Αυτό που δεν τους άξιζε

594

Η αλήθεια είναι ότι έγινε πολύς λόγος αυτόν τον χρόνο για τον Φρατσέσκο Τότι και για το αν άξιζε τέτοια συμπεριφορά από την Ρόμα και τον προπονητή Σπαλέτι. Δεν είναι και λίγο όλο αυτό. Να είσαι τέτοιος ποδοσφαιριστής και να φτάνεις σε σημείο να κάνεις ζέσταμα για 30 λεπτά (και βάλε) και στο τέλος να μην μπαίνεις καθόλου ή να παίζει για ένα – δύο λεπτά.

Ναι, είναι 40 ετών πλέον, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν ευκαιρίες να αγωνιστεί ο Τότι περισσότερο φέτος. Για παράδειγμα όταν παίζεις έναν αγώνα με την Μπολόνια εντός έδρας και νικάς 2-0 ή 3-1, μπορείς να βάλεις τον μεγάλο σου αρχηγό να παίξει για ένα εικοσάλεπτο. Και δεν χρειάζεται να τον βάζεις στο 90’ ή να μην τον “ρίχνεις” στο ματς καθόλου. Γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι είναι θέμα σεβασμού. Και επίσης, είναι θέμα κόσμου, ο οποίος πάντα είναι χαρούμενος όταν βλέπει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στον αγωνιστικό χώρο. Ακόμα και στα 39 του ή στα 40 του. Ο κόσμος, στην τελευταία χρονιά του Τότι δεν ζητούσε να παίζει για 90 λεπτά ή να αγωνίζεται ένα ημίχρονο. Ζητούσε απλά να έχει τη συμπεριφορά που του αρμόζει.

Και αυτό ήταν ίσως το λάθος του Τότι. Ή μάλλον, το σωστό του Ζινεντίν Ζιντάν και του Λαμ. Θα μου πεις τώρα: “Τι σχέση έχουν αυτοί οι τρεις μεταξύ τους”; Έχουν…

Ο Τότι δεν έκανε λάθος που έπαιζε μέχρι τα 40 του. Αλλά δεν ήταν και η πιο σωστή επιλογή στην καριέρα του. Σε μία καριέρα πάθους με τη Ρόμα και αγάπης. Ίσως αυτό το πάθος τον ανάγκασε σε αυτή την επιλογή. Ο Ζιντάν λοιπόν που σταμάτησε στα 34 του και ο Λαμ επίσης, ενώ θα μπορούσαν να παίξουν άνετα 2-3 χρόνια μπάλα ακόμα, πήραν αυτή την απόφαση γι’ αυτόν τον λόγο.

Για να μην βρουν απέναντί τους κάποιον σαν τον Σπαλέτι και τους φερθεί με ανάλογο τρόπο. Γιατί πραγματικά δεν θα τους άξιζε. Όπως δεν άξιζε και στον Φρατσέσκο Τότι. Για σκέψου τον Ζιντάν να παίζει με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη… Νουμάνθια και να σηκώνεται για ζέσταμα 30 λεπτά και να μπαίνει στο 90’. Όχι… Εγώ προσωπικά δεν θέλω να το φανταστώ. Δεν ήθελα να τον δω ποτέ έτσι.

Τέτοιοι παίκτες δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά. Δεν μπορείς να πεις ότι κάπου είναι το λάθος. Σίγουρα η Ρόμα θα μπορούσε να τον προστατέψει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Τότι στα 40 του δεν μπορούσε να κάνει την διαφορά. Γι’ αυτό έπρεπε τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά. Ίσως πολλές φορές πρέπει να πάρεις μία απόφαση που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι θα έφτανε αυτή η στιγμή για να την πάρεις. Αυτό πρέπει να κάνουν λοιπόν και τέτοιοι παίκτες. Που δεν έχουν ανάγκη τα λεφτά, γιατί έχουν… μπόλικα από τόσα χρόνιας μπάλας, αλλά έχουν ανάγκη και είναι απαραίτητος ο σεβασμός.

Και για να μην φτάσουν στο σημείο να παίζουν 2-3 λεπτά σε αγώνες αδιάφορους ή να μην παίζουν καν, ίσως πρέπει να ακολουθήσουν τα παραδείγματα των Ζιντάν και Λαμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή