Εμίλ Σμιθ Ρόου: Ο μικρός που δεν «μάσησε» στην… πρόκληση του Έμερι

434

Πήρε πρώτη φορά φανέλα βασικού, γιατί τον πίστεψαν από τη διοίκηση ώστε ν’ ακολουθήσει την προετοιμασία της πρώτης ομάδας το φετινό καλοκαίρι και ο Ουνάι Έμερι έχει δει τα στοιχεία που τον ικανοποιούν για να του δώσει την ευκαιρία να παίξει σε ένα φιλικό μεν, αλλά υψηλού ανταγωνισμού και… εντυπώσεων, παιχνίδι προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο Εμίλ Σμιθ Ρόου, δεν είναι ούτε 18 ετών. Για την ακρίβεια, ενηλικιώνετα τυπικά το Σάββατο, με τα φετινά γενέθλια να είναι πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως να είναι καλύτερα και από τα περσινά, όταν τέτοιες μέρες υπέγραφε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κανονιέρηδες». Μάλιστα, πρόκειται για το νεότερο μέλος της αποστολής της Άρσεναλ για το φετινό καλοκαιρινό tour πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Premier League. «Το κλαμπ μου έδωσε έναν ποδοσφαιριστή με παρόν και μέλλον και οι συστάσεις που τον συνόδευαν ήταν αρκετά καλές, οπότε θεωρώ ότι σε αυτή την ηλικία, τώρα είναι η ευκαιρία του να δείξει τι μπορεί να κάνει» είπε ο διάδοχος του Αρσέν Βενγκέρ στη νέα εποχή των «κανονιέρηδων» και ο Εμίλ Σμιθ Ρόου το άκουσε και… δεν τρόμαξε καθόλου.

Πήρε χρόνο συμμετοχής στο φιλικό ματς με τη Μπόρχαμ πριν από ένα 10ήμερο, δήλωσε ευγνώμων για την πρώτη του εμφάνιση στο ανδρικό τμήμα του λονδρέζικου συλλόγου, ωστόσο, σε ακόμα πιο δυνατό παιχνίδι απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε στη Σιγκαπούρη, ο 17χρονος μέσος/εξτρέμ βρέθηκε από την αρχή στα βαθιά, πραγματοποιώντας ντεμπούτο στο αρχικό σχήμα της Άρσεναλ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης, το μεσημέρι της Πέμπτης, πέτυχε τρομερό γκολ, για να γίνει viral και να… ταξιδέψει τ’ όνομά του στην Ευρώπη κι όχι μόνο, αναφορικά με την ποδοσφαιρική έκπληξη της ημέρας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται πάνω του.

Στην Άρσεναλ βρίσκεται από την ηλικία των 10 ετών (έχοντας περάσει από δοκιμαστικό στην Τσέλσι λίγο καιρό νωρίτερα), ενώ πέρυσι τον Οκτώβρη, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο της ηλικιακής κατηγορίας κ-17 με την εθνική ομάδα της Αγγλίας, όντας ένας από τους νεαρούς που περιμένουν όλοι να δουν τα επόμενα χρόνια στα «τρία λιοντάρια», από τα γεμάτα ταλέντο μικρά κλιμάκια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, οι συγκρίσεις φτάνουν σε σημείο ιεροσυλίας, ωστόσο, όσα έχουν γραφτεί περί ομοιότητας με τον Τζακ Γουίλσιρ στο θράσος και τον τρόπο παιχνιδιού στη μεσαία γραμμή, επιβεβαιώνονται και από το νέο μέλος της Γουέστ Χαμ και πρώην, πλέον, «κανονιέρη». «Έχει κάτι ιδιαίτερο. Δεν είναι από τα παιδιά που παίζουν απλά για να κάνουν καριέρα, είναι από τα παιδιά που παίζουν με τρόπο που φανερώνει πάθος και στόχο να στηρίξουν ένα τόσο μεγάλο κλαμπ όπως η Άρσεναλ. Κάθε φορά, πάντως, που τον θυμάμαι να έρχεται στις δικές μας προπονήσεις και ν’ ακολουθεί το πρόγραμμα των ανδρών, ήταν σωστός και δεν έχανε στιγμή τη θέση του και τη συγκέντρωσή του» είχε αναφέρει ο Γουίλσιρ για τον Σμιθ Ρόου.

Αποτέλεσε έναν εκ των πρωταγωνιστών της Άρσεναλ όταν το τμήμα Νέων έφτασε στον τελικό του FA Youth Cup, τον περασμένο Απρίλη, όμως η Τσέλσι ήταν αρκετά πιο δυνατή και επιβλήθηκε για να πάρει τον τίτλο έπειτα από δυο παιχνίδια. Εκείνες τις μέρες, μετά και την πρόκριση των «κανονιέρηδων» που θα διεκδικούσαν τον τίτλο, ο βρετανικός Τύπος έγραψε ξανά για τον 17χρονο που θύμιζε σε πολλά τον Γουίλσιρ, με τον τελευταίο να είναι εκείνος που είχε εντυπωσιάσει πίσω στο 2009, όταν η Άρσεναλ κατέκτησε τελευταία φορά το FA Youth Cup.

Η αλήθεια είναι πως έχει μάθει κυρίως να παίζει στα «φτερά» της μεσαίας γραμμής, αλλά όταν κλήθηκε να προσφέρει από μια πιο κεντρική θέση στον αγωνιστικό χώρο, φανέρωσε ακόμα περισσότερα από τα θετικά στοιχεία που τον συνοδεύουν ως έφηβο. Έχει καλή μεταβίβαση της μπάλας, έχει αίσθηση των χώρων και καταφέρνει να βρίσκεται μέσα σε φάσεις για γκολ, ενώ έκλεισε την περσινή σεζόν με 13 τέρματα και τέσσερις ασίστ.

Κανείς δεν λέει ότι ο μικρός θα πάρει πολλές ευκαιρίες μέσα στη σεζόν, από τη στιγμή που η θέση του είναι τέτοια στην οποία η Άρσεναλ έχει παίκτες όπως είναι οι Εζίλ, Ιγουόμπι, Μκιταριάν και λοιποί ποιοτικοί και έμπειροι ποδοσφαιριστές, όμως, οι συμμετοχές του σε ματς του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Φυσικά θα συνεχίσει να προσφέρει σε επίπεδο κ-18 και κ-23, ενώ, αν ο Έμερι αποφασίσει ότι ο Εμίλ Σμιθ Ρόου ανταποκρίθηκε πλήρως στην ευκαιρία που πήρε με την παρουσία στην προετοιμασία, θα καταφέρει με την ενηλικίωσή του να καταγράψει αγωνιστικό χρόνο και στην Premier League της σεζόν 2018-2019…

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή