Τι σημαίνουν τα ονόματα 5 αγγλικών γηπέδων

2023
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί από πού να πήραν το όνομά τους τα στάδια γνωστών ομάδων ανά την Ευρώπη. Κι αν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία συνήθως έχουν πάρει την ονομασία τους από ονόματα πρώην παικτών ή προέδρων (“Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, “Τζουζέπε Μεάτσα”, κ.λπ.), στην Αγγλία η ιστορία είναι λίγο διαφορετική και συχνά κρύβει πίσω της ενδιαφέροντα στοιχεία. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν οι ονομασίες 5 γηπέδων στο Νησί…

“ΣΕΝΤ ΤΖΕΪΜΣ ΠΑΡΚ”

st_james_park_11569

Η έδρα της Νιουκάστλ (χωρητικότητας 52.405 θεατών) είναι πολύ καυτή και κάθε ομάδα συναντά δυσκολίες στο να πάρει αποτέλεσμα. Σε εκείνη την τοποθεσία έβοσκαν ζώα, ενώ το γήπεδο χρησιμοποιούνταν από τρεις ομάδες της πόλης. Επίσης, η μια πλευρά του σταδίου είναι κοντά στον χώρο όπου γίνονταν εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού! Το τελευταίο είναι πολύ μακάβριο, αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον εκεί διεξάγονται ποδοσφαιρικά παιχνίδια και το όνομα του σταδίου προέρχεται από έναν άγιο…

“ΣΕΝΤ ΜΕΡΙΣ”

PBWPIX

Πίσω στη δεκαετία του 1980, οι ιθύνοντες της Σαουθάμπτον θέλησαν να επεκτείνουν το γήπεδο της ομάδας, όμως η τοποθεσία όπου ήταν χτισμένο δεν βοηθούσε. Η διοίκηση τότε ζήτησε άδεια από το τοπικό συμβούλιο να φτιαχτεί σε άλλο μέρος ένα στάδιο με θέσεις, για να αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή στο Χίλσμπορο. Η άδεια δόθηκε και το γήπεδο (32.205 θέσεις) πήρε το όνομά του από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, που ήταν και μέλη της Εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας.

“ΣΤΑΜΦΟΡΝΤ ΜΠΡΙΤΖ”

jcr_content-autoteaser

Από το 1877 αποτελεί την έδρα της Τσέλσι (41.663 θέσεις), παίρνοντας το όνομά του από μια γέφυρα του παραπόταμου Counter Creek, ο οποίος κατέληγε στον Τάμεση. Ο Γκας και ο Τζόζεφ Μιρς, επιχειρηματίες, έχτισαν το στάδιο με σκοπό να χρησιμοποιείται για τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα της χώρας, ωστόσο δεν έβρισκαν ομάδα για να της το παραχωρήσουν ως έδρα. Η Φούλαμ ενδιαφέρθηκε, αλλά έκανε πίσω όταν έμαθε τις υψηλές απαιτήσεις των ιδιοκτητών, έτσι τα δύο αδέρφια ίδρυσαν δική τους ομάδα, την Τσέλσι, και της χάρισαν το γήπεδο, ένα από τα πιο παραδοσιακά στην Αγγλία, με τις εξέδρες τόσο κοντά στον αγωνιστικό χώρο.

“ΓΚΟΥΝΤΙΣΟΝ ΠΑΡΚ”

everton14151

Χρησιμοποιείται ως έδρα (39.572) από την Έβερτον, μιας από τις λίγες ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ. Πήρε την ονομασία του από τον πολιτικό μηχανικό Τζορτζ Γκούντισον, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Λίβερπουλ στην ηλικία των 15. Βρήκε μια τοποθεσία όπου υπήρχαν θερμοκήπια και θέλησε να την αξιοποιήσει για την κατασκευή κατοικιών, ενώ έδωσε το όνομά του και σε δρόμο της πόλης. Όταν το 1892 χτίστηκε το στάδιο, οι ιθύνοντες τίμησαν τον Γκούντισον δίνοντας το επώνυμό του.

“ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ”

clnight

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα του κόσμου και το δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στην Αγγλία (75.643 θεατές), πίσω μόνο από το Γουέμπλεϊ. Το 1902 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τότε λεγόταν Νιούτον Χιθ, έφτασε κοντά στη χρεοκοπία και η έδρα της ήταν στο Κλέιτον. Ο Τζον Χένρι Ντέιβις την έσωσε οικονομικά, της άλλαξε το όνομα και φρόντισε να χτιστεί μια δυνατή έδρα, ένα φρούριο, σε μια τοποθεσία στο Ολντ Τράφορντ, πληρώνοντας για την κατασκευή του γηπέδου το 1910. Από τότε η Γιουνάιτεντ το χρησιμοποιεί σαν έδρα και το έχει κάνει… απόρθητο κάστρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή