Αρσέν Βενγκέρ: 20 χρόνια στην Άρσεναλ!

950

Ο Αρσέν Βενγκέρ πάντα έλεγε πως χρειάζεσαι τέσσερα στοιχεία για να πραγματοποιήσεις μία επιτυχημένη καριέρα στο ποδόσφαιρο. Να έχεις την σωστή επιθυμία, συμπεριφορά και στάση, αλλά και, σε αντίθεση ίσως με τα παραπάνω, να είσαι κοντρολαρισμένος, να έχεις τον έλεγχο ώστε να εξηγήσεις το ένστικτό σου σε νέα παιδιά που αναζητούν μια ευκαιρία.

  • «Χρειάζεσαι κάποιον που θα πιστεύει σε σένα»

Αυτός ο «κάποιος» για τον Αλσατό τεχνικό ήταν ο κόουτς Max Hild. Αυτός που ξεκίνησε την μακρά ιστορία του στο ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα σήμερα Σάββατο να συμπληρώνει ακριβώς 20 χρόνια από την ημέρα που ανέλαβε προπονητής στην Άρσεναλ.

Πως ξεκίνησε η ιστορία; Ο Βενγκέρ, στα 19 του έπαιζε σε μία τοπική ομάδα, την FC Duttlenheim και στο παιχνίδι με την γειτονική Mutzig στο Obernai ήρθε «η στιγμή». Ο Jean-Paul Fluck ήταν ο αρχηγός της Mutzig η οποία βρίσκονταν πέντε κατηγορίες πάνω από την άσημη και μικρή Duttlenheim, στο γαλλικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

arsene-wenger-547110

«Υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων και κερδίσαμε 10-1» θυμάται ο Fluck. «Πήγαμε στα αποδυτήρια και ήρθε ο Max Hild ο οποίος μας είπε τότε… «Σήμερα είδα έναν πολύ καλό παίκτη». Κοιταζόμασταν μεταξύ τους ώστε να καταλάβουμε ποιόν από μας εννοούσε μέχρι που απάντησε. «Ήταν από την άλλη ομάδα. Ο ξανθός ο ψηλός».

Ο Max Hild πάντα είχε την αίσθηση για την εξέλιξη ενός παίκτη και σίγουρα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα για τον Αρσέν. Τον Αλσατό που όταν τον συναντούσες ακόμα και για πρώτη φορά, καταλάβαινες πόσο σωστός αλλά και συγκρατημένος είναι. Ναι, δείχνει κάπως ψυχρός αλλά όταν τον μάθεις και τον γνωρίσεις καλύτερα, θα καταλάβεις την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει.

Πρόσφατα μάλιστα, κτύπησε σε μία συνέντευξη Τύπου το κινητό ενός δημοσιογράφου. Ο Αρσέν το κοίταξε και του είπε «έλα, η γυναίκα σου είναι». Ο δημοσιογράφος θέλησε να προχωρήσει την πλάκα και του απάντησε «ο Μουρίνιο είναι, σε θέλει»- γνωστή η μακρά και επεισοδιακή κόντρα τους- με τον Βενγκέρ να παίρνει το τηλέφωνο και γελώντας να λέει: «Έλα Ζοσέ», προσποιούμενος ότι μιλάνε.

Στην ιστορία μας όμως… Ο Βενγκέρ μόλις είχε βρει τον ποδοσφαιρικό του πατέρα και σύντομα οι δυο τους έκαναν ταξίδια μακριά από τα σύνορα της Γαλλίας, ώστε να παρακολουθήσουν παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα. Ο Βενγκέρ τον βομβάρδιζε συνεχώς με ερωτήσεις. Για το κάθε τι…

080215-soccer-arsenal-manager-arsene-wenger-and-chelsea-manager-jose-mourinho-pi-vresize-1200-675-high-5Ο Βενγκέρ, ο οποίος ήταν μικροκαμωμένος, μόλις 19 αλλά και με 1.87μ. ύψος, άρχισε να ωριμάζει ξαφνικά. Μεγάλωνε μέσα στην αυτοπεποίθηση και κρατούσε τα πόδια του στο έδαφος, αλλά πάντα προκαλούσε τον Hild να τον τεστάρει στις γνώσεις του.

Ο Βενγκέρ άρχισε να χτίζει μία πειθαρχία στα πρότυπα της γερμανικής και εργάζονταν σκληρά. Ίσως ένα ακόμη στοιχείο που έπαιξε ρόλο στην δίψα του για δουλειά ήταν πως δεν φοβήθηκε ποτέ την σωματική εργασία. Στα 17 του άλλωστε δούλευε σε εταιρεία με ιστιοφόρα.

Δεν ήταν κακός παίκτης. Τουναντίον. Όλοι όσοι τον γνώριζαν και φυσικά τον είχαν δει (αγωνίζονταν ως μέσος) έλεγαν πως θα κάνει μία πολύ καλή καριέρα επαγγελματικά. Έμεινε στην Mutzig του ποδοσφαιρικού του πατέρα και τελικά στα 28 του πήγε στην Στρασμπούργκ παίζοντας στο Κύπελλο Ουέφα αλλά και στην ομάδα αυτή του συλλόγου που έχει κερδίσει το γαλλικό πρωτάθλημα.

arsene_wenger_20064534156«Ήταν καλός παίκτης με καλή τεχνική, αλλά ακόμα και στα 20 του έπαιζε λες και ήταν προπονητής» θυμάται ο Fluck τώρα ο οποίος διέκρινε από νωρίς πως η επιθυμία του Αρσέν να γίνει προπονητής ποτέ δεν τον άφησε να γίνει τοπ επιπέδου παίκτης.

Μετά από 11 συμμετοχές στην Στρασμπούργκ (κανένα γκολ), δεν του πήρε πολύ του Βενγκέρ να ασχοληθεί ενεργά με την προπονητική και να αναλάβει πρώτος. Νανσύ, Μονακό, παραδόξως μία χρονιά στην Ιαπωνία στην ομάδα της γνωστής Toyota και… Άρσεναλ. Πριν υπογράψει μάλιστα στους «κανονιέριδες» βρίσκονταν πολύ κοντά στο να έρθει στα μέρη μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Είκοσι χρόνια στην Άρσεναλ και το Λονδίνο, 1.129 παιχνίδια, 655 νίκες, 2.086 γκολ για την ομάδα του, 6 κατακτήσεις Κυπέλλου και 3 πρωταθλήματος. Για τους φίλους της Άρσεναλ είναι λίγα, που από πέρσι ειδικά είχαν αρκετοί αντιτεθεί με την παραμονή του σηκώνοντας πανό στο Emirates «σε ευχαριστούμε αλλά πρέπει να προχωρήσουμε».

Soccer - Barclays Premier League - Arsenal v Norwich City - Emirates Stadium

Πολλές χρονιές η Άρσεναλ έπαιζε τρομερή μπάλα, έχοντας την ικανότητα να μπολιάζει νεαρούς παίκτες, ταλαντούχους με μέλλον σε αυτήν, αλλά… σχεδόν πάντα υπήρχε αυτό το «αλλά»! Δεν έφτανε μέχρι τέλους ή όταν όλα τελείωναν η Άρσεναλ ξεκινούσε το σερί της απλά για να πλασαριστεί σε μία καλή θέση.

Ο Fluck θυμάται πως- σε όλη αυτή την διαδρομή των 20 χρόνων- μόνο το 2009 θορυβήθηκε πως ο Βενγκέρ θα άφηνε την Άρσεναλ… «Ήταν μετά από ένα παιχνίδι με την Άλκμααρ. Η Ρεάλ είχε διώξει τον προπονητή της και αισθανόμουν πως ίσως και να ενδιαφέρονταν για τον Αρσέν».

Τι θα τον κράταγε; «Του λείπει ένας τίτλος: Το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν πιστεύω εν τω μεταξύ πως θα αναλάβει εθνική ομάδα. Του αρέσει η αδρεναλίνη των παιχνιδιών, το να βρίσκεται κάθε μέρα στο χορτάρι. Να βρίσκεται στο London Conley (σ.σ. προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ».

arsene_wenger-arri_1492329i

Ο Jacques Crevoisier που έπαιζε στην Baume-les-Dames, είχε συναντήσει τον Βενγκέρ όταν ήταν 21 ετών στην Mutzig… «Σπούδαζε στο πανεπιστήμιο (του Στρασβούργου) και προσπαθούσε να γίνει επαγγελματίας παίκτης. Ήταν κάτι σπάνιο. Ο Αρσέν είχε δυνατές αξίες και απίστευτη ευφυΐα. Ακόμα και τώρα, όποτε του μιλάω, φεύγω μακριά στη συνέχεια πιστεύοντας πως δεν είμαι τόσο έξυπνος όσο αυτός.

Ο Αρσέν, ακόμα και τώρα μιλάει για την… ζωώδη ποιότητα που πρέπει να έχει ένας προπονητής. Ο Μπόμπι Ρόμπσον ήταν ίδιος. Μια φορά μάλιστα ο Μπόμπι μου είχε πει, χρειάζομαι στρες. Ο Αρσέν αγαπάει να μάχεται. Θα σηκωθεί στις 6 το πρωί και θα πάει στο προπονητήριο ακόμα κι αν έχει κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ στις 4».

arsene-wengerΤα γκάλοπ –για το αν πρέπει να αλλάξει σελίδα η Άρσεναλ- συνεχίζονται ακόμα, οι γνώμες και οι απόψεις είναι αντιφατικές, ωστόσο ο στόχος του Βενγκέρ είναι άλλος…


“Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Θα αφήσω ένα υγιές σωματείο. Το στάδιο είναι πληρωμένο. Οι εγκαταστάσεις θα πληρωθούν. Θα υπάρχουν λεφτά για να επενδυθούν στον επόμενο τεχνικό και θα αφήσω μια καλή ομάδα. Αυτός είναι ο στόχος μου”!


 

https://www.youtube.com/watch?v=OtAtYbJDkzw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή