Βαυαρική κυριαρχία με ιταλική φινέτσα…

230

Ο Κάρλο Αντσελότι υπόσχεται τρία συναρπαστικά χρόνια στην Μπάγερν Μονάχου, ακόμη πιο συναρπαστικά από εκείνα του προκατόχου του, Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά και του Γιουπ Χάινκες


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ

Ο Κάρλο Αντσελότι δεν είχε χάσει ποτέ ως προπονητής ομάδας από την Μπάγερν Μονάχου, στατιστικό που έχει την αυτοτελή σημασία του. Τι να περιμένουν οι φίλοι της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και γενικότερα οι ποδοσφαιρόφιλοι, από αυτήν τη συνύπαρξη; Πάρα πολλά. Αλλά ας μη μας παρασέρνει ο ενθουσιασμός κι ας προσεγγίσουμε ψύχραιμα το εν λόγω εγχείρημα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Το σίγουρο: Με τον Αντσελότι η Μπάγερν Μονάχου θα εντάξει στο παιχνίδι της το παιχνίδι αντεπιθέσεων. Ο «Καρλίτο» δεν έχει ποδοσφαιρικά θέσφατα, δεν είναι δογματικός, δεν φοβάται (και δεν ντρέπεται) να αλλάξει όταν κάτι δεν λειτουργεί. Ναι, η Μπάγερν Μονάχου θα έχει στα περισσότερα παιχνίδια κατοχή μπάλας, αλλά να επιμείνει ετσιθελικά όταν δεν της βγαίνει το παιχνίδι, αποκλείεται. Ο Αντσελότι είναι άνθρωπος των άμεσων πρακτικών λύσεων. Σκέφτεται δημιουργικά για το ποδόσφαιρο, αλλά όχι με τον εκκεντρικό τρόπο του Μουρίνιο ή του Γκουαρδιόλα. Στιγμές-στιγμές μέσα στο γήπεδο θα βλέπουμε κρυστάλλινες ποδοσφαιρικές ιδέες να εφαρμόζονται όσο πιο απλά γίνεται. Κάθετο, γρήγορο, άμεσο ποδόσφαιρο. Κάποιες στιγμές. Ανάπτυξη από τα άκρα και υπερφόρτωση από τα πλάγια. Κάποιες στιγμές. Από όλα θα έχει ο μπαχτσές.

carlo-ancelotti-hizo-esto-dura-jpg_600x0

Ο Ιταλός προπονητής, μαθητής του Αρίγκο Σάκι και κατά κάποιον τρόπο ο συνεχιστής του, έχει πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες ενίοτε μεταξύ τους ιδέες. Κύριο χαρακτηριστικό τους; Η απλότητα και η καθαρότητά τους. Ενδεχομένως στην Μπάγερν Μονάχου να εφαρμόσει κάποιες από τις παλιές του ιδέες, ενδεχομένως να δούμε νέες, το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μας είναι ένας συνδυασμός αυτών. Διόλου απίθανο το 4-3-3 να μετατρέπεται σε 4-4-2, όχι μόνο ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού, αλλά και από την αλλαγή από άμυνα σε επίθεση. Εν κινήσει!

ΤΟ… ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Στη Μίλαν εφάρμοσε το περίφημο «δέντρο των Χριστουγέννων» (4-3-2-1) με την τριάδα των Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ και τους Κακά, Ρούι Κόστα ακριβώς μπροστά. Αριστούργημα.

Στην Τσέλσι ανέδειξε τον Λάμπαρντ και τον… Ανελκά με το «διαμάντι» 4-3-3.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν «πνίγηκε» στο τόσο ταλέντο και με σωστή διαχείριση δημιούργησε μιαν απίστευτα ισορροπημένη ομάδα.

Η Μπάγερν Μονάχου, με το τωρινό έμψυχο δυναμικό, είναι ο «ανυπόφορος» ποδοσφαιρικός συνδυασμός των πιο πάνω ομάδων! Δεν μιλάμε απλώς για πληρότητα σε όλες τις θέσεις, έχουμε να κάνουμε με μια «απελπιστικά» φορτωμένη ταλέντο και προσωπικότητες ομάδα. Ο Αντσελότι, όμως, είναι ακριβώς εκείνη η προσωπικότητα για να οδηγήσει αυτή την ομάδα. Με τέτοιο ταλέντο τι να πρωτοχωρέσει κανείς σε αυτή την ομάδα; Κι όμως…

Ο Χάβι Μαρτίνεθ -είμαστε σίγουροι πως- θα αποδειχτεί ένας εκ των πιο σημαντικών παικτών του Αντσελότι, αν όχι ο πιο σημαντικός. Είτε στο 4-3-3 είτε στο 4-2-3-1 είτε στο 4-4-2, ο Μαρτίνεθ θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος Αντσελότι. Ο άνθρωπος που θα σπάει την πρώτη μπάλα και θα ξεκινά τις αντεπιθέσεις. Δεν χρειάζεται να τρέχει πάνω-κάτω ούτε να υπερκαταναλώνει ενέργεια. Στον τρόπο αντίληψης του Αντσελότι, ο Μαρτίνεθ θα πατά συγκεκριμένα «κομμάτια» του γηπέδου και θα λειτουργεί ως «σύρτης» στη μεσαία γραμμή.

javi-martinez-bayern-munich_1enl6jzy2819f1heyipglkluei

O Αλάμπα, επίσης, είναι ένας ποδοσφαιριστής πολυδιάστατος, που μπορεί να παίξει σχεδόν παντού και να είναι κορυφαίος. Αν και ο ίδιος θα ήθελε να αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή, όπου θα δέσποζε ως κεντρικός μέσος, εκτιμώ πως ο Ιταλός θα τον κρατήσει στην άμυνα.

ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ 4-3-3

Ας δούμε το 4-3-3 με σαφή επιθετικό προσανατολισμό. Άμυνα: Αλάμπα – Μπόατενγκ – Χούμελς – Λαμ. Μεσαία γραμμή: Μαρτίνεθ – Τιάγκο – Βιδάλ. Επίθεση: Κόστα – Μίλερ – Λεβαντόφσκι. Εδώ θα υπερφορτώνεται η αριστερή πλευρά, όπου Αλάμπα και Κόστα θα «χτίζουν» επιθέσεις μια και είναι οι καλύτεροι στον κόσμο (έστω, από τους καλύτερους) στη μεταφορά μπάλας. Και είναι γρήγοροι. Και πολύ καλοί στο ένας εναντίον ενός. Με κάθετη κίνηση από Βιδάλ και κίνηση ως δεύτερος φορ από τον Μίλερ. Σε ένα αριστουργηματικό κρεσέντο, ας φανταστούμε και τα ανεβάσματα του Λαμ, για αλλαγή παιχνιδιού. Θυμίζει Χάινκες, χωρίς όμως το άπλωμα εκείνης της ομάδας και τα πολλά τρεξίματα του Μαρτίνεθ.

Ο Τιάγκο, εάν και εφόσον τελικά μείνει, για το οποίο είμαστε πεισμένοι επειδή ο Αντσελότι τον εκτιμά, και θεωρούμε ότι θα παίξει την καλύτερη μπάλα του με τον Ιταλό. Μεγάλο στοίχημα για τον Αντσελότι ο πάλαι ποτέ διάδοχος του Τσάβι. Ο νεαρός της Μασία είναι από τους λίγους παίκτες του κόσμου που μπορούν να ελέγξουν το μεσαίο τρίτο του γηπέδου (το πρώτο είναι η άμυνα, το τρίτο ο χώρος της επίθεσης). Εδώ είναι και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή: Αν θέλει να ασκήσει αφόρητη πίεση στον αντίπαλο η Μπάγερν Μονάχου, τότε ο Τιάγκο θα αναλάβει τη θέση πίσω από τον Λεβαντόφσκι αναβιώνοντας το παλιό σε όλους «10άρι». Εύκολα.

Bayern Munich's Thiago Alcantara

Άλλο: ο τρόπος που έπαιζε τις αντεπιθέσεις η Ρεάλ Μαδρίτης επί Αντσελότι ήταν υποδειγματικός. Αριστούργημα το 0-4 μέσα στο Μόναχο. Ε, βάσει υλικού η Μπάγερν Μονάχου με τον Αντσελότι θα το φτάσει σε τέτοια ύψη που μάλλον θα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει ποτέ σε αυτό το στιλ παιχνιδιού. Υπερβολές; Δεν είμαστε σίγουροι, διότι η μεσαία γραμμή της Μπάγερν Μονάχου με Βιδάλ και το κάθετο παιχνίδι του, αλλά και ο Λεβαντόφσκι που θέλει τον κενό χώρο συν την ικανότητά του να κρατά την μπάλα, μαζί με τους Αλάμπα – Κόστα και την ταχύτητά τους είναι ίσως η πιο ευτυχή παικτική συγκυρία που είχε ποτέ ο Αντσελότι. Για Μίλερ και τον εντελώς ελεύθερο ρόλο που θα έχει επί Αντσελότι, δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Το δίδυμο Λεβαντόφσκι – Μίλερ του χρόνου θα κάνει ρεκόρ επίτευξης γκολ. Εδώ είμαστε. Δεν θα σπαταλήσει ο Αντσελότι χρόνο για να «πειραματιστεί» με τον Πολωνό. Αμεσα, απλά πράματα. Αριστούργημα!

ΑΠΛΟ, ΚΑΘΕΤΟ, ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυτό το σχήμα μπορεί να γίνει ακόμη πιο επιθετικό; Γιατί όχι; Με αμυντικά χαφ τους Μαρτίνεθ, Τιάγκο, πίσω από τον Λεβαντόφσκι τον Μίλερ και δεξιά τον Ρόμπεν έχουμε μια εκδοχή του πιο επιθετικού 4-3-3 που θα δει ποτέ ο κόσμος. Αρκεί να είναι καλά ο Ρόμπεν. Επίσης, σε αυτό το σύστημα ο Μαρτίνεθ θα τρέχει για δύο, ενώ πρέπει να συγκλίνει και ο Λαμ για να βοηθά όταν θα προωθείται ο Τιάγκο.

Αν, δε, καταφέρει να ξαναδώσει νόημα στην καριέρα του Γκέτσε, εφόσον αυτός δεν φύγει, θα μπορούμε να μιλάμε για το πιο ντελικάτο κέντρο όλων των εποχών με Μαρτίνεθ, Τιάγκο και Γκέτσε, πίσω από τους Κόστα, Λεβαντόφσκι και Μίλερ. Ουτοπία; Ποιος ξέρει…

Θυμάμαι ένα παιχνίδι μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Μίλαν το 2007. Ρεβάνς του 2-2 στο Μιλάνο. Πωρωμένοι οι Γερμανοί, ήλπιζαν στην πρόκριση. Ο Αντσελότι αιφνιδίασε τους πάντες. 4-4-1-1 και 0-2 στο ημίωρο. Τέλος, απλά και όμορφα.

Αντίστοιχο 4-4-1-1 σε αυτή την Μπάγερν Μονάχου προκαλεί δέος. Και μιλάμε μετριοπαθώς, ναι, μετριοπαθώς, γιατί οι δυνατότητες είναι άπειρες.

Η γνωστή άμυνα. Τετράδα κέντρου (από αριστερά): Κόστα, Τιάγκο (με κίνηση μπροστά), Μαρτίνεθ (ο ακρογωνιαίος λίθος) και δεξιός εσωτερικό χαφ ο Βιδάλ. Μίλερ. Λεβαντόφσκι. Πόσο αγαπά αυτό το παιχνίδι ο Αντσελότι; Πάρα πολύ. Γεμάτες πτέρυγες και ευκαιρία για απλό, κάθετο, ρηξικέλευθο ποδόσφαιρο. Πανδαισία. Μόλις ο Κόστα κάνει την κίνησή του, Λεβαντόφσκι, Μίλερ, Βιδάλ θα γεμίζουν την περιοχή. Αν τα άκρα έχουν δυσκολίες, οι κάθετες του Τιάγκο με Μίλερ και Λεβαντόφσκι μπροστά του θα απλοποιούν τα δεδομένα.

040616 SOCCER Bayern Munich Arturo Vidal PI JW.vresize.1200.675.high.51

 

Το τι θα γίνει, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αναλωθήκαμε σε κάποιες σκέψεις, χωρίς να βάλουμε στον καμβά και τους άριστους «αναπληρωματικούς» που διαθέτει η γερμανική ομάδα. Σίγουρα, όμως, ο Αντσελότι, ως προσωπικότητα, δεν είναι Μουρίνιο ή Γκουαρδιόλα, αρέσκεται περισσότερο στις πράξεις και λιγότερο να «ντύσει» με τα λόγια αυτό που κάνει. Άρα, από χημεία, θα ταιριάξει άψογα με την Μπάγερν Μονάχου.

  • Γνώμη μας (ταπεινή και καταφρονεμένη); Αυτή η τριετία Αντσελότι στην Μπάγερν Μονάχου θα αλλάξει διαπαντός την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Εδώ είμαστε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή