Μαρσέλο Σάλας: Ένας ρομαντικός “ταυρομάχος” (El Matador)

1039

Αν ρωτήσεις ένα παιδί την εποχή μας να σου πει τον πιο διάσημο ποδοσφαιριστή από την Χιλή, η απάντηση που θα πάρεις (σχεδόν σίγουρα) είναι: “Αλέξις Σάντσες”. Και αν του πεις, ότι αυτή είναι μία… λάθος απάντηση, δεν θα σε πιστέψει. Δεν θα μπορέσει να καταλάβει, ότι στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Χιλής, υπάρχει και ο Μαρσέλο Σάλας ή αλλιώς “El Matador” που ήταν και το ψευδώνυμό του και σημαίνει ο… ταυρομάχος.

Οι ιστορίες γι’ αυτόν τον ποδοσφαιριστή, είναι “αμέτρητες” και σίγουρα θα σου πάρει πολλές ώρες για να δώσεις να καταλάβει ένας πιτσιρικάς το μέγεθος αυτού του παίκτη. Πρέπει να γίνεις επιγραμματικός και περιληπτικός, αλλά να του δώσεις ουσιαστικές πληροφορίες για τον Σάλας, ώστε να πιστέψει, ότι “ναι, ίσως είναι μεγαλύτερο όνομα στη Χιλή από τον Αλέξις Σάντσες”.

Να του πεις αρχικά τα βασικά. Ότι γεννήθηκε το 1974 στις 24/12 στην πόλη Temuco της Χιλής και ότι έκανε επαγγελματικά ντεμπούτο το 1993 με την φανέλα της Ουνιβερσιδάδ. Πρέπει να του αναφέρεις ότι ήταν ένας επιθετικός, παλιάς κοπής, που σκόραρε και μπορούσε να σου κάνει την μισή φάση γκολ, κερδίζοντας πολλούς τίτλους και παίζοντας σε μεγάλες ομάδες όπως η Ρίβερ Πλέιτ, η Λάτσιο και η Γιουβέντους, όντας και ένας σταρ στην εθνική του ομάδα, έχοντας 37 γκολ σε 70 ματς!

Όμως, πρέπει να του γνωστοποιήσεις και την κουλτούρα του. Να του πεις, ότι το 2008 που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, από την ομάδα που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, την Universidad de Chile, ίδρυσε έναν σύλλογο στην πόλη που γεννήθηκε. Το όνομά της ήταν Ουνιόν Τεμούκο. Και έπειτα από χρόνια, κατάφερε να ενώσει αυτή την ομάδα που ίδρυσε ο ίδιος με την Κλαμπ Ντεπόρτες Τεμούκο, όπου αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος και συνεχίζει να ονειρεύεται με το κλαμπ της γεννέτηρας του. “Πάντα είχα όνειρο να δω την ομάδα της πόλης μου, της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα, να προσπαθεί να πάρει τίτλους”, είχε πει όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τα διοικητικά. Και τα κατάφερε, αφού το 2016 κατάφερε με την ομάδα που είναι πρόεδρος να κερδίσει την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Και πλέον, το επίπεδο της ομάδας της πόλης του, ανέβηκε… 

Ο Σάλας, κέρδισε στην καριέρα του πολλούς τίτλους, αφού κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Χιλής, 2 Απερτούρα με την Ρίβερ και 2 Κλαουζούρα με την ίδια ομάδα. Με την Λάτσιο, πήρε πρωτάθλημα το 2000, Κύπελλο την ίδια χρονιά, ΟΥΕΦΑ το 1999 και ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ το 1999. Αλλά και με την Γιουβέντους, αν και δεν ήταν πετυχημένο το πέρασμά του, λόγω τραυματισμών, κατάφερε να πανηγυρίσει 2 πρωταθλήματα και ένα Σούπερ Κόπα Ιταλιάνα το 2002.

Για να ολοκληρώσεις την σύντομη περίληψη για τον “ταυρομάχο” της Χιλής, πρέπει να του πεις ότι με τα 37 γκολ που έχει με την εθνική του ομάδα, παραμένει ακόμα ως σήμερα, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία και ότι το 1998 στο Μουντιάλ, έπαιξε 4 παιχνίδια και σκόραρε ισάριθμα γκολ!

Ο Αλέξις Σάντσες λοιπόν, μπορεί να είναι ο πιο διάσημος παίκτης της Χιλής αυτή την στιγμή, αλλά σίγουρα, για να γίνει ο κορυφαίος της χώρας, θα πρέπει να περάσει πολλές… εξετάσεις ακόμα. Και όχι λόγω γκολ, συμμετοχών και εμφανίσεων, αλλά για την αγάπη που πρέπει να δείξει στο ποδόσφαιρο της χώρας του, όπως την έδειξε ο Μαρσέλο Σάλας, ο οποίος ποτέ του δεν ξέχασε τα πρώτα του βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή