως έκανε πάντα με όλους τους αντιπάλους της. Είναι αρκετά δύσκολο να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι δεν είναι πια μαζί μας, μπορούμε όμως πλέον να βρούμε την ειρήνη και τη γαλήνη γι’ αυτήν γνωρίζοντας ότι δεν κουβαλάει το βαρύ φορτίο της ασθένειάς της» ήταν τα λόγια που έγραψε ο γιος της, ο Τάιλερ Σάμιτ.

«Στη ζωή κερδίζεις με τους ανθρώπους»

Πατ Σάμιτ

pat-summitt-1

«Για 64 χρόνια, η μητέρα μου έχτισε τον τρόπο ζωής της με μια ισχυρή σχέση με τον Κύριο και Σωτήρα της, Ιησού Χριστό, με αγάπη για την οικογένειά της και τις παίκτριές της αλλά και τις θεμελιώδεις αρχές που την ακολουθούσαν για τη σκληρή δουλειά της, η οποία αντανακλούσε στη φιλοσοφία της: «Στη ζωή θα κερδίσεις με τους ανθρώπους»!

ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Η Πατ Σάμιτ ξεκίνησε την καριέρα της στην προπονητική το 1974, το 1984 κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τη γυναικεία Εθνική ομάδα των ΗΠΑ και το 1987 κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Πέραν των 8 πρωταθλημάτων που κατέκτησε με τις Lady Vols του Τεννεσί, αναδείχθηκε 7 φορές προπονήτρια της χρονιάς στο NCAA ενώ της απενεμήθη και το βραβείο «Νέιμσμιθ» ως «προπονήτρια του 20ού αιώνα». Από τον Οκτώβριο του 2000 μάλιστα είναι μέλος του Hall of Fame, όταν τον προηγούμενο Ιούνιο είχε μπει και στο Hall of Fame Γυναικών, ενώ βρέθηκε στο Νο 11 της λίστας με τους 50 καλύτερους προπονητές όλων των εποχών όντας η μοναδική γυναίκα.

«Δούλεψε σκληρά για το πάθος σου»

Πάτ Σάμιτ

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Όλες αυτές οι επιτυχίες όμως, τα βραβεία και οι τίτλοι, πραγματικά μοιάζουν ασήμαντα μπροστά σε αυτό για το οποίο πάλεψε και αντιστάθηκε. Η Πατ Σάμιτ το 2011 ξεκίνησε να έχει κενά μνήμης. Να ξεχνάει τα κλειδιά της, τις ώρες συναντήσεων με την ομάδα, μέχρι που η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να ξεχνάει και τα συστήματα που είχε σχεδιάσει για την ομάδα της. Οι άνθρωποί της και οι άμεσοι συνεργάτες της θορυβήθηκαν και τον Αύγουστο του 2011 η Σάμιτ επισκέφτηκε την κλινική Mayo του Rochester ώστε να διαπιστωθεί γιατί πάσχει από κενά μνήμης.

«Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το πόσα ξέρεις μέχρι να μάθουν πόσο πολύ νοιάζεσαι»

Πατ Σάμιτ

PatSummitt-ESPNImages

Οι γιατροί τής είπαν να καθίσει ακίνητη για 20 λεπτά, ωστόσο η Σάμιτ μετά από μερικά λεπτά σηκώθηκε να φύγει με τη νοσοκόμα να αδυνατεί φοβισμένα να τη συγκρατήσει. Τα τεστ δεν τα πέρασε. Όπως εξηγούσε εκνευρισμένος ο γιος της Τάιλερ, «δεν της έκαναν τεστ για την ηγετικότητα. Ούτε για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ούτε για το μπασκετικό IQ. Της έκαναν απλά ερωτήσεις που δεν θα τις απαντούσε ούτε πριν από 10 χρόνια», ωστόσο η ουσία ήταν πως η Σάμιτ έπασχε από έναν τύπο Αλτσχάιμερ.

«Η επιτυχία είναι ένα πρότζεκτ το οποίο πάντα βρίσκεται υπό ανακατασκευή»

Πατ Σάμιτ

Δεν το δέχτηκε αρχικά, φημολογείται μάλιστα πως επιτέθηκε σε έναν από τους γιατρούς που της το ανακοίνωσαν, ωστόσο στη συνέχεια παραδέχτηκε: «Δεν μπορώ να το αλλάξω. Αλλά μπορώ να προσπαθήσω να κάνω κάτι για αυτό».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙ

summittweb

Η Σάμιτ, παρά τις παροτρύνσεις να σταματήσει το μπάσκετ και να αποσυρθεί προκειμένου να μην πιέζεται και να ηρεμήσει, αρνήθηκε πεισματικά με έναν εκ των άμεσων  συνεργατών της να τονίζει: «Στις ομιλίες της προς τις παίκτριές της μιλάει συχνά για την απόλυτη αφοσίωση που πρέπει να έχουν και για τη θέληση να μην τα παρατάνε ποτέ. Τώρα επιδεικνύει τις αρετές για τις οποίες μιλούσε. Η Πατ θα τρέξει αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος». Συνέχισε να προπονεί και μάλιστα κάθισε και μίλησε ανοικτά στις παίκτριές της γιατί «ήθελα να καταλάβουν τι περνάω, αλλά να ξέρουν ότι δεν τα παρατάμε ποτέ από τη ζωή. Συνεχίζουμε…» ήταν τα λόγια της.

«Δεν μπορείς ποτέ να ελέγξεις αυτά που θα συμβούν, αλλά μπορείς να ελέγξεις το πώς θα τα διαχειριστείς»

Πατ Σάμιτ

Η ΠΑΤ ΠΑΡΗΓΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ

coach-Pat-Summitt

Η δύναμη ψυχής που επέδειξε η Σάμιτ ήταν τέτοια που συχνά η ίδια παρηγορούσε τους ανθρώπους της λέγοντάς τους «μην ανησυχείτε για μένα» αλλά και αστειευόμενη με τον εαυτό της πολλές φορές αναφέροντας «ξέχασα ότι… έχω Αλτσχάιμερ». Στον γιο της, τον Τάιλερ, ο οποίος ήταν παντού μα παντού μαζί της, στους αγώνες, τα ταξίδια, στις προπονήσεις συνήθιζε να του λέει «να είσαι πάντα ανοιχτός, να κάνεις ένα βήμα μπροστά και να αντιμετωπίζεις κατάματα την αλήθεια».

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επιτυχία»

Πατ Σάμιτ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «WE BACK PAT»

Στην πιο απαιτητική της χρονιά, τη σεζόν 2011-12, η Σάμιτ τελείωσε με 27-9 ρεκόρ και στη συνέχεια εγκατέλειψε την προπονητική ωστόσο ήδη είχε ξεκινήσει η εκστρατεία συμπαράστασης από τους φιλάθλους. Με ένα απλό μπλουζάκι που ανέγραφε «we back Pat» το οποίο στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα αθλήματα και από επιφανείς πολίτες του Τενεσί κι όχι μόνο. Η Πατ επέλεξε τα έσοδα από την εκστρατεία να δοθούν στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο του Τενεσί και στο κέντρο Αλτσχάιμερ στο Τενεσί, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 η ίδια έφτιαξε ένα κέντρο έρευνας για το Αλτσχάιμερ.

«Το να ακούς είναι το σημαντικό για μια καλή επικοινωνία»

Πατ Σάμιτ

KNOXVILLE, TN - JANUARY 21: Tennessee Volunteers fans hold up a cardboard photo of women's basketball coach Pat Summitt during the game against the Connecticut Huskies at Thompson-Boling Arena on January 21, 2012 in Knoxville, Tennessee. Tennessee defeated Connecticut 60-57. (Photo by Joe Robbins/Getty Images)

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Το 2011 η Huffington Post έδωσε το βραβείο του «Game Changer», σε μία πρωτοπόρο και καινοτόμο κίνηση για τον ρόλο που έπαιξε η Σάμιτ στο πώς βλέπουμε τον κόσμο και πώς αλλάζουμε τον τρόπο που ζούμε σε αυτόν. Οι τιμές συνέχισαν για την Πατ Σάμιτ και μάλιστα στις 19 Απριλίου του 2012 ο πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα την κάλεσε ώστε να της παραδώσει το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας. Στις 29 Μαΐου μάλιστα επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο όπου της απενεμήθη και το βραβείο για τη προσφορά στον Αθλητισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τιμής ένεκεν έγινε μέλος του τμήματος Συμβουλίου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διαχείριση, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των γυναικών και των κοριτσιών μέσα από τον αθλητισμό.

«Πειθάρχησε τον εαυτό σου για να μην μπορεί κανείς άλλος να το κάνει»

Πατ Σάμιτ

00Summitt5-obit-master675

  • Αν δεν μπορείτε να ταυτιστείτε με την ιστορία της Πατ Σάμιτ, απλά ακολουθήστε στη ζωή σας το παράδειγμά της…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή