Τουγκάι Κερίμογλου: Ο νεότερος αρχηγός της Γαλατά που έγινε… Μaster Chef!

725
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Οι μεγαλύτεροι τον θυμούνται από την καριέρα του με τη Γαλατάσαραϊ, αλλά και την Μπλάκμπερν Ρόβερς, ενώ οι λίγο μικρότεροι ίσως τον θαύμασαν στο Μουντιάλ του 2002 με τη φανέλα της Τουρκίας. Ο Τουγκάι Κερίμογλου ίσως να μην ήταν αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής, όμως στην Τουρκία τον ξέρουν οι πάντες, αφού μετά την μπάλα έγινε… Master Chef!

Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1970 στην Τραπεζούντα και φυσικά άρχισε να παίζει μπάλα στην ομάδα της πόλης, την Τραμπζονσπόρ. Γρήγορα, όμως, έδειξε το ταλέντο του και εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γαλατάσαραϊ. Στην “Τσιμ Μπομ” έπαιξε για 12 χρόνια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο να κατακτηθούν 6 πρωταθλήματα Τουρκίας και 4 Κύπελλα. Η παρουσία του στη μεσαία γραμμή ήταν πληθωρική και ηγετική, με έφεση στις πάσες και με σχετικά καλή επαφή με τα δίχτυα.

Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Το 1992-93 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για τον Κερίμογλου, αφού έγινε ο νεότερος αρχηγός στην ιστορία της Γαλατά, φορώντας το περιβραχιόνιο μόλις στα 23 του χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2000 πήρε μεταγραφή στη Ρέιντζερς, όμως έπειτα από μια μέτρια διετία στη Γλασκώβη, ο πρώην προπονητής του στην Κωνσταντινούπολη, Γκρεμ Σούνες, τον πήρε στην Μπλάκμπερν αντί 1,3 εκατ. δολαρίων.

Η προσαρμογή του στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν πολύ εύκολη και ο Τουγκάι έδειξε πολύ γρήγορα την κλάση του. Οι εμφανίσεις του κέρδισαν τη συμπάθεια και τον σεβασμό των οπαδών των Ρόβερς που πανηγύρισαν μαζί του το Λιγκ Καπ του 2002, με τον Τούρκο όμως να απουσιάζει από τον τελικό λόγω τιμωρίας. Μπήκε στις καρδιές των φιλάθλων, ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς για την Μπλάκμπερν το 2003-04 και κρέμασε τα παπούτσια του το 2009. Μάλιστα, γνώρισε την αποθέωση στις 24 Μαΐου εκείνου του έτους, όταν 29.000 φίλοι της Μπλάκμπερν τον αποθέωσαν στο εντός έδρας ματς με τη Γουέστ Μπρομ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Με την εθνική ομάδα της Τουρκίας αγωνίστηκε σε τρεις διοργανώσεις: στα Euro 1996 και 2000 και στο Μουντιάλ του 2002, στο οποίο κατέκτησε την τρίτη θέση. Το 2000 ο Γκιόργκι Χάτζι τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους μέσους στην Ευρώπη, ενώ το 2006 ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον ευχόταν να ήταν 10 χρόνια νεότερος για να τον έπαιρνε στη Γιουνάιτεντ. Το εγκώμιό του έπλεξε και ο Μαρκ Χιουζ, που είπε ότι στα νιάτα του θα ήταν ιδανικός για την Μπαρτσελόνα…

Όταν ήταν νεότερος οδηγούσε σε αγώνες φόρμουλα και έφτασε μέχρι την 3η κατηγορία, ενώ αφότου κρέμασε τα παπούτσια του, επιδόθηκε στη μαγειρική. Μάλιστα, έδειξε ότι έχει ταλέντο και εκεί, αφού το 2010 έλαβε μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Master Chef και αναδείχθηκε νικητής. Ακολούθησε καριέρα προπονητή κυρίως στη Γαλατά ως βοηθός, ενώ έκατσε και στον πάγκο της Σανλιούφασπορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή