Η αλαζονεία των Ολλανδών και η τιμωρία

2290
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Μια ιστορία από τα παλιά θα σας διηγηθούμε σε αυτό το κείμενο. Τότε που το ποδόσφαιρο ήταν ακόμα αγνό, ρομαντικό και γέμιζε τις καρδιές των θεατών. Ήταν 7 Ιουλίου του 1974, όταν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ολλανδία και Δυτική Γερμανία διασταύρωναν τα ξίφη τους.

Αντικειμενικά ήταν οι καλύτερες ομάδες εκείνου του Μουντιάλ, με πολλά και λαμπερά αστέρια στη σύνθεσή τους. Οι Γερμανοί είχαν ξεκάθαρο στόχο την κατάκτηση του τροπαίου, αφού η διοργάνωση διεξαγόταν στη χώρα τους, και βάσιζαν πολλά σε παικταράδες όπως ο Γκερντ Μίλερ, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Ούλι Χένες και ο Πολ Μπράιτνερ. Από την άλλη, οι ιπτάμενοι Ολλανδοί, η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ που δίδασκε ποδόσφαιρο με το πασίγνωστο ακόμα και σήμερα total football.

Οι 75.000 θεατές που κατέκλυσαν το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου περίμεναν να δουν ένα συναρπαστικό και αμφίρροπο ματς, με τους Γερμανούς να μπαίνουν δυνατά στο ματς για να εκμεταλλευτούν την ώθηση από την εξέδρα. Αντ’ αυτού, είδαν τους Ολλανδούς με τη σέντρα να αλλάζουν 17 πάσες μεταξύ 8 παικτών και να κερδίζουν πέναλτι μόλις στο πρώτο λεπτό! Δεν το πίστευε κανείς… Η Ολλανδία έκανε επίδειξη δύναμης, άλλαξε την μπάλα 17 φορές, χωρίς να παρεμβληθεί γερμανικό πόδι, και την εμφάνισε στη μεγάλη περιοχή. Στο πέναλτι ευστόχησε ο Νέεσκενς.

Οι Γερμανοί θεατές δεν πίστευαν στα μάτια τους. Περίμεναν με ανυπομονησία να δουν την Εθνική τους να κυριαρχεί, όμως αντί γι’ αυτό έγιναν μάρτυρες μιας φάσης που πιστοποιούσε την ανωτερότητα των “οράνιε”. Δεν το άντεξαν και άρχισαν να γιουχάρουν. Ωστόσο στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ…

Από τη μία οι Γερμανοί σαν να δέχτηκαν ένα δυνατό χαστούκι και να ξύπνησαν και από την άλλη οι Ολλανδοί φέρθηκαν αλαζονικά, νόμισαν ότι θα κέρδιζαν εύκολα και την… ψώνισαν. Έτσι, υποτίμησαν τους πάντα μαχητικούς αντιπάλους τους και πριν καν τελειώσει το ημίχρονο, βρέθηκαν να χάνουν με 2-1, με γκολ των Μπράιτνερ (πέναλτι) και Μίλερ!

Το 2-1 παρέμεινε και το τρόπαιο πήγε στους Γερμανούς, όμως αυτό το ματς θα μείνει αξέχαστο σε όλους, καθώς σε μόλις 45 λεπτά είδαμε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο ως το πιο όμορφο άθλημα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή