Γκούντγιονσεν: Το ντεμπούτο που έγραψε ιστορία και ο εθισμός…

1166
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Αν και Ισλανδός, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν κάθε άλλο παρά ψυχρός ήταν στο παιχνίδι του. Το πάθος του ξεχείλιζε, τα τελειώματά του ήταν καυτά και σίγουρα πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με σπουδαία καριέρα, που διαφήμισε τη χώρα του πάρα πολύ σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1978 στο Ρέικιαβικ. Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού ο πατέρας του, Άρνορ, ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής, επίσης επιθετικός, με καριέρα σε Βέλγιο, Γαλλία, Ισλανδία και Σουηδία. Ο Έιντους ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη Βαλούρ της Ισλανδίας, όμως το 1994 τον “τσίμπησε” η Αϊντχόφεν, βλέποντας στο πρόσωπό του τον μελλοντικό διάδοχο του Ρονάλντο! Δεν έπιασε ποτέ στην Ολλανδία, αλλά η πρόταση να παίξει στην Αγγλία ήταν πολύ δελεαστική…

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μπόλτον τον πίστεψε και του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το “μπαμ”. Σε δύο χρόνια εκεί έπαιξε σε 59 ματς και σκόραρε 19 φορές, όμως ήδη είχε γίνει γνωστός στην πατρίδα του. Στις 24 Απριλίου του 1996 έγινε κάτι που σίγουρα αποτελεί σημαντικό στιγμιότυπο στην καριέρα του: σε ένα φιλικό διεθνές παιχνίδι με την Εσθονία, ο Έιντουρ έκανε το ντεμπούτο του ως αλλαγή με την Εθνική Ανδρών της Ισλανδίας. Στο ματς πήρε τη θέση του… πατέρα του Άρνορ, γράφοντας ιστορία, αφού είναι πολύ σπάνιο ο γιος να αντικαθιστά τον πατέρα!

Μάλιστα, οι δυο τους ήταν δυσαρεστημένοι που ο προπονητής Λόγκι Όλαφσον δεν τους επέτρεψε να παίξουν έστω για λίγα λεπτά μαζί, και τότε παρενέβη ο πρόεδρος της Ισλανδικής Ομοσπονδίας, Έγκερτ Μάγνουσον, και έδωσε εντολή στον ομοσπονδιακό τεχνικό να γίνει αυτό στο επόμενο ματς με τα Σκόπια. Δεν ήταν γραφτό να γίνει, όμως, αφού ο Έιντουρ τραυματίστηκε σοβαρά και μέχρι να επανέλθει, ο πατέρας του είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση…

ΤΙΤΛΟΥΣ ΜΕ ΤΣΕΛΣΙ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Οι πολύ καλές εμφανίσεις με την Μπόλτον έκαναν την Τσέλσι να τον αποκτήσει αντί 4,5 εκατ. λιρών και έτσι ο Γκούντγιονσεν συνέθεσε ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο με τον Χάσελμπαϊνκ, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα (2005, 2006), δύο Κύπελλα (2000, 2005) και ένα Λιγκ Καπ (2005), σε έξι χρόνια. Μάλιστα, πέτυχε 54 γκολ σε 186 συμμετοχές. Με την έλευση του Μουρίνιο στον πάγκο των “μπλε” ο ρόλος του όλο και υποβαθμιζόταν, ενώ το 2003 παραδέχθηκε το πρόβλημα εθισμού του στον τζόγο, αφού έχασε πάνω από 400.000 λίρες σε 5 μήνες!

Το καλοκαίρι του 2006 η Μπαρτσελόνα έψαχνε τον αντικαταστάτη του Χένρικ Λάρσον και τον βρήκε στο πρόσωπο ενός άλλου… Βίκινγκ. Ο Γκούντγιονσεν αποκτήθηκε με 8 εκατ. λίρες και παρότι δεν… μάγεψε κιόλας με τις εμφανίσεις του, κατάφερε το 2009 να πανηγυρίσει 5 τίτλους με τους “μπλαουγκράνα”: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, Σούπερ Καπ Ισπανίας και Ευρώπης!

Ο ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΕΚ…

Ακολούθησαν μεταγραφές σε Μονακό, Τότεναμ, Στόουκ, Φούλαμ, ενώ ο Ισλανδός, που ταλαιπωρούνταν από προβλήματα τραυματισμών, πέρασε και από την ΑΕΚ το 2011-12, πριν επιστρέψει στην Μπόλτον, μετά την περιπέτειά του στο Βέλγιο με Σερκλ και Κλαμπ Μπριζ. Έκανε και το ταξίδι στην Κίνα για τα τελευταία ένσημα και κρέμασε τα παπούτσια του στη Μόλντε το 2016.

Όσον αφορά την εθνική Ισλανδίας, είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της με 26 γκολ σε 88 ματς, βοηθώντας και ψυχολογικά με την παρουσία του στο Euro 2016, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση που συμμετείχαν ποτέ οι… ψαράδες Ισλανδοί. Μάλιστα, μπήκε και σε δύο ματς ως αλλαγή, στην ισοπαλία με την Ουγγαρία και στη μεγάλη νίκη επί της Αγγλίας. Να θυμίσουμε ότι οι Ισλανδοί τα πήγαν εξαιρετικά, αφού προκρίθηκαν στα προημιτειλικά.

Παρότι κατέληξε γυρολόγος, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν ήταν εξαιρετικός στράικερ, με φοβερή αίσθηση του γκολ και μια αξιοσημείωτη καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή